A két mumus: a suli és a fogorvos

cimkék: #ismertető

Ez a két dolog, amitől szerintem majdnem minden gyerek szorong, de szerencsére sok mese segíti a legkülönbözőbb félelmek feloldását. Ugyanilyen fontos a legelső mesék mellett az első olvasmányok kiválasztása is, egy rossz könyv sokáig elveheti a kedvet az olvasástól. Az "első olvasós", nagybetűs könyvek száma egyre gyarapszik, és a Móra könyvkiadó is igyekszik minden témával foglalkozni, ki tudja, melyik gyereket mi fog meg? - Talán ez a két könyv segít nektek. Munkácsi Anna ajánlója.

Bálint Ágnes most megjelent meséje egy 6 éves kislány utolsó iskola előtti nyaráról szól. És nem az iskola az egyetlen nagy változás életében: szüleivel vidékre költöztek, nagypapájukhoz, Tatuskához a Rezeda utcába. A szülők továbbra is Budapesten dolgoznak, nap mint nap ingáznak, így Szilvi minden percét a nagypapájával tölti. Ez a nagypapa pedig 11-es a top 10-es listán. Mintanagypapa: aki hajlandó játszani egész nap unokájával, sőt, játékokat is készít neki - például egy iskolát a faliszekrénybe....
Naponta elmennek friss tejért, sétálnak a faluban, és kisunokájának minden fontosat megmutat, teljesen egyenrangú beszélgetőtársként kezelve őt. Szilvi nagyon izgatott az iskolakezdés miatt, már előre megtervezi az első iskolai napot, és nagypapája mesél is neki, hogy milyen volt, amikor ő kezdte az iskolát. "Igyekezett arra gondolni, hogy unokájával társalogni szórakoztatóbb, mint holmi unalmas régi filmet nézni a televízióban." Hát nem gyönyörű, hogy beismeri a nagypapa nekünk, hogy néha ő is fáradt, és leginkább pihenne és tévét nézne? Nincs is mit szégyellni ezen, főleg hogy ő inkább mesél az unokájának, mert persze, hogy az jobb időtöltés!
A mese 1975-ben született, és ezt érezni is rajta, de szívmelengető egy ilyen nagyszülő-unoka kapcsolatról olvasni, ha nem is minden úgy sül el a végén, ahogyan azt vártuk. Igen, a történetben van egy kis csavar, de félig happy end a vége, Szilvi talpraesett kislány.
Várnai György rajzai illenek a történethez, nekem ugyan mindig Frakkot fogják felidézni, és néhány képen valóban, mintha Irma néni nézne minket az ablakból... Tudjátok melyik képre gondolok?

Másik, kisiskolásoknak szóló könyv egy kellemetlenebb problémával próbálkozik.
Melyik gyerek szeret fogorvoshoz járni? Mondjon valaki csak egyet! Nincs? Nem csodálkozom... A MÁR TUDOK OLVASNI sorozatban Víg Balázs A rettegő fogorvos című könyve ezt a problémát taglalja.
De itt ahelyett, hogy a gyerekek rettegnének a fogorvostól, a fogorvos retteg a gyerekektől, mert egy nagyon édesszájú, rosszcsont gyerek elijesztette összes kuncsaftjától.
Ezzel a trükkel a gyerekek érezhetik magukat fölényben, ők lesznek az erősebbek, és még nekik kell bátorítani a fogorvos bácsit, hogy belenézzen a szájukba. Ez furcsa egy helyzet, főleg, hogy a doktor úrról kiderül - varázsereje is van....
Ráadásul a történet elején rettegett fogorvosról szól a mesélő, ami ugyebár nem igaz.... De ha kisgyerek lennénk, én letetetném a könyvet az első oldal után. Kicsit becsapós a könyv, de olvassuk csak tovább bátran.
Ha ez a hihetetlen történet bátorságot önt a kicsikbe, akkor már megérte - a következő fogorvosi látogatás könnyebb lesz. (Még könnyebb lenne, ha a fogorvosok is olvasnák a mesét.)
Nekem egy kicsit furcsa a szituáció, és lehet, hogy nem ezt a könyvet adnám elsőnek olvasni tanuló gyermekem kezébe, de felolvasásra be is válhat.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek