Animációs film könyvben

Prakter Mariann: Paprika és Rózsa –Udvarlós mesék, Móra Könyvkiadó, 2012

cimkék: #jó könyv

Mesekönyvet írni… elég meredek ötletnek tűnik, ha valaki animációs filmrendezőként dolgozik, és alapvetően jelenetekben, mozgásokban és hangokban gondolkozik. Prakter Mariann belevágott a Paprika és Rózsa rajzolásába és írásába. A képeskönyvön nyomot hagyott az animációs világ, de semmivel sem lett kevesebb vagy egyszerűbb, mint egy animációs film. - Bánáti Anna ajánlója.

Az írónő az Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán diplomázott, a meseírás világába csak néhány éve kóstolt bele: a Paprika és Rózsa az első mesekönyve. A főszereplők karakteres vonalait, a háttér különleges kidolgozását látva valószínűleg mindenki azonnal egy animációs filmre asszociál. Prakter Mariann elsősorban rajzolónak tartja magát, ami érződik is a mesekönyvön: a történet lényegét az illusztráció adja, a szöveg csak magyarázatként, egyfajta értelmezési módként szerepel az oldalak alján. A bátrabb szülők tehát akár más, a képekkel alátámasztható mesét is kitalálhatnak, ha elég kreatívak hozzá.

A könyv három történetet mesél el, melyek alapját Paprika és Rózsa kissé ellentmondásos szerelme adja. Paprika, a bátor legényke borzasztóan szerelmes Rózsába, a szép cigánylányba, a lány viszont egyelőre vonakodik hozzámenni, de mindig rózsaszínben kezdi látni a világot, amikor rájön, hogy udvarlója milyen erős és bátor. Azt persze az Asterix és a Popeye óta tudjuk, hogy bizonyos szerek fogyasztása után semmi sem lehetetlen –így van ez Paprika esetében is. Ha egy leküzdhetetlen próbatétellel találkozik (például a karácsonyfa feldíszítése vagy egy óriási hal kifogása), elég csak beleharapnia szupererős paprikájába, melynek segítségével könnyedén leküzd minden akadályt. Igazából túl könnyedén, hiszen az összes szerelmes próbálkozását kudarc zárja, de Rózsa jó szívének és persze a véletlenek összjátékának köszönhetően mindhárom mese happy enddel végződik. Például semmi gond nem származik abból, hogy Paprika a karácsonyfa díszével átszakítja a mennyezetet, és beesik a hó a házba, mert mindketten sállal és kendővel ajándékozták meg egymást karácsonyra, így nem fáztak meg a hidegben. A séma tehát az összes mese esetében ugyanaz, a történeteket a jelzők, szóképek változatossága és az illusztráció, az egyes színek dominanciája teszi különállóvá és közben egységessé.

A mesékben több különböző irodalmi és grafikai stílus ötvöződik. Egyrészt találhatunk népmesei elemeket (próbatétel, nyáj, hármas szám), melyeket az illusztráció népies motívumai erősítenek. A képeket geometrikus formák és szimmetria jellemzi, sokféle különleges virágábrázolást láthatunk a karácsonyfától kezdve Rózsa kendőjének mintájáig mindenhol. A háttér népies és részletesen kidolgozott, időnként a mosolygó állatok miatt egyenesen túlzsúfolt is. A képek elrendezése néhol képregényszerű, a kisebb képek közötti különbségek a mozgást, a történést emelik ki. Paprika pirospaprikás övét és emberfeletti erejét bármelyik szuperhős megirigyelhetné, és szintén meghökkentő, de humoros elem a sok népművészeti motívum között megbúvó távcső és Rózsa korcsolyája és fülvédője is.

A könyv megírásakor Prakter Mariann egyik fontos célja a magyar és a cigány kultúra harmóniában való és elfogadáson alapuló megjelenítése volt. Az ötlet aktuális és merész, de kérdéses, hogy mennyire hatékony: a fajgyűlölet általában nevelés kérdése, a szülőktől függ – mint ahogy az is, hogy mi lesz az esti olvasmány. Talán akad olyan felnőtt, aki a nézetei miatt veszi vagy nem veszi meg a könyvet, sokkal valószínűbb azonban, hogy a szülők többsége klasszikus mesei elemként könyveli el az elbűvölő cigánylány archetípusát (hiszen láttunk már hasonlót A beszélő köntösben is, vagy ha máshol nem, hát a tévében), és átsiklik a társadalmi mondanivaló felett, nem azonosítja magában a hagyományos, népies karaktert a mai cigányság képviselőivel.

A kiadó négyéves kortól ajánlja a könyvet, de az egész oldalas, színes és vidám képek és a nyugodt, altató történetek valószínűleg a kisebb gyerekeket is könnyen lekötik.

Kapcsolódó cikkek