A mai program elmarad a Kispagonyban!

A Gyovai Kati és Bánhidi Ancsi által tartott, péntekenként ötkor kezdődő program a mai napon a Kispagonyban betegség miatt elmarad!!!
tovább...

Interjú egyik kedvenc kiadónkkal, a Naphegy kiadó vezetőivel

Egyre kevésbé lesz hálátlan szakma a gyerekkönykiadás, ráadásul a paletta is szélesebb. Sokféle könyv jelenik meg, az igények lehető legteljesebb kielégítésére. Pár kiadó nyíltan vállalja fel igényesebb könyvek terjesztését, ilyen a Naphegy kiadó is művészi mesekönyveivel vagy a böngészőkkel. Szigethy Katalinnal és Horváth Gyulával, a kiadó vezetőivel beszélgettünk...
tovább...

Egy kis malac... hamburger

Alex, a torkos kismalac

Alex valóban egy torkos, annyira nem is kicsi malac, aki majdnem egy szörny torkában találja magát, aztán szerencsésen mégsem, mert a szörny anyukája megérkezik, és Alex mégsem válik a szintén kis, de mégsem olyan kicsi szörny lakomájává. A Csodaceruza a Graffalóhoz hasonlítja a könyvet, talán van is benne valami...
tovább...

Most akkor manó vagy süni? - Sünimanó

Családi meseregény, ahol - a történet minden helyszíne és szereplője valóságos. Bármilyen eltérés a véletlen műve. Hát ez a könyv nem a sünökről szól, ahogy azt első hallásra gondolnánk. Manók pedig igenis léteznek!
tovább...

Megnyitó a Kockás Báró kávézóban - Kun Fruzsina képei

Ezen a héten, február 15-én pénteken 18 órakor kiállítás nyílik a Kockás Báró kávézóban a Párizsi utca 9. alatt Kun Fruzsina két mesekönyvének illusztrációiból. Képei sokszínűek, különösek és nagyon humorosak, azonnal nyomot hagynak az emberben erős képi világukkal. Kun Fruzsina illusztrált több Rodari könyvet (köztük a Torta az égen címűt), rajzolt az Egyszervoltba, a Csimota kiadó népszerű meseválogatásába és a Kincskereső című folyóirat állandó illusztrátora. A kiállítást Szigethy Katalin nyitja meg és a képek egy hónapig még megtekinthetők.
tovább...

A film teszi a könyvet, vagy fordítva? John Boyne, A csíkos pizsamás fiú

Nem csak Harry Potter effektus, hogy egy könyvet a belőle készült film tesz híressé. Nem lesz ez másként John Boyne regényével sem, A csíkos pizsamás fiúval. Vagy mégis, lehet reménykedni? Senki előtt nem titok, hogy a nagy olvasási láz, ami a Harry Potter sorozattal betört egész Európába nemcsak a könyvnek, hanem a David Yates által jegyzett filmnek is köszönhető. Talán felesleges visszapörgetni, hogy vajon akkor is ilyen siker lett volna, ha a film nem készül el. Vajon szerencsés összjátéka a véletlennek, hogy azóta egyre több jó könyv lát napvilágot ezt a korosztályt megcélozva, vagy több író lát terepet, hogy íme, gyerekeknek és felnőtteknek is lehetne egyszerre írni?
tovább...

HARRY POTTER - megérkezett

A sok találgatás és izgalom végre válaszra talál. Meghal-e Harry Potter, vagy sem, az is lehet, hogy legyőzi végre Voldemort? Ki tudja? Most végre bárki megtudhatja, február 9-től a Harry Potter és a Halál Ereklyéi megvásárolható a Pagonyban. A sorozatot lezáró kötet eredeti címe Harry Potter and the Deathly Hallows, ami mellé a szerzőnő megadott még egyet a fordítóknak Harry Potter and the relics of death, amelynek tükörfordítása lett a magyar cím. A szöveg sodró erejű, és mint minden eddigi Potter könyvnél, ennél is el lehet mondani, hogy egyre jobb és jobb!
tovább...

Ki az igazi boszorkány? - Nell, egy boszorkány unokája

A könyv hátlapján az olvasható, hogy aki a Bűbájos Maryt szerette, ezt is szeretni fogja. Az Orlando kiadó ismét egy olyan könyvet adott ki, ami a középkorba vezet vissza és valóban a Celia Rees által már megkezdett témát, a boszorkányüldözés, illetve középkori női megítélés történetét járja körül most egy másik ismert írónő, Julie Hearn interpretációjában. Nell, a javasasszony unokája eltanulja nagyanyja mesterségét, néha valóban olyan, mint egy földönkívüli lény, teljes harmóniában a természettel, az elemekkel. Az emberekkel kevésbé, akik kisstílűek, hiszékenyek, és rettentően befolyásolhatók. A regény első lapjain máris egy szülésbe csöppenünk, amiről olyan leírást kapunk, hogy szinte érezzük a szagokat, érintéseket. A néhol történelmietlennek tűnő betétek között találunk létező személyeket is, például a boszorkányüldöző Matthew Hopkins egy valódi boszorkány-veszejtő volt a XVII. században, eredeti foglalkozáaát tekintve ügyvéd, de essexi munkálkodása után hamar kiérdemelte ezt a címet. Hogyan bírkózik meg Nell az iszonyatos ármányokkal és az őrületig fokozodó butasággal, és hogyan élik túl a lányok, nők az akkori szabályokat, szokásrendszereket?
tovább...

A barátság hónapja - ajándék Lonka kiskönyv

Lányok, lányos anyák, figyelem! Ha valamelyik darab hiányzik a Lonka-sorozatból, itt az idő a vásárlásra! A Lonka könyvek kiadója ugyanis meghirdette februárban a barátság hónapját. Aki februárban boltjainkban a nagyméretű Lonka könyvek közül választ és vásárol egyet, az kap mellé ajándékba egy kis alakú könyvet, a barátság hónapja lévén, elsősorban A barátság kiskönyvét. Aki több nagy alakú Lonka-könyvet vesz, az természetesen több kis alakú Lonka könyvet kap. Éljen Lonka!
tovább...