2011 toplistája - mások könyvei

cimkék: #szemle #jó könyv #Hanna blog #hogyan válasszak?

A Pagonyban persze a Pagony könyvek a legnépszerűbbek, de nem csak ezért szeretnek hozzánk járni a vásárlók, hanem mert minden kiadó igényes kiadványai megtalálhatók nálunk. Persze ezek között is megvannak az örök kedvencek, és az újak közül a legsikeresebbek. Érdekes, hogy egy foglalkoztató sorozaté a második hely, és a Naphegy kiadó vitte el a sikerlista majd felét - aminek nagyon örülünk, hiszen a nevük garancia a minőségre.

1. A Kippkopp-sorozat (Ceruza)

Ez az, amit nem lehet megunni. Ezen nőttem fel én is, különben honnan tudnám, hogy milyen növények és állatok élnek az erdőn-mezőn, és nem valószínű, hogy tutajt tudnék építeni bármikor, bárhol, ha nem olvastam volna Kippkopp gyerekeit. Kippkopp először magányosan járja az erdőt, keres barátot, fedezi fel a karácsonyt (mennyire jó a díszek felsorolása! én másoltam ki mézeskalácsbabát a Kippkopp karácsonyából), aztán összejön Tipptoppal, jönnek a gyerekek, meg egy kis családi zűr, de a végén minden kerek.

2. Tépkedős-ragasztós és társai (Artiotti Kft.)

Talán azért ezek a kiadványok állnak a 2. helyen, mert kevés helyen kaphatók, mert nagyon jól használhatók akár otthon, akár az oviban, és valóban a gyerekek szintjére vannak szabva. Ugyanakkor az egyszerű technikával komplett, változatos képeket kapunk, ami természetesen az illusztrátornak, Elek Líviának is köszönhető. A tépkedős-ragasztós könyvet már a bölcsődéseknek is ajánlom: készíthetünk pöttyöt a zsiráfnak, szárnyat a pillangónak, a fára tehetünk levelet. Tépkedni mindenki szeret! A hajtogatós könyvet kicsit nagyobbaknak adjuk a kezébe: nagyon egyszerű 1-2 mozdulattal elkészíthető nagyon kifejező ábrákat ragaszthatunk a képekbe: háromszögre hajtott halacska, két sarkát lehajtom, kutyafej, felhajtom, cicafej... Órákra leköti a gyerekeket, és nem a szülőnek kell helyette megcsinálni, hanem saját sikerélményt jelent. A vagdosós könyvet már ollót használók csinálhatják, csíkoktól (napsugarak) formákig (cipőspolc) jutunk el. Ugyanis amimég nagyon fontos: a feladatok nem ad hoc módon vannak kitalálva, tálalva: Tóth-Kása Ottília ért is ahhoz, amit csinál. Egymásra épülő, jól kitalált feladatok követik egymást a valóban fejlesztő könyvekben, amik egyúttal szórakoztatnak is.

3. Hisztimesék (Ecovit kiadó)

Hisztis gyereke mindenkinek van, mesélni meg jó dolog, Berg Judit és Gévai Csilla zseniálisan ötvözi a kettőt. A Hisztimanó megjelenése óta azt hiszem, sok családban és óvodában emlegetett szereplő lett. A puha borítós régi kis füzet szinte kincs volt már, mikor tavaly végre újra megjelent, még szebb formátumban a Hisztimesék. Az előmesét a felnőttek is forgathatják, hogy kicsit empatikusabban viszonyuljanak a visító gyerekhez. És már a második részt is forgathatjuk: a Meseleves az evési problémákról szól, ami széntén sokakat érint.

4. Már óvodás vagyok! (Móra)

Az örök klasszikus, minden évben újabb gyerekek kezdik az ovit, és ehhez a váltáshoz bizony ez az egyik legjobban használható mesekönyv Janikovszky Évától. Mert a Már óvodás vagyok! humora, fantasztikusan gyerekszerető óvónénije beleszeretteti az embert az óvodába és a könyvbe - ezt csak fokozzák a Réber rajzok. A konfliktusok nem változtak: anya elmegy, meg kell osztani a játékokat, verekszik valaki - és ahogy megoldják! Aztán a játékok: a játék a nevekkel, hogy kit hogy hívnak, ami annyira megfogja a 3-4 éves, frissen öntudatra ébredt korosztályt. Bár ilyen lenne minden óvoda. Ráadásul mindez Janikovszky humoros-ironikus, gyerekszempontú, élesszemű, okos stílusában. Nem csak a gyerekeknek, de az óvónéniknek is kötelező olvasmány.

5. Böngésző-sorozat (Naphegy)

Letehetetlen, megunhatatlan mindegyik rész, örökmozgóknak hosszú utazás alatt a legjobb nyugtató. Kicsit nagy helyet foglal, viszont annyi minden történik benne. A visszatérő szereplőkből mindig másnak követhetjük végig egy-egy kis történetét. Ráadásul a könyv nagyon píszí, de jó értelemben: a szőke csajnak bevándorló a férje, Juli egyedülálló apukájával él, van benne leszbi pár is, meg folyton csókolózó szerelmesek, idős pasival összejövő fiatalabb nő, akiknek végül közös gyerek lesz, kerekesszékes szereplő, az oviban mindenféle gyerek. Mindenki jellem, a boogie-zó fogorvostól a futó idős úrig, és a mosolygós bevándorló apukáig. Nagyregény képekben, gyereknek-felnőttnek.

6. Egy nap az állatkertben (Naphegy)

A Böngészők kistestvére: zsebbe fér, utazáshoz ez is ideális, akár egy városon belüli buszutat is megkönnyíthet. A gyerekek kedvenc helyszínein kalauzolnak végig a sorozat tagjai, mint példáuk az állatkert vagy a vidámpark. Nem csak az állatokat lehet felismerni a nagy zsúfoltságban, de számtalan apró, vicces jelenetet fedezhetünk fel a lapokon. Nem utolsósorban olcsók is, tehát egy nagyobb ajándék mellé kiváló kiegészítők, és a gyerekeknek legalább akkora örömöt okoznak.

 

7. Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt (General Press)

A Findusz-sorzat első része ez a talán legaranyosabb Findusz, amiből megtudjuk, hogyan került Findusz Pettsonhoz, miért hívjék Findusznak, hogyan lett ilyen helyes csíkos nadrágja és hogyan tanult meg beszélni. És persze azt is, hogy miként veszett el és találkozott a muklákkal, akik megmentették a szörnyen ijesztő borztól. Findusz és Pettson tökéletes páros: egy hebehurgya, jókedvű kismacska-találtkisgyerek, aki beszél, olyan lényeket lát, amiket más nem és aki megváltoztatja a mogorva, magányos Pettson napjait. Mindez igazi, jól felépített mesékkel. A rajzok pedig zseniálisak, egy teljes, részleteiben megalkotott, abszurd-zseniális világot tesznek a mesék mögé.

8. Királylány születik (Naphegy)

Minden kislány királylány - ebből a mesei igazságból alkotott képeskönyvet Szegedi Katalin és Boldizsár Ildikó. Minden oldal egy tündéré, amin egy hasznos női tulajdonsággal ajándékozza meg a kisbabát. Minden tündér más vidékről származik, az oldalak tehát afféle népek lapozóiként is működnek. Nagyon szép könyv, merüljünk el a ruhák ráncaiban!

 

9. Mazsola és Tádé (Holnap)

Egy újabb örökzőld, Bálint Ágnestől, a durcás kismalacról, Mazsoláról és kistesvéréről, a cuki Tádéról. A nevelési regényben Manócska a jóságos, terelgető anya-apa egy személyben. Óvatosan próbálja Mazsolát a jó úton tartani. A kis testvérvitákban (kinek jut több ennivaló és mit kezdjenek a nagyok játék közben a botladozó kis Tádéval) magukra ismerhetnek a kicsik és segít nekik feloldani a hétköznapi konfliktusokat.

10. Kerekítő - Ölbeli játékok, mondókák (Naphegy)

Egyre népszerűbbek a mondókás, énekes foglalkozások. A Ringató, a kerekítő mind népi dalokat és mondókákat használ fel. Ezek a dalok a kisgyerekek legrégebbi és mai napig legélvezetesebb játékai, hiszen a mozgás, mozgatás, a ringatás, höcögtetés az, amivel biztosan meg lehet nevettetni őket. És erre nem csak külön foglalkozásként, hanem folyamatosan szükség van: a Kerekítő könyv abban segít, hogy elfelejtett, sosem ismert dalocskákat és mozdulatokat tanuljunk, és aztán játsszunk sokat - együtt.

Kapcsolódó cikkek