A gyűrűk ura I-III

John Ronald Reuel Tolkien

A gyűrűk ura I-III

Fordította: Göncz Árpád

Bolti ár: 6800Ft
Kedvezményes ár: 5780 Ft
Elérhetőség: jelenleg nem rendelhető
Európa Könyvkiadó, 2002
1518 oldal, 130x205 mm, Kemény borító  

A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig - legalábbis terjedelmét tekintve - alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a vaskos könyvben - vagyis abban a képzelt időben, amikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, amikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugatfölde erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdőtündék fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végűt győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az ember fajnak. Különös világ ez az emberfölötti - vagy emberalatti - lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs.

Ezt a könyvet 10-99 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Tolkien rengeteg nyelvet beszélt folyékonyan óangol, kelta, francia, spanyol és germán nyelveket, az oxfordi egyetemen az angol nyelv- és irodalom professzora volt. Nagy vonzódása volt a finnhez is, amely megjelenik a Gyűrük urában, és a Szilmarilokban is. A nyelvhez való nagyfokú vonzódása abszolút megjelenik a művekben, a játékosság, a fantázia és a rendszer, amit a Gyűrük urában megalkotott, Tolkien legnagyobb meglepetésére nemcsak a gyerekolvasók körében lett óriási siker. Kezdetben saját gyerekeinke mesélt történeteit fűzte egybe, de már gyerekkorában is testvéreivel egy sajátos, különös nyelvet alakítottak ki maguk számára, állatnevekből és számokból. Könyvei a mese és a mitológia határmezsgyéjén húzódnak meg.

A szerző más könyvei

 • John Ronald Reuel Tolkien
  Helikon Kiadó
  2974 Ft (-15%)
  3499 Ft
  Az Elveszett Mesék Könyve II. része A szilmarilok mitológiaciklus legelső elbeszélésének folytatását tartalmazza. A szövegekből és jegyzetekből kibontakoznak a mitológia megírásának kezdetétől jelen lévő fő történetek legelső változatai: Beren és Lúthien páratlan regéje, Túrin és a Sárkány története, a Törpök Nyakláncának egyetlen teljes narratívája, Gondolin bukásának legrészletesebb változata, és Earendel utazásának korai változata.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Cartaphilus
  2797 Ft (-15%)
  3290 Ft
  Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Partvonal Kiadó
  2549 Ft (-15%)
  2999 Ft
  Kürtő urat könnyű felismerni, hiszen nem sokan szaladgálnak olyan hatalmas kalapban, mint ő, és még kevesebben tartanak Nyuráfot a kertjükben. Mesénk hőse egy napsütéses reggelen úgy döntött, vásárol magának egy automobilt...
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Partvonal Kiadó
  2542 Ft (-15%)
  2990 Ft
  J. R. R. Tolkien csodálatos világába kalauzol vennünket e kötet, arra a varázslatos, képzelet szülte vidékre, ahol minden bizonnyal valamennyien feledhetetlen órákat, napokat töltöttünk már el.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Európa Könyvkiadó
  2967 Ft (-15%)
  3490 Ft
  Középfölde ősi mítoszaiba és legendáiba mélyedhetnek bele A Gyűrűk Ura és A hobbit rajongói ebben a kötetben, mely visszavarázsol bennünket az első- és másodkorba: megismerjük azokat az eseményeket, melyekre a nagy művekben annyiszor utalnak.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Európa Könyvkiadó
  2967 Ft (-15%)
  3490 Ft
  Középföldének vannak A Gyűrűk Ura előtti időről szóló regéi. Ez a történet Szürkeréven túl, Nyugaton játszódik, ahol egykor Szilszakáll kószált.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Ciceró Könyvstúdió
  4242 Ft (-15%)
  4990 Ft
  A hobbit A Gyűrűk Ura előzményeként született híres mű, amelyet a jelentős Tolkien-kutató szerző korszerűsített, bővített és jegyzetekkel látott el.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Európa Könyvkiadó
  2542 Ft (-15%)
  2990 Ft
  Smaug kétségkívül mélyen aludni látszott, jóformán halottnak és sötétnek rémlett, egy-egy láthatatlan gőzpamatnál több a hortyogására sem utalt, amikor Bilbó ismét bekukucskált az ajtónyíláson. Már éppen lelépett volna a padlóra, amikor megpillantotta a Smaug petyhüdt bal szemhéja alól feléje lövellő vékony, átható fénysugarat. Csak színlelte az alvást! Az alagút bejáratát figyelte!
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Helikon Kiadó
  2974 Ft (-15%)
  3499 Ft
  Az Elveszett Mesék Könyve I. része A szilmarilok mitológiaciklus legelső elbeszélésének bevezető történeteit tartalmazza. Kibontakozik a mitológiarendszer kiindulópontja, és nyomon követhetők páratlan fejlődésének kezdő lépései: a világ teremtése, a valák cselekedetei, a tündék ébredése, legnagyobb alkotásaik születése és Melko pusztító lázadása - ahogy azt maguk a tündék Eriolnak, a nyugati óceánon átkelő ember-hajósnak elmesélték.
 • John Ronald Reuel Tolkien
  Európa Könyvkiadó
  7642 Ft (-15%)
  8990 Ft
  A mű első megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából, a felújított angol kiadás nyomán itt a javított változat Alan Lee csodálatos illusztrációival!