Titi és a húszemeletes

Annie M. G. Schmidt: Titi a toronyház tetején

Titi, a vörös hajú kisfiú személyében a modern európai meseirodalom egy igazi klasszikusa tolat be piros daruskocsijával a magyar gyerekszobákba. Annie M. G. Schmidt (az eredetiben Putt van der Petteflett című) könyvén holland gyerekek generációi nőttek fel – alig érthető, miért váratott magára több, mint negyven évet a magyar fordítás. Persze, ahogy a hölgyeknek, úgy az igazán jó meséknek sincsen kora; Titi kalandjain sem fogott az idő, talán csak akkora újdonságnak nem számítanak már, mint anno, a hetvenes évek elején, amikor e mesék nyelve, témaválasztása még szokatlannak számított. - Dániel András ajánlója


tovább...

Most akkor le kell fogyni?

Sohonyai Edit: Kockacukor

A regény központi problematikája a főszereplő küzdelme a túlsúlyával, a mohóságával és a reménytelennek tűnő szerelem keresése. Ehhez még hozzácsapódik az első csók, féltékenység, családi nehézségek, öltözködés, iskolai gondok és már meg is van a tökéletes tinikönyv minden összetevője. Általában azt vallom, a könyveket nem szabad megítélni a borítójuk alapján, mert csalóka lehet, de ebben az esetben pontosan azt kapjuk, amit ránézésre várunk:
Egy kicsit felületes, ám szórakoztató, érzelmekben dús sztorit. - Vujovits Júlia ajánlója.
tovább...


tovább...

A varázslat csak tévedés

Kiss Ottó: Liliputi trónkövetelők, ill. Kárpáti Tibor, Cerkabella, 2012.

Kiss Ottó meséi felnőtt mesék. Annak viszont nagyon erősek – miközben olvasom őket, befelé nevetgélek. Ironikus kis szösszenetek, nem messze Csoda és Kósza vidékétől és nagyon közel Kiss Ottó korábbi könyvéhez, a Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délutánhoz. Mintha ezek a Béla bácsik és Sándor apák Hálló István szomszédai lennének.


tovább...

Mindenki nevet a végén

Bátky András – Lakatos István: Bazsó és Borka, Manó Könyvek, 2012.

Valószínűleg nincs olyan gyerek, aki ne álmodozott volna arról, hogy milyen lehet az élet egy ikertestvérrel – legkésőbb talán A két Lotti olvasásakor ez mindenkiben felmerül. Én csak azért akartam egy hús-vér hasonmást, hogy át lehessen verni a szüleinket a ruháink kicserélésével vagy a frizuránk átfésülésével, hogy legyen valaki, aki egy tizedmásodperc alatt kitalálja, hogy milyen hangulatban vagyok éppen, na meg hogy mindig akadjon egy játszótárs, akit aztán le lehet győzni. Persze annak, hogy az emberből kettő van, vannak hátulütői is: az ikertestvér mindig megeszi az utolsó sütit és folyton mást akar nézni a tévében, de ezeket az apró veszteségeket – legalábbis Bazsó és Borka esetében – bőven kárpótolják a hétköznapok izgalmai és kalamajkái. - Bánáti Anna ajánlója.
tovább...

Édességrablás és mesterbűntények profiknak

Siri Kolu: Mi, Banditáék (Móra, 2012)

Szinte mindenki elképzelte már gyerek- vagy felnőttkorában, esetenként többször is, hogy így vagy úgy megszökik, elrabolják, megkerülhetetlen kalamajkákba keveredik, hőssé válik, és így tovább. Én sem maradtam ki a sorból. Ezért is örültem Siri Kolu Mi, Banditáék című könyvének annyira – minden benne van, ami egy igazán kalandos nyárhoz szükséges: rablás, rendőrség, mesterbűntények és persze meleg családi légkör, csak épp nem a megszokott módon.


tovább...

Vedd észre, ami a tiéd!

Menyhért Anna: Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros, ill. Balogh Andrea

Olyan korban élünk, mikor a mesékben újra megjelenik az erős, jelenbe ágyazódott mágia, ismét használhatjuk rejtélyes erőnket, a történeteinket értelmezni tudó és a történeteinkkel bánni tudó erőnket.

Nem a kívülről jövő hatalmakra bízzuk magunkat, hanem az eleddig belül nyugvó, azonban minket keményen megdolgoztató belső történeteink vezetnek bennünket. Szükségünk van a mesékre, gyermekeinknek méginkább.

- Gyimesi Ágnes Andrea írása
tovább...

"Mi kötjük össze a lentet a fönttel”

mágikók és egyéb ismerős lények

Sokszor írtam le és mondtam ki hangosan az utóbbi időben ilyen és ehhez hasonló mondatokat: hol van az ifjúsági irodalom Magyarországon? Miért nem olvashatunk egyre jobb regényeket? Hol van a leválás a 70’-80’-as évekről, és hol van a jó kis grund- meg családregények hagyományának folytatása? Az elmúlt években, ha nem is a nagykamaszoknak, de a kisebbeknek egyre több jó regény készül, amik vitaindítóak, és ha elsőségükben akad is jócskán gyerekbetegsékük, de egy folyamat elindulni látszik. Tasnádi István A kőmajmok háza című könyve éppenséggel a jobbak közül valoó.– Szekeres Nikoletta írása


tovább...

Pálcika-boldogság

Darvasi László: Pálcika, ha elindul, akkor aztán zsupsz, Magvető, 2012.

Amikor először elkezdtem olvasni Pálcika kalandjait, amik tulajdonképpen alig kalandok, szóval Pálcika pálcikázásait, elriasztott a több, mint száz oldalas szöveg. A Pálcika-univerzumot nem lehet egy ülésre behabzsolni, időt kell hagyni neki, hogy birtkoba vegyen minket. Ha viszont szép lassan fogyasztjuk, akkor bekebelez. Mindenhol pálcikákat látunk.


tovább...