A Findusz Világbirodalom

cimkék: #szemle #játék #jó könyv #Best of

Pettson és Findusz rajongónak lenni olyan jó, mint városi biciklistának. Nem leszel tőle olyan űrlény, mintha például dél-ázsiai művészfilm-rajongó vagy. Viszont azért exkluzívabb, mint az aktuális Disney-hősért lelkesedni. Egy kicsit menő, egy kicsit titkos. Lehet róla beszélgetni, vitatkozni, élményeket megosztani, és jó közös program olvasni vagy játszani Pettsonékkal. Lehet őket szeretni: Pettsont, a bogaras öregembert, és macskáját, az ugrabugra Finduszt. Lehet kicsit vágyakozni utána: a piros svéd házukra meg az erdőre körülötte, meg a tóra és a halakra, a sok-sok türelemre, csendre, játékosságra, muklára.

Akinek van 3-6 éves gyereke, és kicsit keresgélt már a gyerekkönyvek között, hogy mit olvasson, ami:

  • jól van megírva,
  • érdekesek és jók a rajzok,
  • kicsit terjedelmesebb már a sztori,
  • szerethető, árnyalt karakterek vannak benne,
  • humoros,
  • nem hülyeség

- nos, az bizonyára beleütközött már a Finduszba. Ami ugye egy svéd mirelitétel-márka. Findus zöldborsós dobozban érkezett a kismacska gazdájához, az öreg Pettsonhoz.

Mindez az első kötetből derül ki (nem a megjelenés időrendjében első): Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt. Ezzel kezdjük! Findusz megérkezik a magányos és szomorkás Pettsonhoz – szuperédes kismacska, aki minden hajnalban az “apuka” hasán ugrál, hogy játszani akar... ismerős? Aztán elveszik, és annál nagyobb a boldogság, amikor megtalálják egymást a Pettson számára láthatatlan muklák segítségével.

Folytassuk A kandúr szülinapi tortájával, mert sütni mindig jó. És mert az ismétlődések, a népmesékből ismerős narratíva (amikor görgetjük a gondok megoldását, egyre több gond lesz, aztán egy csapásra mindent meg lehet oldani), a vad bika és a nyugis befejezés a legkisebbeknek is élvezetes.

Következzen utána a Ki az úr a háznál?, különösen, ha nemrég született esetleg kistestvér. Mert akkor aztán jó kérdés, hogy ki az úr a háznál – a mindig visító, Finduszt őrületbe kergető, mindenkitől körülrajongott kakas, vagy a kicsit erőszakosan elhallgattatni próbáló kandúr. Alkalmazzuk a képletet – persze nem kimondva! – a testvérekre nyugodtan.

Legyen a negyedik a Pettson karácsonya – mire oda eljutunk, úgyis nagyjából karácsony lesz, és ha mi nem is, a gyerekek épp olyan izgatottan várják a fát, a finomságokat, az ajándékokat és a nagy vendégséget, mint Findusz. Ha közbe is jön valami – minden szuper lesz, sőt, még a szokásosnál is jobb! Igazi kedvességgel és izgalommal teli karácsonyi mese.

Ötödiknek vegyük elő az új Pettson és Finduszt, mert komoly dolog, amikor ki kell költöznie egy macskának ahhoz, hogy megvalósítsa magát. Önállóság és félelem az egyedülléttől – ez küzd Finduszban, de Pettson néma, megengedő türelme segít biztonságban önállóskodni.

A Csetepaté a kiskertben és a Pettson sátorozik legyen társunk nyáron, amikor pakolni kell, csomagolni, nyaralni. Ezek a tyúkos könyvek tele vannak börleszkhumorral és kárálással.

Utolsónak hagyjuk a kicsit bonyolultabb, de annál izgalmasabb Tűzijáték  a rókának címűt. Az ötévesek már értik és élvezik is. Az egyik legviccesebb és legmozgalmasabb Pettson kísértettel, robbantással és borssal tömött csalityúkkal.

Az utolsó utáni pedig, a Pettson horgászni megy nekünk szól, felnőtteknek: nézzük meg magunkat kicsit kívülről, amikor idegesek vagyunk, nincs kedvünk semmihez, és kiabálunk a kismacskaszerűen idegesítő (pl. hangosan játszó) gyerekeinkkel. Lehet, hogy csak el kell engedni a rosszkedveket, mondjuk egy jó kis közös program (itt: horgászás az őszi tájban, hm) keretében?

Ha pedig Findusz-rajongó csemeténk kinőtt már a képeskönyvekből, és inkább a gyerekregények foglalkoztatják, akkor olvassuk el neki a Lesz nemulass, Findusz!-t, ezt a vicces, abszurd, álmokkal teli, barkácsolós karácsonyi könyvet. Nekünk is tetszeni fog.

De persze a Pettson-univerzum nem csak mesékből áll: ott van a szakácskönyv, a színező, és négyféle foglalkoztató és még Böngésző is. A kedvencünk mégis a kertészkedő-barkácsoló könyv, az Egész évben Findusszal. Nem tudom, a kedves Olvasók emlékeznek-e, forgatták-e Gerald Durrell Amatőr természetbúvár című örökbecsű kötetét, de ez pont olyan. Már olvasni is öröm a jobbnál jobb ötleteket, ahogy teljesen benne élnek Finduszék a természetben, és tényleg egyszerűen kimegy az ember a konyhába vagy a kertbe vagy az erdőbe vagy az erkélyre, és megcsinálja maga is. És akkor olyan lesz, mint Findusz. És jó érzése lesz tőle. A kis Finduszos sztorik meg szuperaranyosak minden évszakhoz.

Nemsokára a Budapesti Bábszínházban is megnézhetjük Pettson és Findusz kalandjait: október 10-én lesz a bemutatója a könyvekből írt zenés bábdarabnak, amit így ajánl a színház: “Az előadás tere meleg színekkel, különös bútordarabokkal egyszerre idéz meg egy ideális gyerekszobát és egy ezermester műhelyét: számtalan zug, fiók, sarok segíti a játékot. A gyerek- és felnőttszemszög egyidejű bemutatása arra is alkalmas, hogy a nézők, a szülők és a gyerekek magukra és egymásra ismerjenek.”

Én, ha elmegyek egyszer megint Svédországba, most már a gyerekeimmel, akkor mondjuk biztosan megnézem a svéd Mesemúzeumot, ahol többek között Pettson háza is fel van építve, és nagyon jól néz ki még így képen is! De nem kicsinyeskedik el a dolgot a svédek: a svéd mezőgazdasági múzeumban a nyitott részen egy komplett Pettson farm van felépítve! Most kérdem én, mikor lesz a Csoda és Kószának részlege a Gödöllői Agrártudományi Valamiben?

A Pettson és Finduszos iPad játékokat már dicsértem egyszer, próbáljátok ki őket, ha tehetitek! És ha inkább hagyományos asztali gépen játszanátok, netán mindenféle gépek nélkül, az sem akadály. Egyrészt lehet kapni Pettson és Finduszos puzzle-t, másrészt az igazi Findusz függők megrendelhetnek a német amazonon a Finduszos kvartettet is. Az a jó benne, hogy kicsit olyan, mint a régi mesekártya: minden négyes egy kis történet, amit a gyerekek elmesélhetnek, összefoglalhatnak, ha összegyűjtötték a kvartettüket. Ez bizonyára fejleszti is őket, meg élvezik is. Nekünk egy olyan játékunk is van, ami a memori és a gyorsasági játékok keveréke, de nagyon jó, és időtálló anyagokból van. Lehet egyszerűbben és bonyolultabban játszani, életkortól függően. (Bécsben szembejött és beugrott a táskánkba). Nem próbáltam, de láttam a neten Finduszos Sudokut. Magam nem vagyok nagy rajongója a műfajnak, de tudom, sokan oda vannak érte - nekik ajánlom. Ami viszont nagyon tetszett, az a fa memória játék a Ravensburgertől. Nagyon szeretek memorizni, és ritka az olyan memori, ami kicsit is normálisabb anyagból van. Meg aztán Pettsonékhoz igazán ez illik. Akinek pedig mindez nem elég, kattintson ide.

A PC-s játékokat szintén németül tudóknak ajánlom az amazonról, még hozzá a Findusz a mukláknál címűt. Berendezhetünk vele muklaházat, megoldhatunk egy csomó keresgélős feladatot is. És fejleszt!

És ha jól elfáradtunk a sok mesélésben, barkácsolásban, játszásban, akkor zuttyanjunk le a tévé elé az 5 Findusz-DVD valamelyikével!

 

 

 

 

Végezetül további tájékozódásra pár cikk Finduszékról:

Interjú Sven Nordqvist-tal (litera.hu, Nagy Boldizsár)

Pettson és Findusz, a nem átlagos család (pagony.hu, Nagy Boldizsár)

Pettsonék a felnőttek között (Magyar Narancs, Kovácsy Tibor)

 

Kapcsolódó cikkek