Angolul játékosan

Angol nyelvű foglalkoztatók és szótanulók

cimkék: #szemle #játék #szülőknek #tanároknak #Eszter blog #ismeretterjesztő #utazás

A fiúk nemsokára Nagy-Britanniába költöznek, én pedig keresem azokat a kiadványokat, amikből legalább néhány szót meg kifejezést még elsajátíthatnak az út előtt. Az sem árt, ha közben jókat játszhatunk, vagy legalább szép képeket nézegethetünk. Én mindenesetre már megtaláltam az abszolút kedvenceimet.

A Usborne Kiadó Everyday words című sorozata nálam mindent vitt. Nincsen telehintve feladványokkal, viszont a képek már magukban is játékra, beszélgetésre csábítanak. Majd minden oldalpár közepén van egy-egy nagyméretű életkép, a lapszéleken pedig az ezekből kiragadott mindennapi tárgyak, állatok, figurák sorakoznak, természetesen az angol megnevezésekkel egyetemben. Néhány oldalpár lista gyanánt működik. Tematikus válogatásokat kapunk, képaláírásokkal - ház, járművek, étel, öltözködés, testrészek, cselekvések, színek, számok és formák témakörben. Minden életképhez tartozik egy kísérő feladvány is. Általában valamilyen tárgyból kell több darabot is megkeresni a képeken, de az illusztrációk olyannyira részletgazdagok, hogy mi is kitalálhatunk saját feladványokat, vagy egyszerűen csak cseveghetünk a látottakról, kérdéseket tehetünk fel a gyerekeknek. Jo Litchfield gyurmaképei nem egyszerűen csak esztétikusak. A hasonló témájú kiadványokkal összevetve hamar kiderül, hogy a gyurmatechnikának számos más előnye is van. Minden egyes tárgy és figura teljesen valósághű. Részletgazdag, kidolgozott, aprólékos munka valamennyi, hogy nem okozhat gondot a beazonosításuk. További előnye a gyurmának a két dimenziós rajzokkal szemben, hogy az egyes elemek jobban kiemelkednek a környzetből, így könnyebb a böngészés is, kevésbé folynak össze a részletek. Két-három éveseknél ez mindenképpen nagy előny.

A sorozatban van még matricás foglalkoztató, és kapható kártyacsomag is. Ötven szót tanulhatunk meg, miközben Jo Litchfield gyurmaképeit nézegetjük. A kártyalapok kellően nagyméretűek, strapabíróak. Minden kép alatt az adott angol szó is ott van, szép nagy betűkkel nyomva, hogy az olvasni tanulók is könnyen ki tudják silabizálni. És ami engem külön megnyert, hogy a kártyák hátoldalára is rányomták a szavakat, így könnyű ellenőrizni a helyes megoldást még akkor is, ha esetleg mi magunk nem látjuk a képeket. Az egy éves P. lelkesen végignézte az egész paklit, az állatoknál még odaadóan sikongatott is (abból sajnos nincs túl sok), az angolt még kicsit furcsállta, a képeket viszont láthatóan gond nélkül felismerte.

Szintén a Usborne kiadásában jelent meg a First thousand words, Stephen Cartwright rajzaival. Jó folytatása lehet az előző kiadványnak, ha abból megtanultunk már mindent. Lesz ugyan egy-két ismerős szó, de lesz számos újdonság is. Tovább bővíthetjük a szókincsünket időjárás, sport, ünnepnapok, állatok, foglalkozások témakörben.

Az Everyday words-nél egy kicsit zsúfoltabbnak tűnik, de már egy fokkal komolyabb is (az alapszavakon túl találkozhatunk olyan bonyolultabb szavakkal is, mint például: járda, csavarkulcs, vagy asztalos), úgyhogy talán a nagyobbaknak már nem fog gondot okozni a részletek kiböngészése.

Ha foglalkoztató, akkor természetesen nem maradhat ki a matricás verzió sem. A Sticker scene sorozatban találunk olyan darabot ami a farm, a dzsungel, vagy épp a tenger állatait mutatja be. Rövid leírásokat találunk az egyes állatokról, és a matricák megfelelő helyre való beragasztása után még ki is lehet színezni a képeket. Az a képes szótár is matricás, melyet legtöbb haszonnal a kisiskolások forgathatnak. A szavakat ABC sorrendbe rendezték, és a szótárakhoz hasonlóan itt is van mindegyikről rövid leírás. A hiányzó képek helyére pedig a 90 matricából választhatjuk ki a megfelelőt.

A Usborne Kiadónak van egy remek mesés-rejtvényes sorozata is, tele olyan feladvánnyal, amit mi iskolaelőkészítő gyanánt szoktunk elvégezni. Váras, autóversenyzős és kalózos témából válogathatunk. Tulajdonképpen mindegyik füzet egy-egy rövid mese (egy ifjú kalóztanonc segít a nagybátyjának kincset keresni, egy lovag elindul hogy a szörnytől megszabadítsa egy vár lakóit, egy kisfiú pedig mitfahrerként vesz részt egy autóversenyen a nagynénje mellett).

Az olvasó a feladványok megoldásával segítheti végig a szereplőket a kalandokon. A rejtvények közt vannak útvesztők, matematikai feladványok, párkeresők, és olyan képek, ahol tárgyakat vagy ellentéteket kell megkeresni, illetve egy történet elemeit sorbarendezni.

Ha elakadnánk, a megoldásokat az utolsó oldalakon megtaláljuk. A szövegeknek már pár év nyelvtanulás után is bátran neki lehet futni, de azért nem árt, ha akad némi segítség is. K.-nál olyan sikere volt a kalózos rejtvényfüzetnek, hogy egy ültő helyünkben kellett megoldani az egészet. Utána pedig legóból reprodukálni kellett a történetben szereplő kalózhajókat, hogy eljátszhassuk a történet folytatását is.

Végezetül jöjjenek az elmaradhatatlan utazós rejtvényfüzetek. Most a Travel time for kids sorozatot ajánljuk figyelmetekbe. Jegyzetfüzet formátumú, táskába csúsztatható darabok, számtalan szórakoztató feladattal, utazáshoz kiválóan alkalmasak. K. mindenképp kap majd egyet a repülőútra. Van ezekben is labirintus, párkereső, keresztrejtvény, barkóba, és pontösszekötő, hogy csak néhányat említsek.

Kapcsolódó cikkek