Jegelt mese

Végh György: A kéményseprő hóember, 2011, Pagony

Mindjárt leesik a hó, ti is érzitek? Hideg szelek fújnak itt a Pagonyban a Duna felől, érzem a hó illatát. Ha pedig felnézünk hazafelé fáradtan az esti lámpák fényében kavargó hópelyhekre, lehet, hogy összeállnak valamivé... egy hóemberré, egy hosszú, egy gömbölyű, egy vidám, egy szigorú hóemberré. De hogy lesz egy hóemberből kéményseprő, és legfőképp: mi végre? Olvassátok el Tóth Ákos irodalomtörténész ajánlóját Végh György csodálatos téli könyvéről, melyet Molnár Jacqueline illusztrációi kísérnek.
tovább...

Hóember a nyárból

Molnár Jacqueline illusztrációi, akarom mondani kollázsai messziről felismerhetőek. Jacqueline sajátos stílusa emblematikus kiadónk egyik legújabb könyvében, A kéményseprő hóemberben is. Az illusztrátorral készült már nálunk korábban interjú, most csak egy pár rövid kérdést küldtünk el Spanyolországba.
tovább...

Elmehetnék mesekönyvhősnek

A kéményseprő hóember - ahogy Tamás Zsuzsa látja

A Pagony kiadó ízig-vérig mai kiadó, a szó minden értelmében: nem tudom, a „tíz év, száz könyv” hány szerzőt takar, de abban biztos vagyok, hogy valamennyien kortársaink. Annál meglepőbb, hogy a kiadó százvalahányadik kötete, A kéményseprő hóember ránézésre ugyan nagyon is mai könyv – ki ne ismerné fel Molnár Jacqueline rajzait? –, szerzője, Végh György azonban három évtizede nincs köztünk. Vajon fel tudja-e venni a versenyt a legfrissebb könyvterméssel ez a hagyatékban maradt mese?


tovább...

Kötéltánc Budapest házai felett

Interjú Takács Mártával

Végh György kéményseprő hóembere, Hó-kuszpók Istók néhány olvasónak talán ismerős. Hiszen kétszer nem lehet kitalálni egy ilyen figurát, aki nyakigláb és hóember, fehér, és fekte foltos a koromtól, légies és mesebeli, hiszen 999 vagy még több hópehelyből született, de mégis földhöz ragdatan munkát keres és segíteni akar a másikon. Végh György szövegének rövid töredékét olvashattuk csak korábban, most jelenik meg először teljes terjdelmében, az eredeti játékos szerkezet megtartásával. A kötet kapcsán Takács Mártával, az író özvegyével beszélgettünk. Az interjút Bálint Endre illusztrációi díszítik.
tovább...