A kék kabátos lány

Monica Hesse

A kék kabátos lány

Bolti ár: 3490Ft
Kedvezményes ár: 2618 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Tilos az Á Könyvek, 2017
376 oldal, 135x215 mm, Puha borító  

1943 januárja, Amszterdam. Hanneke biciklivel járja a feketepiacot, és az ott szerzett áruval kereskedik. A háború borzalmai már elérték a várost, a lány elesett szerelmét gyászolja, mégis sikerül viszonylag kiegyensúlyozott életet biztosítania családjának. Egy napon azonban egy idős néni megkéri, hogy keressen meg egy eltűnt zsidó lányt. Ekkor alapjaiban változik meg Hanneke élete, és lassan sodródik bele az ellenállás szövetébe, hogy a náci rezsim ellen küzdjön.

Cikkek

10 ok, amiért pofon vág ez könyv

Kamaszkritika A kék kabátos lányról

2017. június 23. - Pagony cimkék: TilosAzÁ Ezt olvassuk most 

Ránézésre egy ártatlan, kedves regény A kék kabátos lány, de valójában kegyetlenül őszinte, annyira, hogy az már fáj. Miközben olvasod, észre sem veszed, de újra és újra megüt, újra és újra fejbe vág, kinevet, kigúnyol. Tükröt tart eléd, és megmutatja: nézd meg, ilyen is vagy valójában! A földre lök, aztán felemel, és egyszer csak megint lent találod magadat. Hullámvasútba ültet, elhiteti, hogy túl élheted, utána pedig zuhanórepülésbe kezd veled. Simogat, aztán az arcodba csíp. A testedet meg-, a figyelmedet pedig leköti, majd betesz egy fiókba, ahová valójában tartozol. Az emberek közé, a múltba, a valóságba. De mégis hogyan képes egy élettelen tárgy, csupán a tartalmával bántani?

Az író, mintha egy vulkán tetején akarna palacsintát sütögetni

Kamaszkritika A kék kabátos lányról

2017. június 1. - Pagony cimkék: TilosAzÁ Ezt olvassuk most 

A kék kabátos lány főhőse, Hanneke kalandja 1943 januárjában játszódik Amszterdamban. Biciklin járja a várost a feketepiacon élelem és ruha után kutatva a családjának. Hanneke talpraesett, és a borzalmas körülmények ellenére sikerül egy kiegyensúlyozott életet biztosítani a családjának és magának. A háború borzalmai már régen elérték Amszterdamot. Hanneke is elvesztette a szerelmét, aminek a története éppen olyan izgalmasan és fokozatosan bontakozik ki a regényben, mint a hajsza, egy eltűnt zsidó kislány után. Egy nap egy idős néni beavatja egy titokba, Hanneke előtt pedig akaratlanul is kibontakozik a valóság borzalma, ami körülveszi őt. Hanneke élete ettől a naptól teljesen megváltozik. Lassan sodródik bele az ellenállás szövetébe, hogy aztán közösen küzdjön zsidó és nem zsidó fiatalokkal a náci rezsim ellen.