"Lesz egyszer még lovam is!"

Czigány Zoltánnal, a Csoda és Kósza írójával beszélgettünk

Nem értem, miért gondolja azt C.Z., hogy neki nincs lova. Hiszen Csoda és Kósza, a két nagyon vicces csodaló örökké hozzá kötődnek már, nálunk például hónapokig zengett a gyerekszoba a zárónyihogásuktól. Szerencsére hamarosan újra nyeríthetünk, hiszen a Könyvhétre jelenik meg a sorozat harmadik kötete Csoda és Kósza legrégebbi kalandjai címmel, ami a kezdetekbe vezet minket vissza.

Végre megtudjuk, hogyan is ismerkedett meg a két csodaló!


tovább...

Az IBBY díjazottjai a 2010-es évben

Életműve és munkássága elismeréseképpen a zsűri posztumusz díjban részesítette Békés Pált, melyet gyermekei és szülei vettek át.

Az Év Gyerekkönyve díjban Máté Angi részesült Volt egyszer egy című mesekönyvéért, melyet Sulyovszky Sarolta remek festményei kísérnek, s a Pozsonyi Pagony kiadásában jelent meg.

Illusztrátorként a díjat Szalma Edit kapta Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért.

Elekes Dóra és Greskovits Endre a műfordítóknak járó díjat vehették át Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének (újra)fordításáért.

Új kategóriaként ismeretterjesztő tevékenységéért az elismerésben a Csodaceruza folyóirat részesült.

Az IBBY Honour List okleveleket idén Czigány Zoltán vehette ás a Csoda és Kószáért (harmadik része Könyvhétre várható!) Békés Rozi a Muzi című kötetéért és Pacskovszky Zsolt az Ágról szakadt Tóbiás fordításáért.


tovább...

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza léghajózik (részlet)

A Csoda és Kósza körül a Föld című mesekönyv egyik meséjéből olvashattok egy részletet - ebben Kósza repülni vágyik, elszabadul egy léghajóval, először a sivatagba, aztán az Északi-sarkra, végül Párizsba repül. Kalandjait az eszkimókkal itt olvashatjátok...
tovább...

Amit 2009-ben kiadtak és mi olvastuk, szerettük, és ezt meg is írtuk

Ha már az a divat, hogy minden év elején 2009-es toplistát készít mindenki, mi is készítettünk egyet. Mi az, ami nagy találat volt ebben az évben gyerekkönyv ügyben? Mert amellett, hogy kik voltak 2009 szépei, vagy épp hányan lettek anorexiásak a nagy nyomás alatt, szembe kell néznünk azzal a ténnyel is, hogy megint kiadtak egy csomó gyerekkönyvet és bizony nem is akármilyeneket. Most csak a jóról, maradjunk ennél... Összeszedegettük a best offokat!
tovább...