A Csizmás kandúr öt élete

Csizmás kandúr, Csimota, 2012.

cimkék: #illusztráció #jó könyv

Bár, mint tudjuk, a macskáknak hét élete van, de Csizmás kandúr életeiből talán pont az egy pár csizma miatt (7-2=5) a Csimota kiadó ötöt mutat be nekünk. A Csimota kiskönyv sorozatában már három klasszikus mesét feldolgozott: A három kismalac, Piroska és a farkas, Hófehérke és a hét törpe. A könyvek sajátossága, hogy nincs szövegük, viszont mindenki ismeri a meséket, ismeri a "szöveget". A rajzok nézegetése során a saját szövegünk ütközik az illusztrátor vizuális meséjével - együtt meséljük újra a régi meséket. Ötféle olvasat, öt illusztrátor megint, köztük jól ismertek és új tehetségek, mesekönyv-illusztrátorok és képregényrajzoló és designer: Csernus Ágnes, Stark Attila, Paulovkin Boglárka, Carolina Búzió, Bodonyi Panni. A könyv trailerében meg lehet nézni a könyvek egy-egy oldalát. - Agócs Írisz ajánljója

Ötször osztoznak a testvérek az örökségen, ötször indul el csizmás kandúr, ötször áll ki minden próbát ügyesen és ötször lesz jó vége.

Ami viszont az egészben az izgalmas, hogy mind az öt élete teljesen különbözőképp jelenik meg.

Öt alkotótól egy-egy könyv.

Egyenként is egészként működnek, de mint a sorozat egyötöde is nagyon jól egészítik ki egymást.

Mindenki talál magának kedvencet, és állíthat fel szeretemségi sorrendet.

A vagányabbak és képregény-rajongók Stark Attilától indulhatnak, míg a friss, minimálra vágyók Bodonyi Pannitól. Mindkettő nagyon pop-os, intenzív, ütős, mégis, ha lehet sebessége egy könyvnek, akkor az előbbi háromszor olyan gyors, mint az utóbbi.

A szép lelkűek vitatkozhatnak is egy picit, hogy Paulovkin Boglárka vagy Carolina Búzio könyvét tegyék az első helyre. Líraiak, finomak, csipkések és elegánsak. Cukrászdai nézgetésre különösen illőek.

 

És akik a fotókat még az illusztrációknál és a papírkivágásnál is jobban szeretik, azok rögtön Csernus Ágnes munkájához nyúlnak.

A képeken hétköznapjaink különféle tárgyaiból jelenik meg egy sorozat és áll össze egy kerek történetté.

Az is lehet, hogy időről-időre új sorrendek alakulnak ki. Hétfőn ez, csütörtökön amaz lesz a dobogós.

Jó ez a vizuális bőség, jó látni, hogy többféle megoldás is létezik egy témára.

Egy macska rettentő sokféleképpen nézhet is ki, még akkor is, ha adott az életútja.

Jó, hogy nincs szöveg, illetve csak a könyvcímek, így öt nyelven beszél a sorozat méltóan az öt vizuális nyelvhez, amin a képivilág fogalmazódott.

Az eddig megjelent Piroska és farkas, Három kismalac és Hófehérke ötös szettje is remek jó volt a Csimota részéről, és a Csizmás kandúr is jól illik a sorba.

Nagyon jól vannak összeválogatva a különböző ízek és zamatok, ugyanahhoz a történethez a nagyon különböző alkotók munkái.

Tartok tőle, hogy sokan túl merésznek gondolják, esetleg nem értik, hogy miért ebben a formában kerüljön gyerekek kezébe valamelyik klasszikus mese. Pedig szerintem rengeteg szálon indítja el a fantáziát. Először is, azzal, hogy nincs szöveg, adott a lehetőség a meseszerzőségre - ami már eleve izgalmas. Másrészt nagyon jónak tartom, ha egy kisgyerek már kicsiként megismeri, hogy egy kérdésre mennyire sok pont ugyanolyan jó választ lehet adni.

Jó, ha tologatjuk a határokat, és találkozhatunk a megszokott mesekönyvek képi világa mellett egy Stark Attila- vagy Bodonyi Panni-féle macskával, és örülhetünk, hogy lám-lám, ezek a macskák pont ugyanolyan jófejek, mint a többi megszokott macskafejek.

Ami még hozzáad egy kis jóságot az egészhez, hogy legalább annyira élvezhetőek a kis könyvek gyerekkönyvként, mint amennyire jól lekötik a felnőtt olvasókat - azaz képnézegetőket is. Szerintem nagyon menő birtokolni és gyűjteni ezt a sorozat-sorozatot, és időnként elővenni, megfejteni a részleteket, összehasonlítgatni, hogy melyik illusztrátor, papírkivágó, fotós hogyan oldotta meg ugyanazt a jelenetet.

Részleteiben és összeségében is telitalálatnak tartom a Csimotától ezt az ötletet, az pedig már csak a saját kis boldogságom, hogy van a magyar könyvkiadásban újabb Stark Attila és friss-ropogós Bodonyi Panni illusztrálta könyv.

A képek forrása: http://csimota.blog.hu/tags/csizmas_kandur - ahol az alkotókkal interjúk is olvashatóak.

Kapcsolódó cikkek