A Pagony őszi-téli könyvei

cimkék: #szemle #jó könyv #karácsony #hogyan válasszak? #Pagony

Olyan borzasztó hosszú idő, amíg kész lesz egy könyv! Először elolvassa az ember, külföldiül vagy magyarul, csak egy csírát vagy egy teljes szöveget, tetszik neki és kifogásai vannak, fordítani kell és szerkeszteni és rajzolni és megint elolvasni, és kinyomtatni és elolvasni, és felolvasni és újraolvasni, csinálni köré egy egész kis világot a weboldalon és az újságokban és a boltban és a facebook-on. Bosszantják az embert a könyv hibái, elbűvölik a szépségei, aztán végül kész lesz. És amikor kész lesz, akkor a helyére kerül minden, kivéve azok a betűk, amik abból a kiadásból sajnos örökre kimaradtak.

Amikor kész van a könyv, akkor megint úgy lehet szeretni, mint első olvasásra, olyan önfeledten és gondtalanul. És idén szerencsére csupa ilyen szerethető, várva-várt könyvünk van őszre és télre. Mindegyik másért, de mindegyik nagyon.

Julia Donaldson – Axel Scheffler: A Graffaló (ford. Papp Gábor Zsigmond) - MERT a kicsik és okosak legyőzik a nagy szörnyeket, és mert jó a vers, és egy jó vers mindig jó.

Volt egyszer egy kisegér, aki hiába akart békésen meguzsonnázni az erdőben, mindenki folyton őt akarta inkább meguzsonnázni. Még szerencse, hogy kitalál egy szörnyeteget, a Graffalót, akivel elrémíti a falánk baglyot, kígyót és rókát. De egyszer csak ki jön szembe? Maga a Graffaló. A kis egér esze azonban a helyén van, a feldühödött ragadozókat a Graffalóval, az egérre éhes szörnyet pedig a ragadozók félelmével riasztja el.

„- Kedvenc kajám – mondta a graffaló csendben. - Irtó finom leszel majd a szendvicsemben!”

Korcsoport: 2-5 év

Berg Judit – Agócs Írisz: Maszat és a csőtörés - MERT aszfaltozni cool és az ügyesek megtalálják Maszat nagypapáját is a boltban!

Maszat Misivel sétálni megy. De vajon miért vizes az utca a ragyogó nyári napsütésben? Csőtörés volt! Mi sem izgalmasabb a munkásoknál, markolóknál, aszfaltozásnál. És még az is kiderül, hogy mi mindenre használjuk a folyóvizet.

Te is szeretsz vásárolni? Maszat nagyon szeret. Hát persze, olyankor lehet tolni a bevásárlókocsit, válogathat a finom ételek között, fizethet a pénztárosnak... Csak az a baj, hogy nem lehet minden édességet megvenni! De szerencsére sütit sütni sokkal izgalmasabb. Mi is kell hozzá? Tej, tojás... És a végén még a barátainkat is meghívhatjuk.

Korcsoport: 2-5 év 

Kőszeghy Csilla: Bumburi és a papagáj - MERT jó, hogy nem csak te vagy esetlen és vicces az egész világon.

Szegény Bumburi, vele mindig történik valami! Most otthon maradt, nehogy elvesszen, erre egy erőszakos papagáj parancsolgat neki: készítsen neki turmixot! Ami persze kifröccsen. Erre Jojó, a papagáj azt tanácsolja: fessen ki mindent Bumburi a házban. Majd mosson le. Még szép, hogy hatalmas árvizet okoznak, és az egész kisvárost vízzel és sárral árasztják el. De a végén megérkezik Lili, és segít csapzott hőseinknek kitakarítani mindent, hogy szép tisztaság legyen újra.

Korcsoport: 2-5 év

Paulovkin Boglárka: A nagy utazás - MERT jó kis társaságban lehetsz, amíg velük vagy.

Róka és Egér elvesztik otthonukat, mert kivágják az erdőt. De nem csüggednek, útnak indulnak a városba, ahol egy kedves kisfiú, Andris befogadja őket. A pesti bérház igazi otthonnak bizonyul, ahonnan újabb kalandos utakra indulnak: télen síelni mennek Ausztriába, nyáron a Balatonra utaznak, pancsolnak és tábortüzet raknak. De Budapesten is akad bőven látnivaló – csak a metrón kell vigyázni, el ne vesszünk! Végül Rókáékat visszahúzza a szívük az erdőbe, de Andris ott is sokszor meglátogatja majd barátait.

Paulovkin Boglárka kedves meséi alaposan körbejárják a sokunk által szeretett helyeket és helyzeteket, művészi festményei pedig a magyar könyvek közt igazi különlegességgé teszik kötetét.

Korcsoport: 3-6 év

Dániel András: Matild és Margaréta - MERT bohókásak és egyediek és frissek.

Matild és Margaréta, a két kelekótya boszorkány együtt laknak egy otthonosan rendetlen boszorkánytanyán a Bármi utcában. A tárgyak, sőt  a napok is életre kelnek körülöttük, s amit esetleg egyikük kicsit félrevarázsol, a másik igyekszik helyrehozni. Így kerítik meg az elveszett napot, csapnak egy nagy szülinapot igazi tortával és gondoskodnak egy eltévedt felhőről.

Dániel András világa rögtön megnyeri magának a felnőtt és gyerek olvasókat egyaránt, és nem is akarunk kilépni belőle, mert minden lábas és seprű, minden boszimondat a helyén ül, sőt, ficánkol. A szerző rajzai is ezt a derűt, humort sugározzák, amitől a két vöröshajú boszorkányt nem lehet nem szeretni.

Korcsoport: 5-8 év

Jill Tomlinson – Anna Laura Cantone: A bagoly, aki félt a sötétben (ford. Demény Eszter) - MERT a türelem fontos

Hupp, a bagoly nem szereti a sötétet. Ezért nem tud vadászni menni a szüleivel. Ezért mindig éhes és a szülei mindig fáradtak. Muszáj tenni valamit! A mamája nagyon türelmes, hagyja, hogy fiókája maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség.

Kevés gyerekkönyvben olvashatunk ennyira didaxistól mentes életbölcsességeket, ilyen finoman és szórakoztatóan beleszőve a mesébe.

Korcsoport: 5-8 év 

Annie M. G. Schmidt – Fiep Westendorp: Titi a toronyház tetején - MERT a legabszurdabb és leghétköznapibb dolgok fognak megtörténni velünk. Egyszerre.


Titinek nincs hol laknia. Szerencsére a toronyház legfelső szobája még üres. Csakhogy a szomszédok nem mind jóindulatúak: Patyolatné szerint háziállat nem való a házba, főleg nem csótány, rendnek kell lennie, a házmester pedig szeret kötözködni a nála gyengébbekkel. Csakhogy Titi a daruskocsijával mindenkinek segít, így hamar sok barátja akad: hol a sirályok, hol az Őrnagy és Nyurgaló védik meg. Végül még a tengerpartra is eljut új szomszédaival, a Trappolka családdal!

Titi háza és lakói akár a nyolcvanas évek Budapestjén is lehetnének egy Janikovszky regényben, annyira ismerősek, tapraesettek és szeleburdiak. Fiep Westendorp karikaturisztikus rajzai és az író tömör, célratörő mondatai minden szereplőt igazi egyéniséggé tesznek, minden rövid fejezetet egy csattanós epizóddá. Olvassuk fel és el, nevessünk, hüledezzünk, tartsunk Titivel, aki igazi derék, bátor gyerek.

Korcsoport: 5-10 év

Julia Donaldson – Lydia Monks: Tüköry Léda hercegkisasszony (ford. Moldova Júlia) - MERT mindenki szeret egy jót nevetni a jóbarátokkal.

Adél félénk, szófogadó kislány. Ám egy nap kilép a tükörből tükörképe, Tüköry Léda, és a legeszeveszettebb ötletekkel bombázza. Léda, állítása szerint legalábbis, egy igazi hercegkisasszony! Nem akarja megérteni, hogy idekinn mások a szabályok. De Adélnak nem árt a nagy adag vagányság, mi meg kacaghatunk viharos kalandjaikon, például amikor Léda a bevásárlóközpontban minden almába beleharap és az ágyakon ugrál, kiborogatja a játékokat, mert nem érti, hogy az áruház nem egy palota, és pimaszságával ledöbbenti az eladókat.

Az olvasmányos, vicces kötet még a nehezebben olvasó gyerekeket is leköti. Ebben segíti őket a nagy betű, a sok kép és a szellős tördelés.

Korcsoport: 6-10 év

Tandori Dezső – Agócs Írisz: Medveálom madárszárnyon - MERT jó néha érezni, hogy miért érdemes élni.


Tandori Dezső, amikor verset ír a medvéiről, a madarairól, akkor kicsit beenged minket a saját univerzumába, ahol minden igaz, és minden fikció. Beszélgethetünk kicsit mi is a medvékkel. Izgulhatunk velük, hogy mi lesz, ha nem lesz a Gazda. Gondozhatjuk a madarakat, a mi barátunk lesz Szpéró, Némó, Éliás. Emlékszünk rájuk, mintha a mi ablakunkban ültek volna. Sétálunk a medvés-madaras Duna-parton, a medvés-madaras városban, Londonban és Koppenhágában, nézzük a sakktáblát és a gombfocipályát, az élet örök feladványait medveszemmel. Lehetünk újra gyerekek, a komoly dolgokat még komolyan vevők, komolyan és elmélyülten játszók. Tudhatjuk újra, hogy a dolgoknak mindig végük van, és ettől lesznek a végletekig kicsik, és mégis nagyon fontosak. Jó és szorongató benne lenni ebben a verseskötetben, ahol folyton magunkba ütközünk, miközben a medvék és madarak mulatságos csetlés-botlásáról és elmélkedéseiről olvasunk.
A verseket kötetben eddig még nem lehetett olvasni.

Korcsoport: 8-99 év

 

Kapcsolódó cikkek