Gratulálunk Zalán Tibornak!

Szép Ernő-díjat kapott A rettentő görög vitéz írója

Zalán Tibor, A rettentő görög vitéz és Háry - A rettentő magyar vitéz írója életmű-díjban részesült. A kuratórium kiemelte a költő, író, drámaíró kiemelkedő tevékenységét a magyar színházi életben, fontos elismerésben részesült a műfaji sokszínűséget ötvöző évtizedes dramaturgiai munkája.
tovább...

A magyar Münchausen

Zalán Tibor: Háry – A rettentő magyar vitéz

Kaland, nagyotmondás, harc, huszárok és lehetetlen megoldások szuperhősi megoldása... Ez mind erősen felkelti a gyerekek érdeklődését már óvodás korban, mégis kevés az olyan könyv, ami valóban humorral és nyelvi leleménnyel képes a klasszikus témákhoz nyúlni. Most viszont mindenki örülhet, mert a nagy sikerű A rettentő görög vitéz után (ami a Thészeusz történetet tette abszolút megélhetővé a gyerekek számára) most Zalán Tibor egy újabb klasszikust hoz közel a 21. század gyerekeihez: Háry János hihetetlen kalandjait! 

Ha nálatok is előkerült már a történet az oviban, akkor most minden felmerülő kérdésre választ kaptok majd! Kicsoda Háry? Ismerd meg A rettentő magyar vitézt!

tovább...

Vagány apák karácsonyi listája

Válogass a legszuperebb apás könyvek és játékok között!

Megmutatjuk, hogy ünnepelnek az apukák (és bár most sztereotip leszek, egy kicsit azért igaz is:) ), akik mindig kaphatóak egy jó kis heccre, szeretik a vicces meséket olvasni, szórakoztatni a családot, és szívesen játszanak mindig valami izgalmasat. Ebben a szemlében csupa olyan apás könyvet és játékot találsz, amiket érdemes beszerezni az ünnepekre, vagy az egyszerű hétköznapokra!
tovább...

A Pagony Pagonyos szemmel

kedvenceink - második rész

Reggeltől estig Pagony könyvekkel vagyunk körülvéve, velük dolgozunk, ezekből mesélünk, így a szerkesztőségben és a boltban is mindenkinek megvan a kedvenc Pagonyos könyve. Olvassátok el, miket szeretünk mi, régi-új Pagonyos cikkírók, szerkesztők, a kommentbe pedig írjátok meg, mit szerettek ti!
tovább...

"Nem teszek különbséget, hogy kinek írok"

Zalán Tiborral beszélget Győri Hanna

Zalán Tibor a hetvenes években indult avantgárd versekkel, majd a legkülönbözőbb stílusokban és formákban alkotott. Bevallása szerint ha az ember ír, akkor próbálja ki a megszólalás lehető legtöbb lehetőségét. Ha valamit kimerít, újat keres: bár rengeteg mindent csinál egyszerre, tanít, darabot ír, dramaturg, ez nem teher, mert mindig azt csinálja éppen, amihez kedve van. A gyerekirodalomban elsősorban prózaíró (HI-SZEN, Királylányok könyve, Dani a Nagy Családerdőben), és számos színdarab (át)írója vagy dramaturgja a Csipkerózsikától a Kenyérből kelt meséig. A Stúdió K felkérésére írta többek között A rettentő görög vitézt, amely annyira megtetszett Kovács Eszternek, a Pagony kiadó vezetőjének, hogy végül könyv is lett belőle, nem is akármilyen. A könyv megjelenése kapcsán Zalán Tiborral beszélgettünk otthonosan rendetlen és muskátlis kis óbudai erkélyén, egy olyan helyen, ami szintén mindent kipróbált szőlőtermesztéstől panelig, színházról, gyerekközönségről, írásról.


tovább...

Thészeusz a szomszédból

Zalán Tibor - Baranyai András: A rettentő görög vitéz

Thészeusz a régi görögök idején erős férfi volt, hőstettet hőstettre halmozott, ő volt a legerősebb férfi a lapos földön, még a Minotauruszt is lecsapta, majd otthagyta a terhes és szerelmes Ariadnét Naxosz szigetén, hogy még pár hőstett elkövessen. Igazi férfihős, aki nem az eszével, hanem az erejével diadalmaskodik, érzelmei nem igen vannak, tetteit a sorsa és az istenek irányítják.

tovább...

Április 20-án Rettentő görög vitéz a Stúdió K-ban

2 in 1: Előadás és könyvbemutató

Aki még nem látta, annak érdemes rákérdezni, befér-e még a Stúdió K-ba, hogy megnézze a Zalán Tibor A rettentő görög vitéz című darabjából készült előadást. Ha pedig valaki nem férne be az előadásra, azt talán az előadást követő beszélgetés, melyet a Könyvfesztiválra megjelent, Baranyai András illusztrálta könyvről Kovács Eszter, Baranyai András és Zalán Tibor folytatnak, kárpótolja. A kötet a helyszínen 25% kedvezménnyel megvásárolható.
tovább...

Baba, kocsi, könyv, fesztivál

Kiss Ottó naplója – 1.

"Fél évvel ezelőtt Andrea, miközben végigsimított domborodó pocakján, azt mondta, ne aggódjak, megvárnak, és így is lett. Tavaly november huszonkilencedikén, egy hétfői nap délelőttjén kitettem a pontot a regény végére, aztán kinyomtattam mind a 325 oldalt. Még aznap este megszületett a baba, van tehát miért bíznom a női megérzésekben." - Kiss Ottó első naplóbejegyzését olvashatjátok, melyben szó lesz a Könyvfesztiválról, az elkészült regényről, szolnoki gyerektalálkozókról és arról is, hogyan olvas novellát a négy és fél hónapos Boróka.
tovább...

Könyvfesztiválon jártunk

Csütörtöktől vasárnapig zajlott a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Pagony standját a Fgadó 11-es szám alatt érhettétek el, de a Gyereksarok számos rendezvényt is tartogatott annak, aki eljött. Néhányon mi is ott jártunk. Ebben a cikkben Papp Eszter szemlézi a hétvégi gyerekkönyves eseményeket - ha lemaradtál volna, most jó olvasást!
tovább...