A bumfordi kutya, a cincogó kisfiú és a vagány ikrek

Könyvek kezdő olvasóknak 1.

cimkék: #szemle #jó könyv

Most kezdte az első osztályt a gyereked, és karácsonyra szeretnél valami izgalmas és aranyos könyvet adni, amiben kevés a szöveg? Végigolvas egy Kippkoppot, de már nem elég "nagyos" neki? Akkor vegyél neki Claude-ot! Bármelyik résszel kezdhetjük, mert a kutyust az elején mindig bemutatják és mind külön történet. Ha már a másodikat tapossa, és bizony néha meggyűlik a baja a suliban, hogy érvényesüljön, akkor nyomjuk a kezébe Frici kalandjait. Ha pedig éppen hogy túl vagányan vág neki mindennek, és rendre bajba keveredik, sőt, már karácsonyra tele van az ellenőrző hátulja, hát adjuk neki Bazsó és Borkát!

Christine Nöstlinger: Frici a nyeregben, ill. Baranyai b. András Frici, a német kisiskolások kedvence végre belovagolt a magyar gyerekirodalomba is. Frici, született der Franz, karakteres kisfiú, mint minden Nöstlinger hős. Történetei sok-sok éve segítik a kezdő olvasókat, hogy minden nehézség ellenére vidáman verekedjék ét magukat első regényünkön. Fricinek két legfontosabb tulajdonsága: nagyon kisnövésű, és cincogósan beszél, ha ideges. Ezért aztán nem sok esélye van megvédeni magát, ráadásul még a legjobb barátnője is eléggé parancsolgatós típus. De Frici láthatóan ebben érzi jól magát. És valahogy mégis mindig jól alakulnak a dolgok. Ott van egyrészt az együtt érző anyja, meg a marháskodásra hajlamos apja, de legfőképpen ott van a meglehetősen szokatlan dolgokra is kapható, egyenes modorú nagyanyja, aki nem hagyja annyiban, hogy kisunokája csak nyafogjon az őt ért sérelmeken – azokat nagyon is komolyan kell venni! És meg kell oldani. A lehető legegyenesebb úton. De mindez egy olyan koherens és polgárpukkasztó karakterbe van ültetve, hogy a didaxis halvány, tétova morzsája sem fér hozzá.

Mint a Frici nagy kedvelője, sőt, rajongója, úgy éreztem, a vagány, beszélt nyelvi német szöveg kicsit visszafogottabban szól magyarul – de tény, hogy nem a lovas, hanem az iskolás történetek a kedvenceim, azokban meg igazán jól oda lehet mondani. Mint ahogy az is, hogy mi jobban ragaszkodunk a sztenderdjeinkhez. Remélem, Frici kicsit azért kimozdít. 

Alex T. Smith: Claude vidéken – Claude-dal az van, hogy ugyan egy dundi, kissé kótyagos és különc kutyának látszik, mégis mindenben olyan ügyes és talpraesett, mintha nem is a kosárában töltené napjai nagy részét. Ja, hogy nem is ott tölti...! Persze, időnként elmegy nyaralni, megharcol pár kalózzal, vagy fellép a cirkuszban. Most éppen egy tanyára vetődik, ahol a legextrémebb feladatokat is tökéletesen, mit tökéletesn, briliánsan megoldja: birkát terel, malacot készít fel szépségversenyre, és lasszóval bikát fog. Ugye, milyen hasznos tud lenni egy kis limonádé-western-nézés unalmas délutánokon? Hogy ne legyünk sablonosak, a farmer, avagy gazdálkodó, paraszt, egy bájos franciás külsejű hölgy, Tehénlepény asszony. Igen, még a traktort is ő vezeti! Azért e sáros és trágyás kalandok után visszavágynak a városba, négy fal közé – különben is, a városban olyan jó csend van...

Bazsó és Borka - Borka nélkül a világ - itt van a honlapunkon Bánáti Anna által dicsért Bazsó és Borka második része is, amely hasonlóan kalandos és felfordulásokkal teli, mint az első. Ha unjuk a jól nevelt meséket, hogy soha nem lehet veszekedni, fejre esni és törni-zúzni, viszont szeretnétek tudni, hogy lehet bátornak és vagánynak lenni, akkor  a Bazsó és Borka, Lakatos István képregényes rajzaival nektek való. A rövid, akciódús mesékben egy kutyafalka üldözi Bazsót a Normafánál, megjelennek ellenséges gyerekek is, és kiderül, hogy hiába piszkálja Borkát Bazsó mindig, azért nélküle nagyon rossz lenne a világ. 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek