A gyerekek polihisztorok

Scolar - Felfedezés és kísérletezés, Faludi Ildikó - Reményi Márton: Herceg Egérváry Elemér naplója

cimkék: #jó könyv #ismeretterjesztő

Amikor kicsi voltam, akkor minden érdekelt: egymás után bújtam gyerekeknek szóló művészeti könyveket, albumokat, az Usborne gyerekenciklopédiát, a Hogyan működiket és a Magyarország virágkorát - minden jöhetett történelemtől fizikán át etológiáig. És ebből egy csomó minden meg is maradt! Sokkal több, mint az iskolai oktatásból... Ezért is érdemes színvonalas és izgalmas ismeretterjseztőket adni a gyerekünk kezébe, bármilyen témában - mert őket még minden érdekli. Kettő nagyon különböző könyvet ajánlunk: egy kísérletező felfedező könyvet a Scolartól, és egy, a gödöllői kastélyról szóló mesés ismeretterjesztőt.

Angela Weinhold: Felfedezés és kísérletezés (Scolar - Mit? Miért? Hogyan? sorozat, 2011)

A mai iskolások minden bizonnyal a matematika és a kémia mellett nagy valószínűséggel a fizikát említenék, mint hátborzongató tantárgyat. Lehet vitatkozni azon, hogy kinek a hibája - a szülő vagy a tanár utáltatja meg hamarabb a gyerekekkel ezt a tárgyat, de felesleges. Tény, hogy kevés az izgalmas felfedeznivaló, sok a magolásra szánt tananyag, és igazából nagyon keveset tudunk Newton vagy Arkhimédész törvényeiről. Hogyan is képzelték el? Hogyan indultak neki a próbálkozásoknak? Mennyi idő kellett ahhoz, míg végre bevonulhattak tudásuk által a fizikatörténelembe?

A Scolar Felfedezés és kísérletezés című ismeretterjesztő kötete hiánypótló. Megadja azt a lökést a kíváncsi óvodásoknak és kisiskolásoknak, hogy örömüket leljék a száraz fizikai elméletek izgalmas megvalósításához. Egy érdeklődő, mindenre kíváncsi gyerek a szüleivel együtt pompásan elszórakozik majd a vizes és levegős kísérletekkel, és még nevetni is fognak rengeteget. A fizikát csak száraz törvényekből ismerő szülő ismét felfedezheti magának a meg- és felismerés adta örömöt. A gyerekek pedig biztosan odalesznek az örömtől, amikor ecetet sütőporral elegyíthetnek egy üvegben, ettől pedig a lufi varázslatos dolgokra lesz képes. Megtudhatjuk még, milyen nehéz a levegő, hová tűnik a víz, miért gömbölyű a vízcsepp és még sok egyebet. Mindegyik kísérlet könnyen elvégezhető, kevés alapanyag segítségével megismerkedhetünk a víz és a levegő láthatatlan, sokszor érthetetlen világával.

Bárcsak nekem is hasonló lett volna a kezembe néhány évtizeddel ezelőtt, most nem állítanám magamról teljes biztonsággal, hogy azt se tudom, eszik-e vagy isszák a fizikát. Bolondozni vágyó, fizikakedvelő- és elutasító, örökké érdeklődő gyerekek és szülők polcán biztos helye van! (Sugi)

 

Faludi Ildikó - Reményi Márton: Herceg Egérváry Elemér naplója, Ferenc Tamás rajzaival. Gödöllői Királyi Kastély Közh.Nonprofit Kft, 2010.

Herceg Egérváry Elemér szerencsére éppen akkor élt a gödöllői kastélyban, mint Ferenc József, Erzsébet királyné és gyermekeik (akik itt inkább csak nyaralgattak, vadásztak, lovagoltak). Mivel kicsi és kíváncsi, mindenkit megles, részt vesz a királyi család hétköznapjaiban. Naplójában pedig mindenről beszámol: például arról, hogy milyen diétát követ a gyönyörű és karcsú Erzsébet, és hogy mit tanul Rudolf a házi tanítótól. Rengeteg apróságot tudunk meg a családról és a kastélyról is: melyik szobának milyen színe van, ott mit csinálnak – van külön lakosztály, pihenőszoba, ebédlő, konyha, padlás, szalon. A száznál is több szobához, amikor megjön a család, hatalmas személyzet is tartozik. Csupa izgalmas, ismeretlen foglalkozás. És persze nem csak külön szoba, de külön ruha is dukál minden tevékenységhez a fésülködéstől a vadászatig.

A könyvben az információmorzsák szervesen beépülnek Egérváry Elemér történetébe. Amikor ő és barátai mindennapjai érintik a családét, akkor értesülünk erről-arról. Az az előnye ennek a szerkezetnek, hogy nem zökken ki a mese. A hátránya, hogy az információk nem állnak össze egy rendbe, és „lukak” maradnak benne. Nem kapunk mondjuk egy teljes leírást, mesés napirendet a kis királylány, Márai Valéria életéről vagy éppen a kastély beosztásáról. Az előzéken szereplő festmény, amelyen a kastélyt látjuk, benyilazva, hogy mi hol van, ki hol lakik nagyon jó: ilyen tervrajzból, összefoglalóból több is jó lett volna, ahogy a királyi családról még többet jó lenne megtudni. Viszont nagyon tetszett a történetbe beleszőtt forráslista. A szerzők múzeumpedagógusok, tehát hiteles, szakértelemmel és lélekkel összeállított kötetet kapunk tőlük a kezünkbe.

Összességében egy olvasmányos és aranyos mesekönyv jelent meg az egyik legszebb, frissen felújított magyar kastélyról.

 

(A bevezetőben lévő kép forrása:1PHOTOS.COM)

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek