Titanic-zsúr

Részlet Szabó Borbála Átváltozott gyerekek című könyvéből

A modern Szabó-családban öten élnek: a rettentő elfoglalt, mulatságos és nevetséges anya, a rettentő elfoglalt, komoly és komolykodó apa, a rettentően nehéz sorsú vonatmániás Miklós, akinek el kell viselnie a kisebb testvéreit, különösen a rettentően nehéz sorsú Kamillát, akinek annyi barbija van, hogy egész színdarabokat tud előadni velük, meg a nagyon vidám, parancsolgató és mindenhova felmászó kis Tomsit. A Titanic-zsúrban Kamilla inkább el is menekül a bátyja születésnapi mulatságából, így a fiúk, akarom mondani, a komoly, kilencéves Mérnök urak hatalmas játékot csaphatnak az anya segítségével, és eljuthatnak a Titanicra, hogy kinyomozzák a szobor rejtélyét. A folytatáshoz olvasd el a könyvet!
tovább...

Pillangók a hasban

Stian Hole: Garmann nyara

2007 Bologna Ragazzi díjasa, egy különleges atmoszférájú, introspektív képeskönyv az újhullámos gyermekirodalom egyik fellegvárából, Norvégiából. Garmann első osztályba készül, utolsó nyári napját szüleivel és három nénikéjével tölti. Lassú sodrású, akciómentes, mélyen felkavaró és érzékenyítő képeskönyv Stian Hole-tól.


tovább...

A felnőttvilág közönyével szemben

Wolfgang Herrndorf: Csikk, Scolar, 2012.

„Először a vér és a kávé szaga. A kávéfőző az asztalon áll, a vér a cipőmben. Hogy őszinte legyek, nem csak vér. Mert amikor az idősebbik azt mondta, „tizennégy”, bepisiltem. Egész idő alatt ferdén ültem a hokedlin, mozdulatlanul. Szédültem. Megpróbáltam úgy kinézni, ahogy szerintem Csikk kinéz, ha valaki azt mondja neki, „tizennégy”, de aztán a félelemtől a nadrágomba pisiltem.” Így kezdődik Wolfgang Herrndorf regénye. És aki kellő mennyiségű kortárs ifjúsági regényt fogyaszt, az máris felsóhajt, hogy megint egy sokkolóan überdurva, az agressziót, kiégést, hatalommániát taglaló disztópiába kezdett bele.


tovább...

Jelszó: Emil!

Erich Kästner: Emil és a három iker, Móra, 2012. ill.: Walter Trier

Erich Kästner Emil és a három iker című könyve a Kästner összkiadás részeként végre újra megjelent, gondozott szöveggel, az eredeti Walter Trier illusztrációkkal és borítóval.

A Móránál nagyon rég jelent meg magyarul utoljára, akkor is Orosz István rajzaival. Bár meg kell vallanom, nekem szívemhez nőttek a magyar képzőművész vonalas rajzai is, mégis mindig kilógott a régi zöld könyv a többi közül. A mostani, egységes kiadásnál érezzük, hogy ez az Emil ugyanaz az Emil, mint a detektívekben. A szerethető, pedáns, kicsit szorongó, de mindig egyenes és tettre kész Emil, és barátai, akik mind mások, karakterek, de derekasságért és jó szívért ők sem mennek a szomszédba.


tovább...