Akár egy jófajta vígjáték

Sinika Noppola -Tiina Noppola: Ütött az óra, Risto Rapper! (Cerkabella, 2012)

cimkék: #jó könyv #8-12 #regény

Risto Rapper átlagos 10 éves kisfiú. Szeret dobolni, untatja a nagynénje, örül, ha barátokra talál, és legfőképp tetszik neki a nyomozást. Erre pedig rákényszerül, miután egy titokzatos lakó rejtélyes üzenetekben megfenyegeti, hogyha nem hagyja abba a dobolást, még baja is eshet. Mit lehet ilyenkor tenni? Irány felderíteni a rejtélyt.

Azt hihetnénk, hogy ez a történet csak egy egyszerű gyerekkrimi, de annál sokkal több. Kezdjük a szereplőkkel:  adott egy 10 éves kisfiú, Risto Rapper, akinek a szüleiről mindössze annyit tudunk, hogy  anyukája "különböző népek dobolási technikáját kutatja" és "az elefántcsontparti egyetemen dolgozik", apukája pedig nincsen. Risto épp ezért nagynénjével, Reginával, költözik egy társasházba a Lindberg utcába. Regina bolondos, folyamatosan kellemetlen helyzetbe kerül kizárólag saját hibájából, mindemellett pedig a foglalkozása telefonos porszívóügynök. És ha már épp Reginánál tartunk, el kell, hogy mondjam, ő pontosan olyan, mint a legjobb vígjátékokban az a szereplő, akin a legtöbbet lehet teli szájjal röhögni, aki az összes poént megkapja, aki mindig olyan roppant kínos helyzetekbe keveredik, amelyben mi, átlaghalandók szégyenünkben a föld alá kívánnánk süllyedni…de Regina, feláll, leporolja magát és tovább szórja ránk a humormorzsákat – egyszerűen irigylésre méltóan imádnivaló.

A történetben maga nem sokrétű és szerteágazó, mégis az egyik legszórakoztatóbb kisiskolásoknak szóló kötet, amit az utóbbi időben volt szerencsém kézbe venni. Az események hamar felpörögnek: minden azzal az átkozott dobolással kezdődik. Ristonak ugyanis teljesen mindegy, hogy mivel és mit, csak jó hangosan és sokáig lehessen püfölni, a legjobb ütő persze a fakanál. Ez pedig sokaknál kiverheti a biztosítékot egy békés társasházban. A dobolásmániában szenvedő Risto meg is kapja rögtön az első fenyegetését, újságból kivágott betűk felragasztva egy papírlapra. Hamar nyomozásba is kezd, ki lehet a titokzatos lakó.  A főhős és habókos nagynénje a nyomozás közben rengeteg kalandba keverednek: csatornából pecáznak, riasztják a rendőrséget egy vízipisztoly miatt, cirkuszba mennek mint apa és fia és természetesen felderítik a szomszédságot.

A szerzők és illusztrátorok összetétele is különleges. Ebben az egy könyvben egymásra hangolt négy ember alkotott egyedit: Sinika Noppola- Tiina Noppola, szerzők, és a Tatu és Patu sorozat összetéveszthetetlen stílusú illusztrátorpárosa Sami Toivonen és Aino Havukainen. Képesek voltak úgy együtt dolgozni, hogy a könyv olyan lett, mint egy pörgős filmvígjáték. Fekete-fehér és színes kockák váltják egymást, közben özönlenek a poénok.  Risto Rapper-sorozat Finnországban már a 11. résznél tart, kultuszt alakított ki, készült a kalandokból film és színdarab is. Ez a könyv letehetetlen gyerekeknek és szüleiknek egyaránt!

Kapcsolódó cikkek