A világ körülöttünk sokféle

Scolar ismeretterjesztők

cimkék: #szemle #jó könyv #Hanna blog #ismeretterjesztő

Minden gyerek könyvespolcán találunk szépen összegyűjtött, gondosan rendszerezett ismeretterjesztő köteteket. A fiúk jórészét az autókról, közlekedésről, rendőrökről, míg a lányokat inkább a lovakról, kutyákról, divatról szóló kiadványok veszik le a lábukról. De hagyjuk az általánosítást. A frissen megjelent Scolar kötetek mindenkit rabul ejtenek: végre elűzhető az éjszakai árnyékoktól való rettegés, megleshetjük, kik dolgoznak, ha előbújnak a csillagok, bepillanthatunk a Föld belsejébe, megismerkedhetünk a világ különböző területein élőkkel, valamint megtudhatjuk miféle különös élőlényekkel élünk együtt a városban és azon kívül. Izgalmas, nyitogatható ablakos kötetek az igazán kíváncsi gyerekeknek!

Az éjszaka - minden gyereket érdekel, hogy mi történik éjszaka, amíg alszik. Ezzel a kis könyvvel először végigélik a lefekvés folyamatát, megtudják, hogy miért van szükségünk alvásra, és hogy mit csinálnak éjszaka az állatok meg az emberek. A Scolar mini ismeretterjesztő sorozatának kötetei témaválasztásukban és felépítésükben is nagyon jók: a téma minden vonatkozását értintik, ami érdekelheti a gyerekeket, és sok apró, új információval gazdagodunk (de nem összavisszaságban), ami a képeken is látható.  Ilyen például ebben a kötetben, hogy hogyan alszanak az állatok: odúban, állva, nyitott szemmel, mosakodnak-e előtte. Kik dolgoznak éjszaka (nyomdászok, szülészek, tűzoltók) és kik dolgoznak hajnalban. Minden képen még több részletet fel lehet fedezni a szöveg témájáról. Maga a szöveg egy picit bonyolultabb nyelvileg, mint amit egy 2-3 éves gyerek megért, de csak egy egész kicsit kell a kisebbeknek kozmetikázni. Viszont egyszerre lehet kisebb és nagyobb gyereknek is mesélni. A kinyitogathatós ablakok is mindig izgalmasak: kedvencem a sötét szoba, ahol mindenféle lénynek látszó árnyékról derül ki, hogy plüssnyuszi, fenyőfa vagy csak a cica a széken. (A könyv csak 14 oldal, de az ablakoknak, meg a sokfelé tagolt oldalaknak köszönhetően felér egy kétszer ilyen hosszúval is.)

Mi csúszik, mi mászik itt? - Mi ezt a könyvet azért vettük meg, mert a legkisebb, 2,5 éves városi családtag zokog, ha a közelébe megy egy bogár. Nyáron viszont óhatatlanul találkozunk a fűben bogarakkal. Már ott tartunk, hogy hátra lép kettőt, és azt mondja: nem kell hélni, nem bánt. Ebben a könyvben a szöveg is, a képek is nagyon egyszerűen, tárgyszerűen és szimpatikusan mutatják be azt a pár ízeltlábút és puhatestűt, amelyekkel gyakran találkozunk: csigákat, katicát, gilisztát, hernyót, lepkét, poszméhet (ez sajnos egy hiba, a könyv ugyanis dongónak nevezi, pedig a “rendes” neve poszméh), pókot és vízparti rovarokat. Minden állatféléről megtudjuk, hogy mit eszik, hol él, hogyan szaporodik, és a kihajthatós oldalakon még egy csomó mindent megfigyelhetünk: milyen a pillangó szárnya kívül és belül, ki lakik a levél alatt, honnan kelnek ki a poszméhek vagy a kiscsigák. Amíg olvastuk, addig nagyon érdekelte a gyerekeket, és a nagyobb (4 éves) sokat meg is jegyzett belőle, ami igazolta addigi megfigyeléseit, illetve később megfigyelte, hogy tényleg úgy van-e. A kisebb továbbra is csak a könyvben szereti a rovarokat, de idővel hátha...(Győri Hanna)

 

Földünk - Hazavittem a könyvet, és leültem lapozgatni. Rendes gyerekhez méltóan bekukucskáltam a kinyitható ablakok alá, végigpásztáztam a kicsi, segítő földönkívüliek által bemutatott útvonalat a Földön kívül és belül. Az utolsó oldalhoz érve az ablakok helyett különleges meglepetés várt - a felnyitásnál kisebb-nagyobb darabokban a Föld térképe hullott ki az asztalra földrészenként. Más se kellett lesben várakozó 5 évesemnek: Mama, miii eeeez?! kérdéssel már kuporodott is mellém a fotelbe. Puzzlemániás. És mint ilyen, minden, amit kis darabokból kell összeilleszteni, elképesztő hatást gyakorol rá. Gondolom, nincs egyedül ebben a korosztályban. Ezután már együtt szemezgettünk a kötetben található ezernyi érdekesség közül. A Föld külseje és belseje rejtelmes, folytonosan felfedezésre váró dolog egy óvodáskorú, állandó kérdésekkel bombázó gyerek számára. Megtudtuk, hogyan alakulnak ki a különböző felszínek, milyen ásványokat rejt a földbelső, és mi van a tenger alatt. Megértettük, miért nincs állandóan nyár nálunk, és hány országban hányféle nemzet él. Az utolsó oldalon található néhány apró figyelemfelkeltő bejegyzés különösen tetszett, ugyanis a környezet megóvását nem lehet elég korán elkezdeni tanítani a kicsiknek...

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek