A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK MA ÉS ANNO...

cimkék: #mesehős #mesehős #esszé #cuki #Hanna blog #hogyan válasszak?

Listánkból kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy aranyos, gyerekek kedvence mesehős váljon valakiből. Nem árt egy nagy pocak, nagy szem, jó, ha mindennapi problémáink vannak, és időnként bájosan mosolygunk. Cukiság listánk első fejezetében a mai cukikkal ismerkedhetünk meg kicsit mélyebben... (Győri Hanna írása)

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK MA ÉS ANNO...

Listánkból kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy aranyos, gyerekek kedvence mesehős váljon valakiből. Nem árt egy nagy pocak, nagy szem, jó, ha mindennapi problémáink vannak, és időnként bájosan mosolygunk. Az idő is nekünk dolgozik, hiszen az igazi kultusznak kell egy pár év, bár azért a mai dolgok között is körvonalazódik, hogy mire néznek kultikus alakként a gyerekek. Mondjuk ha Bogyó és Babócának vagy Boribonnak hívnak egy óvodai csoportot, az legalábbis árulkodó.

Többnyire kevés egy rózsaszín báli ruha, jobb, ha a főhősünk egy kisgyerekre hasonlít, és nem olvad cukortócsává a mese közepén, hiszen nemcsak a külcsín, hanem a mögé rakott történet sem mindegy. Intelligencia, talpraesettség és kíváncsiság jól jönnek.

CUKISÁG MA

1. Findusz: macskából van, lehet azt nem szeretni? (Persze hogy lehet, én például utáltam Frakk lakótársait.) Findusz viszont annyira aranyos, de tényleg. Kicsit kétbalkezes, de nagyon kreatív, segítőkész, még ha nem is jár mindig sikerrel. A szeme és a feje nagy, szerelőköténykében vagy főzőfelszerelésben pedig egyenesen bájos. A történetei pedig pont annyira távoliak és skandinávok, hogy mi már mesevilágban érezzük magunkat, de épp annyira hétköznapiak, hogy tudunk kapcsolódni hozzájuk. Gazdája, Pettson, kedves öregúr, aki nem zsörtölődik többet a kelleténél, viszont teljesen beleolvad kissé szétszórt háztartása göcsörtös tárgyai közé.

2. Jancsi és Juliska: még hozzá a Mosonyi Alíz - Agócs Írisz-féle változat. A könyv Juliskája óriási fejével és örökké szorongatott kis babájával zseniális, engem rögtön levett a lábamról. Az állatok, a nyuszi, a mókus, a cica és a kutya is bumfordi kedves jószágok. Az apa inkább kishivatalnoknak néz ki, de annak nagyon eltalált, és persze a szöveg is nagyon jó mögöttük: a klasszikus mese épp annyira felújítva, hogy a pár új nyelvi poén feldobja a régi sztorit.

3. Madlenka, Manómese - egyetlen külföldit is beloptam a listába, mert nagyon szeretem. Madlenka New Yorki kislány, akivel nagy kaland történik: mozog a foga. Ezt el kell mesélnie az egész utcának, ahol ott van az egész világ Párizstól Indiáig. Finom vonalkákkal megrajzolt kedves szőke gyerkőc, aki csak épp annyira tündérke, amennyire minden igazi öt-hatéves gyerek az. A Naphegynél megjelent Manómesét ugyanaz a Peter Sís rajzolta, és a nagyfejű, kócos manók sem maradnak el kedvességben Madlenka mögött.

4. Dorottya: kivételesen nemhogy egy vershős, de valós személy is felkerült a listára, méghozzá Lackfi Bögre család verseiből Dorottya. Bár másik lánya is állhatna itt, de a hisztis és a fővezéres versek a kedvenceim, így ő nyert. Ha azt mondom, hús-vér, az olyan evidens, hiszen az, igazi gyerek, de azért nem minden szöveggyerek tud helyt állni valós másáért.

5. A katicabogár elveszett pöttyei: lehetne itt a Róka és Egér is, mert Paulovkin Boglárka mindhárom mesehőse abszolút cuki kis figura. A katica nagy bumszli teste, hol bánatos, hol vidám arca nagyon aranyos, ahogy a sugárban zokogó aggódó egér, és a bátor róka is.

6. Panka és Csiribí: Berg Judit kis tündérei csak pár dologban különböznek a kisgyerekektől: némelyikük tud repülni, az erdőben laknak, és pár csoda is megesik olykor, de alapjában véve ugyanazok a kérdések foglalkoztatják őket, mint az ovisokat, és így segítenek megoldást találni a homokozó és a családi asztal környékén felmerülő problémákra. A két kis tündér rajzfilmesen nagy kobakja és kedves nagy szemei garantált cukifigurákká teszik őket.

7. Trapiti: a legkisebbek után a nagyobbaknak is van mit olvasni, ha szimpatikus lényekkel szeretnének találkozni. Trapiti megnyerő kis manó, ahogy haverjai is a városból. Szereti a fagyit, igyekszik segíteni az embereken, váratlanul nagyszerű ötletei támadnak. Kócos, vagány, kicsit szakadt, és lógázza a lábát - ki ne akarna hasonlítani rá?

8. Csoda és Kósza - szintén a nagyobbaknak való a két ló története. Nagyon viccesek, általában szörnyen elbaltázzák a dolgokat, de azért jól jönnek ki belőle, maximum futva. Baranyai András pedig kellően groteszk és röhögő lófejekkel tűzdelte meg a könyvet ahhoz, hogy két kedves, emlékezetes jellem álljon előttünk

9. Bogyó és Babóca - a gyerekek kedvence. Kicsit bumfordi, kicsit groteszk figurák. Már a bölcsiseknek is érthető egyszerű nyelven íródtak történeteik. A főhősök egyszerű rajzocskák, pont-pont-vesszőcske fejjel és nagy vigyori szájjal, mely a gyerekek megnyerésének legfőbb eszköze.

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK...

Kapcsolódó cikkek