A LEGJOBB KUTYÁS MESÉK

cimkék: #mesehős #mesehős #Hanna blog #kutyák #hogyan válasszak?

Tulajdonképpen erről van itt szó, kutyavásár volna, csak éppen fiktív kutyákból, de olyanokat válogattunk, akik nem maradnak el élő társaik mögött, sem tarkaságban, sem ugatás és hűségesség szempontjából. A legjobb kutyás gyerekkönyvek, amiket valaha írtak - szerintünk. (A felnőtteknek szólókból most nem válogatunk - de ezeket ők is nyugodtan olvashatják, nem fognak unatkozni.)

1. Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás - nagy kedvencem, még biztosan sokszor fogom ajánlani. A két ikerkutya, amelyet kap Borbála nénitől, annyira hasonlít, hogy mindig összekeveri őket gazdájuk. Nem elég, hogy ez rossz érzés, de néha még a vacsora- és simogatásadag is egyenlőtlenül lesz kiosztva. Így aztán - klasszikus narratíva - elindulnak világgá, ha nem is nevet, de egyedi jelet keresni, ami örökre megkülönbözteti őket egymástól. A kifordított és hepi befejezés: a kutyák megfutamodnak, de az emberek figyelmesebbé válnak hiányuktól, és hazaértüktől rögtön tudják, melyikük kicsoda.

2. Caroline Heens: Foltos, avagy minden, amit a kutyádról tudni kell - a legkisebbeknek is megfelelő, sok és nagyon vicces, bizarr képpel illusztrált kutyatartási- és nevelési tanácsadó. A kihajthatós oldalak és kutyák még aranyosabbá teszik. Van benne kutyaszótár, az alapvető kutyautasítások jegyzékével. Megtudjuk, hogyha annyit adunk Blökinek enni, amennyit kér, akkor földig fog érni a hasa (kihajtogatással megnézhetjük az eredményt), sajátos fajtahatározó, kutyafürdetési útmutató és rettentően ijesztő macska, valamint orvosi váró, kedves doki bácsival és terhes kutyakismamával. Végül egy összejancsiszegezhető kutyabohóc, amelynek négy lába van. Nem csak kiskorú kutyabolondoknak.

3. Karel Capek: Dásenka, avagy egy kölyökkutya élete - Gyönyörű és zseniális könyv a zseniális cseh szerzőtől, a saját rajzaival. Elsőként Dásenka életét, fejlődését követhetjük nyomon, ahogy napról napra ügyesebb és nagyobb lesz (értsd: egyre több dolgot elér, hogy lerombolhassa, és egyre többet eszik). Majd kis mesék következnek, melyekben a szerző elmagyarázza Dásenkának a kutyavilág rejtelmeit, mindenféle mitikus kutyahősök segítségével, például hogy miért kell levágni a foxik farkát. Végül Dásenka fotóalbuma következik, ironikus kis képaláírásokkal.

4. Jeremy Strong: A szuperszonikus kutya - adott egy megnevelhetetlen, szupergyors, de nyilván aranyos agár és egy szünidő, amikor is kis gazdája elvállalja a sétáltatást, amíg apja húzza a dollárigát, anyja pedig a fitnessgépek fogantyúit. Streakert ráadásul fogadásból meg kell nevelni. Ez a receptje a vicces szünidei kalandoknak, amelyek mindig a rendőrségen érnek véget, de persze egy véletlennek köszönhetően adott a siker. Könnyű nyári olvasmány, sok akcióval és poénnal. Kár, hogy a különleges fiú-lány barátpárosról a végén sikerül kisütni, hogy persze a csaj járni akar a sráccal, ami egy, hogy ciki, kettő, hogy kihagyhatatlan poén persze, de miért nem lehetett volna tényleg barátság a barátság, és jellemek a figurák?

5. Cécile Aubry: Belle és Sebastián - vigyázat, giccs! De hát mi más lehetne, amikor egy hatalmas hegyimentő bernáthegyi és egy hegyi falu iskolájának vézna tanulója örökbarátságot köt a hófödte csúcsok között, és persze az obligát embermentés sem marad el? Cselekmény szinte nincs, de van érzés és hangulat. Nem hagyhattam ki, mert én is vagy hússzor olvastam kiskoromban (azért tíz év fölött már kicsit veszélyes) ezt a francia klasszikust. Ha van könyv, ami a Lassienél jobban és finomabban, de nem kevésbé meghatóan bemutatja a kutya-gyerek barátságot, hát ez az.

6. Jack London: Az éneklő kutya - kicsit nagyobbaknak szóló regénnyel van dolgunk. A központi kérdés ugyanis a beszéd lehetetlensége, értelmetlensége. A kutya éneke szavak nélkül, a szónál tökéletesebben mondja el a fájdalmat - a magány, a megalázottság, a testvér elvesztésének fájdalmát. Igazi gazdája (aki végre nem idomár) is néma ember, aki az énekre ráhangolódva kerül kapcsolatba a világ mögöttes értelmével. Jack London egyik legnagyszerűbb könyve ez - testvére, A beszélő kutya sem rosszabb, és hasonló kérdést jár körül, de az előbbiben tömörebb, feszesebb az elbeszélés. Nem csak ez jelent élményt, de ha elolvassuk, úgy érezzük, kicsit az állatok szemével láttuk a világot, és biztosan nem fogunk durván bánni velük - cirkuszba pedig soha többet be nem tesszük a lábunkat. (Természetesen idekívánkozik A vadon szava is. Fantasztikus kutyás könyv az is, a civilizáció és az önazonosság kérdéseiről direkt kamaszoknak, de talán ez előbbiek kevésbé népszerűek, és nem kevésbé jók.


7. A legnagyobb gyerekek kihagyhatatlan olvasmánya Déry Tibor Nikije. Tudom, hogy felnőtt körökben A Pál utcai fiúktól az Ördögökig minden jó könyv csak a politikai vetületeivel értelmezhető, de ez egy ostoba megszokás. Niki tökéletes az ötvenes évek ismerete nélkül is, nem pusztán példázat, hanem valódi sorstragédia, kutyabőrben. A szeretett személy eltűnése épp oly érthetetlen az embernek és az állatnak az átláthatatlan világban, amelyből lakója kívül rekedt. A szigetszerű kert idilljéből, a valahova tartozás emberi és állati boldogságából fokozatosan válik a történet a szigetre szorult ember és a feltételesen boldog kutya reménytelen kettősévé. De ilyen szigetek nem engedélyezettek hosszú távra, nem lehet kilépni az ostobává vált világból. A kutya meg tud halni, ha nem tud élni; be tudja teljesíteni a sorsát. De az emberek is csak látszólag élnek túl mindent.

Kapcsolódó cikkek