Best of

Ezért szeretjük mi

Janikovszky Éva könyveiről írnak a Pagonyosok

2014. július 30. - Pagony cimkék: Best of 

jJanikovszky Évához - könyvein vagy személyén keresztül - mindenkit személyes élmény köt: mindenkinek van tőle kedvenc könyve, ami éppen róla szól, és amit felnőttként aztán egész más szemmel megint élvezettel olvasunk újra. Janikovszky ráadásul, annak ellenére, hogy nagyon konkrétan felismerhető hatvanas-hetvenes évekbeli környezetben játszódnak könyvei, nem avul el, pontosan amiatt a nyelvi-látásmódbeli különlegessége miatt, amiért annyian keresik ma is a Pagonyban. Ahogy rajzolója, Réber is két gesztusból feldob egy karaktert, Janikovszky gyerek- és felnőttfigurái kétmondatnyi dialógusból körvonalakat kapnak. Az irónia, a kedves groteszk egyszerre dolgozik az örök típusokból (a naivan kérdező kisfiú), miközben jellegzetes megjegyzéseik olyan karaktereket teremtenek, mint a gyerekvilágirodalom nagyjai, kis Nicolastól Juharfalvi Emilig.

Versben mindenki kicsit más

Négy új verseskötet

2014. július 8. - Pagony cimkék: szemle Best of 

Fura állat a vers, mert valahol mindenki a verssel kezdi, még csecsemő korában, a tente, baba, tente, a szemedet hunyd le és a hóc, hóc katona ritmusa mindenkinek a zsigereiben van. Aztán még mindig nagyon sok verset hallgatunk, csak népdalnak hívjuk. Aztán egyszer csak a ritmus helyett elkezdünk a történetekre vágyni, az érzelmek helyett a kalandra, a belső én helyett a külső aktorra. Az iskolában kezd elidegenedni a vers, amikor a magyar tananyag részeként boncolandó idegen test lesz. De visszatér, zenébe bújva, szerintem minden valamire való tizenéves legalább negyven verset tud fejből, csak számnak hívják, de vers az: sűrített, üres helyekkel körbevett, (gondolat)ritmusos izé. Aztán  amikor felnövünk, megint eltűnik, elveszítjük, ahogy kicsit magunkat is, és amikor gyerekünk lesz, és azt hisszük, hogy már rég elfelejtettünk verset mondani, akkor a végtelen éjszakai ritmikus járkálás és ringatás közben előtörnek a régi sorok. Kinek a népdal, kinek József Attila, kinek az RHCP, de sorok, üres helyekkel, ritmussal, dallammal. Kicsit visszatalálunk megint önmagunkhoz. Akkor: olvassunk verseket. Itt van négy új, jó könyv. - Győri Hanna, Hajdú Zsanett

A tudomány izgalmas!

Új ismeretterjesztők iskolásoknak

2014. június 24. - Hanna cimkék: szemle ismeretterjesztő Best of 

Az ismeretterjesztő könyvek egyre izgalmasabb vizuális világgal jelennek meg. Minél izgalmasabban, blikfangosabban próbálják tálalni a tudományos tényeket. Az adatokat, ismereteket kreatívan csoportosítják, kiemelik a furcsaságokat, hogy megmagyarázzák a törvényszerűségeket. Némelyik megmarad a mulatságos tények felszínén, mások rendszereket építenek és mutatnak meg. A világ felfedezése mindben jó élmény - ilyeneket kéne bevinni az iskolákba is!

Mindenki szerelmes!

Ifjúsági könyvek szemléje

2014. június 12. - Hanna cimkék: szemle jó könyv Best of 12plusz TilosAzÁ 

A Könyvhét előtt szemlézzük a legújabb/legújabban kedvenc ifjúsági regényeinket. Két dologban egyeznek: mindegyikben nagyon most van, nagyon együttélhetünk a figurákkal, és mindegyikben van szerelem. Ja, és hogy a borítójuk szignifikánsan kék. Hogy miért, azt csak az tudja meg, aki megnézi a cikk végén található videót, Ryan Goslinggal a főszerepben :).

Elő a festéket, papírt!

2014. június 4. - Hanna cimkék: szemle kreatív Best of 

Mindjárt, de tényleg mindjárt itt az év vége! Ilyenkor van időnk szabadon, sőt akár a szabadban alkotni. Festeni, rajzolni, gyurmázni, vagdosni.

A Pagonyban rengeteg hozzávalót találtok, ha kreatívkodni akartok, mi most segítünk a választásban!

Van már legjobb barátod?

Barátkozós könyvek a Könyvfesztiválról

2014. május 6. - Hanna cimkék: szemle Best of 5-8 

A könyvfesztiváli újdonságok közül most olyanokat válogattunk össze, amelyeket kisiskolásoknak ajánlunk, és a témájuk is összeköti őket: mindegyikben barátokat kell szerezniük a főszereplőknek egy új környezetben: új iskolában, osztályban, táborban. Ennek az érzelmileg nehéz időszaknak három nagyon különböző megformálása a három könyv, egyre nagyobbaknak. 


Fűben, vízen, levegőben

a Pagony állatos könyvei

2014. április 17. - Hanna cimkék: szemle Best of 

Itt a húsvéti szünet, mindenki pihe-puha nyuszikkal és csibékkel álmodik, potyognak a nyuszifészkek körül az édes plüssállatok... Tegyetek a tojás és a csokik mellé egy kis könyvet is. Aranyos és jó állatos meséket ajánlunk a Pagony kínálatából!


Könnyű, vicces, izgalmas

Regények kezdő olvasóknak

2014. március 13. - Hanna cimkék: szemle Best of 

oEltelt fél év az iskolából, sokan már egész jól olvasnak - nekik ajánlunk olyan rövid, de izgalmas kis regényeket, amiket már kezdő olvasók is el tudnak olvasni, és utána örömmel nyugtázhatják, hogy egy egész regényt elolvastak! A Kalóziskola, a Bori-sorozat és a Lassze Maja nyomozós sorozata mindenkinek érdekes!

Tavasz, bringa, bogarak

Tavaszi ismeretterjesztők

2014. március 6. - Hanna cimkék: szemle ismeretterjesztő Best of 3-6 5-8 

tTavasszal végre többet lehetünk a szabadban, biciklizhetünk, kirándulhatunk, még nem olvadunk meg a most már menetrendszerű negyven foktól, de nem is kell óránként beülni valami jó meleg helyre. De nem csak a rohangászós gyerekek és a színes ruhás lányok-fiúk bújnak elő ilyenkor, hanem a bogarak, csigák, giliszták, rügyek és levelek is - egyszóval van mit megfigyelni és megismerni a természetben.

Összegyűjtöttünk pár könyvet, ami segít nektek ebben!


The best of 2013

Ez volt a tavalyi Pagony-termés

2014. február 3. - Hanna cimkék: Best of 

pagonyEz az év igazán jól kezdődik! - gondoltuk tavaly ilyenkor, amikor egy Nyitott Műhelyes Tandori-kötetbemutatóval és Agócs Írisz medvés kiállításával kezdtük a januárt. És - a sok-sok pozitív visszajelzés mutatta, hogy jól is folytatódott. - Győri Hanna szerkesztőnk összefoglalója a tavalyi könyveinkről.


Göcögő és höcögő gyerekek

2014. január 27. - Zsani cimkék: szemle Best of 

zRozika most volt fél éves, és így az igazi mondókázó korszakba léptünk. Persze eddig sem maradtak el a ritmusjátékok, már mindjárt az első napokban versekkel kezdtük a társalgást, így szegénykém előbb kapott ízelítőt az Arany balladákból és József Attilából, minthogy „rendes gyerekverseket” hallhatott volna. Sőt, mikor a gyerekeknek szóló irodalom került sorra, akkor először Kovács András Ferenc (máig kedvenc) kötetéből, a Hajnali csillag peremén-ből szavaltunk röhögőgörcsünket vagy éppen igazi könnyeinket visszafojtva… - Hajdú Zsanett válogatása


Ismeretek - másképp

Különleges ismeretterjesztők ovisoknak

2014. január 14. - Hanna cimkék: szemle ismeretterjesztő Best of 

iNincsen izgalmasabb kaland szerintem az egész gyerekvállalás dologban, mint újrafelfedezni a világot, a fűszáltól és kavicstól az univerzum működéséig. A gyerekek kérdései minket is újra elgondolkodtatnak, hogy mi hogyan működik, és miért éppen úgy, ahogy. Éppen ezért a gyerekek nagyon szeretik az olyan könyveket, ami erre a tudáséhségre válaszol. Szerencsére már a legkisebbeknek is kaphatóak szép, igényes ismeretterjesztők. Mi most pár különlegesebb darabot választottunk, lapozzátok végig ti is őket!

Ropi, Zizi, Pálcika

Vicces, rajzos naplók

2014. január 8. - Hanna cimkék: napló Best of 5-8 8-12 

Ropi és Zizi amerikai általános iskolások, és a naplóikban a filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból ismerős amerikai iskolai élet rajzolódik ki, klikkekkel, menőkkel és nem menőkkel, legjobb barátokkal, versenyekkel, bulival, amibe el kell hogy hívja valaki az embert. De közben az iskolás barátságok, az órákon való unatkozás, a szülőkkel, családdal hadakozás éppen olyan, mint egy bármilyen kisiskolás élete - épp ezért tud számukra vonzóan másmilyen, és nagyon ismerős is lenni. Pálcikakutya pedig egy egészen más, fél méter magasan lévő nézőpontból szemléli nagyon szórakoztatóan a világot. Mind a három könyv naplószerűen van szerkesztve, kevés szöveg és sok rajz, "beragasztott kép" van a füzetlapra emlékeztető oldalakon, a betűtípus "kézi" - ettől viszont sokkal izgalmasabban néznek ki, mint egy sima könyv.

Regényt mindenkinek!

Új meseregények karácsonyra

2013. november 21. - Hanna cimkék: szemle meseregény Best of 5-8 

lA gyerekek 5-6 éves koruktól már nagyon szeretnek olyan meséket hallgatni, amelyeket estéről estére lehet folytatni, és várni, hogy milyen kalandok esnek majd meg a főhősökkel. Persze ebben a korban még nagyon fontos, hogy a cselekmény lehetőleg megjegyezhető és követhető legyen, és a szülőknek meg az a jó, ha a fejezetek nem túl hosszúak. És persze mindkét félnek a legjobb, ha izgalmas és jó a szöveg: ezek már olyan mesekönyvek, amiket mi sem ununk, sőt, nem ritka az olyan alattomos szülő, aki kősziklaként ellenállva küldi a még mesét követelő gyermekét az ágyba, majd ő maga nem képes megállni, hogy ne olvassa tovább az amúgy totál izgalmas, letehetetlen könyvet.

Segítség! Olvas a gyerek!

Regények kiskamaszoknak

2013. július 18. - Hanna cimkék: Best of 12plusz regény 

kVan az az eset, amikor nem olvas a gyerek, és panaszkodnak a szülők a facebook-on, hogy nem olvasnak ezek a mai gyerekek, csak facebookoznak. És van az a másik, amikor olvas, és mi a boltban természetesen inkább ezzel találkozunk: mert ha egy gyerek elkezd olvasni, de úgy istenigazából, akkor falja a könyveket, és szinte nem lehet vele tartani a tempót. Ha nem csak klasszikusokat szeretnénk a kezébe adni Jókaitól Vernéig, akkor bizony nekünk magunknak sem árt tájékozódni. Tíz könyv, illetve könyvsorozat következik a 12 év felettieknek. Ezek biztosan bevállnak, és talán a következő pár hetet kihúzhatjuk velük.