8 – 5 – 3 – és már itt is van a nyár!

Megjelent a 3-5-8 perces mesék legújabb része!

Időnként nehéz elképzelni, hogy idén is meg fog érkezni a nyár, pedig a tanévből kevesebb mint egy hónap van hátra! A szülők szeretnek előre felkészülni a szünetekre, főleg a közelgő nyári szünetre és vele együtt a hosszabb családi kiruccanásokra. Az esti mesélés egy nyaraláson is fontos közös program, érdemes változatos mesékkel készülni. A most megjelenő 3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz tökéletes társ egy családi nyaraláson.

 

 

Kismarty-Lechner Zita rajzai

A 3-5-8 perces mesegyűjtemény nem próbálja meg pótolni vagy leváltani a hosszabb meséket. Inkább azokra az estékre kínál megoldást, amikor időhiány miatt a fürdés után egyből az alvásnak kellene következnie, viszont mindenkinek nagyon hiányozna az esti mese. Ha máskor nem is, de a családi nyaralások alkalmával biztosan mindenki belefutott már ilyesmibe.

Az új kötet az eddigiekhez hasonlóan három részre van osztva, a rendezőelv továbbra is a mesék időtartama. A történetek nem összefüggők, ezért a mesélőt sem köti a sorrendiség, bátran lehet váltogatni hosszabb és rövidebb történetek között. A sorozatban eddig fordítások jelentek csak meg, amikben az egyes kötetek összes meséje egy szerző alkotásai voltak. Több szempontból is különleges a most megjelent gyűjtemény, minden mese egy-egy közkedvelt kortárs író nevéhez köthető. Képi világát tekintve szándékosan nem simul be az eddig megjelentek közé: a külföldi sorozat darabjait más-más illusztrátor rajzolta, de hangulatuk, színviláguk, karaktereik hasonlóak. A magyar mesék képeit Kismarty-Lechner Zita alkotta, a vidám hangulat és az élénk színek tökéletesen illenek a nyárhoz. Több olyan antológia is megjelent már az elmúlt években, amit Zita illusztrált.

Rendeld meg itt a legújabb 3-5-8 perces kötetet!

A tematika már a címből is kiderül: utazás és kaland. A háromperces mesék blokkjában szereplő meséket Marék Veronika, Harcos Bálint, Gimesi Dóra, Majoros Nóra, Dávid Ádám, Mészöly Ágnes és Gévai Csilla írták. A történetek különböző aspektusból mutatják be az utazást, minden szerző él a humor eszközével. A mesékben találkozunk világkörüli utazással, munkahelyi kiküldetéssel, időutazással, felfedezőúttal, egyszerű nyaralással és kempingezéssel is. Több szerző is játszik a kétértelműséggel és többletjelentéssel, a Kovács család például Velencébe indul autóval, de csak később derül ki, hogy az olaszországi városba indultak. Pukkancs anyó rizst szeretne vacsorázni hallal, és nem is sejti, hogy kívánsága milyen formában fog teljesülni. Vagy ott van Marci, aki váratlanul a sivatag hajósa lesz.

Szerezd be a mesegyűjteményt!

Az ötperces mesék szerzői: Adamik Zsolt, Stiglincz Milán, Molnár T. Eszter, Kertész Erzsi, Berg Judit, Dániel András, Lackfi János és Igaz Dóra. Ezekben a történetekben nem az utazás, hanem a kaland van erőteljesebben jelen. Előkerül a hiányérzet, amit akkor érzünk, ha valaki hosszú ideig van távol tőlünk. Megtudjuk, hogy miért szólal meg halkan a buzuki hangja, ha meglékelünk egy különleges „örögdinnyét”. Két gumipapucs éjszakai bátorságpróbára indul, egy radír megpróbálja meghódítani a világot, Emma és anyukája pedig elindul a világ végére, hogy megkeressék az elveszett jókedvet.

Az utolsó, a harmadik rész, a nyolcperces mesék írói: Kertész Edina, Vadadi Adrienn, Wéber Anikó és Kiss Judit Ágnes. A történetekből kiderül, hogy milyen is a világ egy macskalufi szemszögéből, vagy milyen nehézségekbe ütközik, aki a világűrben bújócskázik. Megtudjuk, hogy a cinkéknek is van varázserejük, és ennek segítségével képesek különös tájakra lehet eljutni. Végül pedig a házi és mezei csiperkék között kialakult társadalmi különbségekre is fény derül.

A mesegyűjtemény az eddigiekhez hasonlóan az óvodás korosztályt szólítja meg. Akik szeretik a 3-5-8 perces mesék bármelyik darabját, most sem fognak csalódni. Akik pedig még nem ismerik a sorozatot, most egy különleges darabbal kezdhetik, hiszen a válogatás szerzői a kortárs gyerekirodalom jól ismert alakjai, akik a tőlük megszokott stílusban írták meg meséiket. A kötet tökéletes útitárs bármilyen kalandozáshoz, akár világkörüli hajóútra, akár időutazásra indul a család.  

Rendeld meg itt!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek