Szerelemmel teli könyvek nemcsak Valentin-napozóknak

Mi ma biztosan könyvet ajándékozunk!

A virág elhervad, az édesség hízlal, a csecsebecsék meg csak porfogók -- a könyv viszont örök, így Valentin-napra a legszebb ajándék lehet. Ráadásul ma van a Nemzetközi Könyvajándék Nap is - kössétek össze a kettőt!
tovább...

KönyNY/Vek és tanácsok

Gondolatok a válásról

A válás óriási trauma az egész családnak. Lehet egyáltalán szépen válni? Mit lehet tenni, ha a másik fél nem hajlandó együttműködni abban, hogy a lehető legkevesebb sérülést okozza a folyamat? Hogyan lehet segíteni a gyerekeket, hogy felszabaduljanak a nyomasztó és sokkoló érzésektől? 

Most összeszedtük a legfontosabb tanácsokat és a legfigyelemreméltóbb könyveket a témában.
tovább...

Tízemeletes babaház

bábszínházi előadás

A Budapest Bábszínház Gimesi Dóra meséjéből, a Tíz emelet boldogságból készített finom kis kamaradarabot. A darabot már 5 éves kortól bátran ajánlom: ha nem is fogják a legkisebbek minden mondatát megérteni, de a mese egésze át fog jönni nekik is, ebben biztos vagyok.


tovább...

Tíz emelet boldogság

egy mese a Csomótündér című könyvből

Mit csinál két emeletesház, ha egymásba szeretne, de az egyikük Pesten, a másikuk Budán él?

Kiderül Gimesi Dóra meséjéből, melyet nemcsak itt, hanem a Csomótündér című könyvben is elolvashattok!


tovább...

Csomótündér bemutató Bábszínházban!

Gimesi Dóra és Gyöngyösi Adrienn bemutatója

Nagy szerencsénk van: van egy Gimesi Dóra nevű ifjú szerzőnk, aki olyan jól ír, hogy minden meséjét élvezet olvasni. Próbáljátok ki, nemrég jelent meg az első kötete, a Csomótündér! Még nagyobb szerencsénk van, hogy Dóra a Bábszínház dramaturgja, és ott őt igazán szeretik: ez abból is látszik, hogy kollegái a könyvének bemutatójára szuper kis bábos mesét rittyentettek a nyitó meséből.

Nézzétek meg videónkat a bemutatóról! És ha van időtök, utazzatok le Kecskemétre, ahol egy teljesen igazi darab készült a Csomótündérből a Ciróka Bábszínházban!


tovább...

Dobozóriások

könyvtári foglalkozás Gimesi Dóra: Tíz emelet boldogság című meséje alapján

Pár napja kereste meg a Pagonyt Németh Szilvia, a szegedi Rókusi Általános Iskola könyvtárosa, aki rögtön a megjelenése napján megvette Csomótündér című  kötetünket, és annyira tetszettek neki a mesék, hogy úgy gondolta, muszáj megosztania a gyerekekkel is. Így jött létre az itt olvasható könyvtári foglalkozás, ami rengeteg nagyon szellemes ötletet tartalmaz, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy bátran "lopja" el innen a feladatokat, hiszen, ahogy majd bővebben kiderül, remekül megismerhető belőle például Budapest is.


tovább...

Az író olvas. (És főz. És ír.)

Gimesi Dóra olvasónaplója


Szeretek enni. Szeretek lemenni a boltba meg a zöldségeshez, összeválogatni a hozzávalókat, főzni valami finomat, és aztán megenni. Mindig elhatározom, hogy elég lesz egy kisebb adag, hogy hagyok holnapra is, de ha igazán jól sikerült az az ebéd, akkor sosem hagyok. Nem bírom ki.

A Csomótündér című könyvünk szerzőjének olvasónaplója.


tovább...

A bennem élő gyereknek írok

Interjúnk Gimesi Dóra íróval

Gimesi Dóra nevével gyakran találkozhatunk a legkölönbözőbb gyerekszínházak színlapjain. Írt már (át) Árgyélus királyfit és Hamupipőkét, Mindentlátó királylányt. Készített előadást kortárs gyerekversekből (Hajnali csillag peremén). Még nincs harminc éves, de már hazavitte többször a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé és a Gyermekszínházi Szemle díjait. A hazai báb- és gyerekszínház egyik megújítója, aki szerint a szöveg nagyon is fontos a gyerekdarabok esetében, mert a kicsiket sem csak szórakoztatni és lenyűgözni kell, hanem a katarzis érzésében részeltetni. Hogy milyen jó író, azt most már nem csak a színházból, hanem a Csomótündér című első kötetéből is tudhatjuk. A Csomótündér csak egy a sok tündér közül, akik a várost járják és hol megsegítik az embereket, hol az emberek segítenek nekik megtalálni a boldogsághoz vezető utat. Összefonódik a tündér- és embersors, és beleivódik a városi terekbe – elemelkedünk, hogy még jobban otthon legyünk, itt, Budapesten, meg a saját életünkben – gyerekek és felnőttek egyaránt. 


tovább...

Tündérszárnyak, cipőfűzők

Gimesi Dóra: Csomótündér, Pagony, 2013, Illusztrálta Gyöngyösi Adrienn

Honnan tudhatjuk, kiket teremtettek valóban egymásnak? Legyőzheti-e a szerelem a fizikai távolságot, az önbizalomhiányt, a házsártosságot, a társadalmi és mindenféle más különbségeket? Minden rendes mese felnőtt problémákat feszeget: élet-halál kérdéseket, halál komoly szerelmeket, világmegváltást, áldozathozatalt, ilyesmit. Ettől persze lehet humora – szerencsére. Ezek a mesék épp ilyenek. Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy a képek és a betűk is szépek, akkor már igazi bértollnoknak tűnök. Mit tegyek? Nagyon szeretem őket. Tündérmesék kisebb-nagyobb olvasóknak. - Szombati Enikő ajánlója


tovább...