A dinók cukik

Új Scolar mini ismeretterjesztők

cimkék: #szemle #jó könyv #ismeretterjesztő

A Ravensburger Minikkel sokkal hamarabb ismerkedtem meg, mint hogy gyerekem lett volna – nyelvtanításhoz vettem meg három kötetét még régesrégen, egy sárgásbarna bécsi délutánon a hozzám hasonló egyetemisták által preferált schottentor-i könyvesboltban. Azóta a sorozat számtalan kötete megjelent magyarul, és nálunk nagy kedvencé váltak a Scolar Minik. A témák, a rajzok, a kis ablakok, és részben a szöveg is – minden a 3-5 évesek igényeinek megfelelő.

Mi nő ott?

Már a Mi csúszik, mi mászik itt? kötetnek is nagy sikere volt. Akár abban, ebben a kötetben is azokkal a növényekkel találkoznak a gyerekek, amelyekkel a valóságban is. Mezei növények, lombhullató és tűlevelű fák sorakoznak a sűrűn illusztrált oldalakon. A foghíjas szülői tudást egészíti ki és rendezi össze a kis könyv egyszerű mondatokban. A kíváncsi gyerekek minden kérdésére találunk benne választ. A növények és fák felépítése, életútja és élőhelye is szóba kerül, egy csomó oylan apró konkrétummal fűszerezve, amibe a gyerekek is belefutnak. Ha sokat olvassuk, szerintem az alsós környezetismereti órán is villoghatnak majd a gyerekek a tudásukkal...

Örülök, félek, haragszom

Ebben a kötetben az érzelmeiket tudják megmagyarázni, feldolgozni a kicsik. Talán elsőre ez erőltetettnek tűnik, de nem az. Meglepően nehezen tudják ugyanis megfogalmazni, hogy mikor mit éreznek. Ebben segít a könyv – nyugodt állapotban tudják végiggondolni, hogy miért, mikor haragszanak, félnek, dühöngenek. Ráadásul azt a megnyugtató tudatot is nyújtja a képeskönyv, hogy ezek az érzések természetesek, mindenkivel előfordulnak. Segít megtanulni, hogy miképp lehet kulturáltan kifejezni az érzéseinket, és a példákon keresztül az önreflexió alapjait is lerakja. Az hétköznapi helyzeteket örömmel ismerik fel a gyerekek.

Dinók

Nem tudom, a kedves olvasóink megfigyelték-e, hogy egy hároméves, aki a próbál szót nem képes helyesen kiejteni, tökéletesen keni-vágja a különböző dinófajták neveit. Legyen az sztegoszaurusz vagy triceratopsz. Az számomra rejtély, hogy miért érdeli olyan fenemód a kicsiket a sok csúnya és vad dinoszaurusz, de oda vannak érte. Igaz, a Dinók könyvben olyan aranyosan ábrázolják őket, főképp a kis újszülött dinókat, hogy attól el kell olvadni. De azért nem rejtik véka alá a rideg valóságot sem, miszerint a dinók – ó jaj! – egymást ették. A dinókutatásról is van szó persze, és az is kiderül, hogy a sok izgalmas külsejű dinóról valójában nem tudjuk, milyen színűek voltak, hiszen az nem derül ki a leletekből. Lehettek akár hupililák cinóber piros pöttyökkel...

Járművek

Szerintem ez a lapozó szinte kötelező minden járműmániás kisfiúnak és kislánynak. Egyfajta mini böngészőről van szó, amelyben a zsúfolt képeken meg lehet keresni az oldalt kiemelt elemeket. De nem is ez a lényeg, hanem hogy annyi minden van a képen, hogy hosszasan el lehet nézegetni, történeteket kitalálni hozzá, vagy csak újra és újra megállapítani, hogy milyen jó dolog is az útfelújítás. Ráadásul a könyv mérete ideális: még befér a táskába, de elég nagy ahhoz, hogy hosszan és változatosan elszórakoztasson. A sorozat első, általános (Keress, találj, mesélj!) kötete állandó társunk volt orvosi rendelőkben, és nagyon jó sírás-prevenciós eszköznek bizonyult.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek