Aranyalma és csodálatos utazás

Könyvfesztiváli előkészületek a Ciceró Kiadónál

cimkék: #interjú #könyvfesztivál #kiadók


Az Alma együttes kottáskönyve és Leiner Laura könyvsorozatának, A Szent Johanna giminek egy újabb része is érkezik a könyvfesztiválra. Az ifjúsági regények sorát egy amerikai szerző érdekes kötete is bővíti. A Ciceró Könyvfesztiváli újdonságairól és könyvheti terveiről Till Katalint, a kiadó főszerkesztőjét kérdeztük.

Milyen új kötettel, kötetekkel készültök a kiadónál a Könyvfesztiválra?

Till Katalin: A Könyvfesztiválra két gyermekkönyvvel jelentkezünk: az egyik az Aranyalma - az Alma együttes dalai kottás formában, versszövegekkel és rajzokkal, gitárakkordokkal a gyerekeknek és szüleiknek. ’Házi’ illusztrátorunk, Csics Emese, egy nagyon fiatal, nagyon tehetséges, nagyon lelkes művész illusztrálta, s ő rajzolja majd a könyvheti könyvünket is. Az Alma együttes nagyon népszerű, sokan kérték már, hogy kottázzák le a dalaikat, de eddig még nem tették meg.
A másik kötet Meg Caboté, aki az Allie Finkle sorozatot folytatja most az ötödik résszel. A kiadói profilunk ugyan kezd eltolódni a tinédzser korosztály felé, de nem szeretnénk lemondani a kisebbekről, így elhatároztunk, mindig megjelentetünk egy-egy kötetet nekik is. Most az Alma együttes könyve ilyen. Karácsonyra jelent meg L. Molnár Editnek a Mese a kislányról, aki nem akart felnőni című könyve Faltisz Alexandra rajzaival – ez is ebbe a sorba illeszkedett. A Könyvhétre is adunk ki két, kicsiknek szóló lapozót. Morvai Elvira: Pilla Pali, Lepke Lili és a számok illetve Pilla Pali, Lepke Lili és a színek című könyvei 2-3 éveseknek szólnak. Ha nem is olyan mértékben és sűrűséggel, mint a kifejezetten gyermekkönyvkiadók, de igyekszünk ennek a korosztálynak is szép és jó könyveket csinálni.Van egy nagy múltra visszatekintő sorozatotok is, a Klasszikusok fiataloknak.

Till Katalin: A kiadó alapítója Szamosi Ivánné, aki már nyugdíjba vonult, 91-ben alapította a kiadót. Ő kezdte el a 90-es évek közepén a Klasszikusok fiataloknak sorozatot. Azóta körülbelül 40 kötet jelent meg a sorozatban, amit igyekszünk bővíteni. Selma Lagerlöf regénye, a Nils Holgersson csodálatos utazása teljes, eredeti formája ebben az évben jelent meg.Igen vaskos kötet, de ebben, ha jól látom, nincsenek illusztrációk.

Till Katalin: Már nem fért bele, de van egy kisebbeknek szánt, rövidített, illusztrált változat, azt is mi adjuk ki. A másik, hamarosan megjelenő kötet Arthur Ransome Fecskék és fruskák sorozatának a harmadik kötete, amely még sosem jelent meg magyarul nyomtatásban.

Említetted, hogy a kiadó a fiatalokra, az iskoláskorúakra koncentrál inkább. Minek köszönhető az eltolódás? Gondolom, részben Leiner Laurának és a Szent Johanna giminek...

Till Katalin: Ha így nézzük, elsősorban Meg Cabotnak. Mikor elkezdtük kiadni A neveletlen hercegnő naplóját, olyan nagy volt a siker, hogy úgy éreztük, ezek a tinédzserek, 10-től 14-16 éves korig, az a korosztály, amelyiknek érdemes jó könyveket kiadni, mert ők még lelkesek és ekkor lehet megszerettetni velük az olvasást. Ezért is örültünk neki, amikor másfél évvel ezelőtt jelentkezett nálunk Leiner Laura, aki fiatal, tehetséges és a mai magyar gimnazistákról ír jó stílusban, természetesen, sok humorral. Ez hosszú idők óta a legsikeresebb sorozatunk.

Ehhez külön honlap is tartozik, a facebookon pedig van saját újsága is az elképzelt giminek.

Till Katalin: Igen, azért Szent Johanna gimi neve, mert ez egy francia tagozatos a gimnázium. A rajongók nagyon szeretnek azonosulni a regény szereplőivel és a regény világával, s a sorozatban fontos szerepet játszik a suliújság, úgyhogy a Facebookon létrehoztak egy közösséget és csináltak egy gimis lapot. A Facebookon több mint négyezres rajongótáborral rendelkezik a Szent Johanna gimi sorozat, ami egy könyv esetében elég szép (és ez a szám napról napra növekszik!), ugyanakkor a Szent Johannának a Ciceró honlapján is van egy oldala és van saját oldala is.

Most érkezik az új rész, a negyedik, Barátok alcímmel.

Till Katalin: A könyvfesztiválra jelenik ugyan meg, de nem hivatalos megjelenése és dedikálással egybekötött könyvbemutatója egy héttel korábban lesz, a budapesti L&L könyvesboltban április 8-án és 9-én. A Facebookon a két napra kb. 300 ember jelentkezett előre.

Leiner Lauráról lehet többet tudni?

Till Katalin: Abban a szerencsés helyzetben van, hogy annak élhet, amit szeret. Most már, hogy a Szent Johanna gimi ilyen sikeres, azt lehet mondani, hogy írjon csak nyugodtan, mert előbb-utóbb meg is tud majd belőle élni...

Egy interjúból az derült ki, hogy ezt a Szent Johanna gimi sorozatot nyolc részesre tervezte.

Till Katalin: Igen, de már megvan a következő ötlet is: s olyan könnyen és gyorsan ír, hogy nem lesz problémája, amíg vannak ötletei, márpedig sok ötlete van... egy jó darabig nem fog unatkozni, azt hiszem.

Egy másik új, ifjúsági kötet is érkezik, Ha maradnék címmel, ennek Gayle Forman a szerzője.

Till Katalin: Ez egy amerikai írónő ún. young adult korcsoportnak szóló kötete. A „young adult” könyvek dömpingje a Twilighttal indult, s azóta sok silány könyv is megjelent. A Ciceró szeretne olyan alkotókat és műveket találni, amelyek mondanak is valamit a fiataloknak. Ilyen a most megjelenő Ha maradnék című regény is, amely Amerikában nagyon sikeres volt, film is készül belőle. Egy tizenhét éves lányról szól, aki egyik pillanatról a másikra autóbalesetben elveszíti a családját. A központi kérdés, hogy érdemes-e tovább élnie vagy sem. Ennek kapcsán az egész éltét újraéli. Újraértékeli a kapcsolatait a szüleivel, a barátaival, a szerelmével.

Sokan fordulnak hozzátok kézirattal? Hogyan döntötök egy-egy könyv kiadásáról? Milyen szempontokat szem előtt tartva választottátok ezeket a könyveket?

Till Katalin: Amióta van e-mail és csatolt fájlként is el lehet küldeni bármit, egyre többen. Még ahhoz sem kell a fáradságot venni, hogy valaki kinyomtassa és feladja postán. Mondhatom, hogy napi gyakorisággal érkeznek kéziratok. Én mindent elolvasok, hacsak már az első oldal nem hemzseg helyesírási hibáktól, mert akkor abbahagyom. A szempont szubjektív – bárki bármit mond, ez tény. Abban tudok elkezdeni gondolkodni, mint kiadó, ami tetszik. Kevés ilyen van, nagyon kevés. Aztán van olyan, ami tetszik, de bármennyire is szeretném, nem fogjuk tudni eladni. Fontos, hogy milyen óriási választék van ma, milyen rettenetesen sok gyerekkönyv jelenik meg. Egy ismeretlen, új szerző könyvét reklám nélkül, marketing nélkül szinte lehetetlen bevezetni. De van, hogy ha valami megtetszik, azért foggal-körömmel harcolok.

A Könyvfesztivál után nyáron az Ünnepi Könyvhét lesz az az esemény, amelyre új kötetekkel készülnek a kiadók. Mondanál-e pár szót a könyvheti terveitekről?

Till Katalin: A Könyvhétre a fent már említett két lapozón kívül Török Sándor Kököjszi és Bobojsza újabb kalandjai című könyvével készülünk. Ez 1948-ban jelent meg, azóta sem, és gyakorlatilag föllehetetlen volt mind a mai napig. Ezen kívül megjelenik még Kamarás István Csigameséje, amely a 90-es években megjelent nagy sikerű meseregény új kiadása.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek