A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK ANNO

cimkék: #mesehős #mesehős #toplista #esszé #cuki #Hanna blog #hogyan válasszak?

Nemrégiben kis kalauzban felsoroltuk, hogy szerintünk kik a legcukibbak az újabb gyerekkönyvek birodalmában. Most a régi kedvencekről törölgetjük le a port, bár egy igazi cuki ugye sosem porosodik be, tehát csak tovább fényezzük az amúgy is évtizedek óta népszerű hősöket.

CUKISÁG ANNO


1. Kis Vakond
: Az abszolút győztes. A mosolya, a kék nadrágja, a dundi pocakja, az egyszerű sztorijai. A Kelet válasza a Disneyre: kicsit kerek, kicsit nagy szemű, de mégiscsak zsebes nadrágos és ökoanarchista (by Nádori Lídia). Történeteivel pedig nem a fogyasztást és a lehetetlen sztereotíp elképzeléseket pörgeti tovább a kislányokról, mint a Disney-hercegnők, hanem a barátság igaz értékeit hirdeti, úgy is mint süteménysütés szilvaszezonban, közös autószerelés, arről nem is beszélve, hogy mennyire összekovácsolja az embert a szafaládéval való közlekedés-korlátozás, mint őskori flashmod. Szerintem még a honatyák is tanulhatnának tőle.

2. Babar: személyes kedvencem a Babar család a cuki Adorjánnal, a kis elefánttal, aki mindig elesik, belepottyan, eltűnik. Az egyszerű (együgyű?) humor, a mindennapi helyzetek keverve az abszurd kontextussal, miszerint mégiscsak egy elefánt-királyi család mindennapjaiba látunk bele, megtette hatását. A Télapónál tett látogatás pedig nagyszerűen leplezi le Mikulás-gyár működését.

3. Lázár Ervin szereplők, különösen Dömdödöm: nem nagyon kell magyarázni, hogy mi teszi aranyossá, szimpatikussá a Négyszögletű Kerekerdő lakóit. Van humoruk, van egyéniségük, meg vannak rajzolva jól, nem átalanak segíteni egymáson, de nem cukorból vannak, veszekednek, ügyetlenkednek, gonoszkodnak, és a végén minden jóra fordul. Dömdödöm pedig az a jó, akire, amire mindig lehet számítani, ha túl sok rosszaság zümmögne a levegőben.

4. Tesz-vesz Város - Richard Scarry figurái meghatározták legtöbbünk gyerekkorát. A Sürgés-forgásból érzésem szerint még ma is meg tudnék építeni egy házat vagy megsütnék egy adag kenyeret. A kedvencek közt szerepel a történetek közt tricikliző, álmélkodó kíváncsi kismacska, Cicó, no meg a hetyke Kukac. Persze vörös csíkos, intelligens gyerekmacskaként nem nehéz cukiság-díjat kapni. Nekem egyébként egy másik Scarry, a Best Story Book volt a kedvencem, egyáltalán nem zavart, hogy minden angolul van benne, és egy hangot sem értek.

5. Gombóc Artúr - gombóc, csokit eszik, jófej, mindig segítenek rajta a barátai, mégse egy rakás szerencsétlenség, és van egy nagy adag öniróniája. Mi kell még?6. Kippkopp - szerintem ha valaki öko-(magyarán: természetszerető) gyereket akar nevelni, akkor az obligát kirándulgatás mellett esős napokra jó, ha bekészíti a Kippkopp sorozatot. Maguk a történetek is elárulnak egyet s mást a természetről (téli madáretetés, őszi alvóhelyek, a tavaszi rét állatai), de a rajzok mindent visznek. Ez nem a Boribon-féle pár vonalas, pár színből álló egyszerűség, komplett tablókat kapunk, finoman megrajzolt virágok, réti növények, erdei állatok, gyönyörű színezés (az eredeti kiadásban sokkal szebb a textúra, mint az újban). Kippkopp mindenkin segít, legyőzi az akadályokat, okos és talpraesett. Én szeretem.

7. Orroló - elsüllyedt Mosonyi Alíz hős. Nagy orrú lovacska, Kószáék elődje Amikor egy nap a függöny az orrára csavarodik nézelődés közben, rádöbben, hogy ő nem ló, hanem orroló. Képtelennél képtelenebb kalandokon esik át, hogy megtalálja a többi orrolót. Szokás szerint Háy Ágnes rajzaival. És akkor idekívánkozik örök kedvencünk a szerzőpárostól, a Budapesti Sárkány, aki az alagútban lakik, és egyértelműen nagyon szimpatikus alak, valamint a Kifli király és a Kiflikirálynő, akik az igaz szerelem legcukibb megtestesítői.

8. Harcsabajusz kapitány - nem, ez nem könyv, ez egy diafilm, de nem hagyhattam ki, mert töredezettre néztem kiskoromban, és még ma is kapható. Van benne egy lenyűgözően kedves elefánt, aki magányos, és hiába a művészi tevékenység, nem lesz tőle magánytalanabb, ezért barátja, harcsabajusz kapitány meglepi egy kedves kiselefánttal, játszótársul. A rózsaszín és kék elefántok, a sok színes ceruza, doboz és színes hajó garantált aranyossági díjat érdemel.

Kapcsolódó cikkek