Hóember a nyárból

Molnár Jacqueline illusztrációi, akarom mondani kollázsai messziről felismerhetőek. Jacqueline sajátos stílusa emblematikus kiadónk egyik legújabb könyvében, A kéményseprő hóemberben is. Az illusztrátorral készült már nálunk korábban interjú, most csak egy pár rövid kérdést küldtünk el Spanyolországba.
tovább...

Elmehetnék mesekönyvhősnek

A kéményseprő hóember - ahogy Tamás Zsuzsa látja

A Pagony kiadó ízig-vérig mai kiadó, a szó minden értelmében: nem tudom, a „tíz év, száz könyv” hány szerzőt takar, de abban biztos vagyok, hogy valamennyien kortársaink. Annál meglepőbb, hogy a kiadó százvalahányadik kötete, A kéményseprő hóember ránézésre ugyan nagyon is mai könyv – ki ne ismerné fel Molnár Jacqueline rajzait? –, szerzője, Végh György azonban három évtizede nincs köztünk. Vajon fel tudja-e venni a versenyt a legfrissebb könyvterméssel ez a hagyatékban maradt mese?


tovább...

Kötéltánc Budapest házai felett

Interjú Takács Mártával

Végh György kéményseprő hóembere, Hó-kuszpók Istók néhány olvasónak talán ismerős. Hiszen kétszer nem lehet kitalálni egy ilyen figurát, aki nyakigláb és hóember, fehér, és fekte foltos a koromtól, légies és mesebeli, hiszen 999 vagy még több hópehelyből született, de mégis földhöz ragdatan munkát keres és segíteni akar a másikon. Végh György szövegének rövid töredékét olvashattuk csak korábban, most jelenik meg először teljes terjdelmében, az eredeti játékos szerkezet megtartásával. A kötet kapcsán Takács Mártával, az író özvegyével beszélgettünk. Az interjút Bálint Endre illusztrációi díszítik.
tovább...