Az ellopott zsiráf

cimkék: #jó könyv #Hanna blog

Hogyan lehet egy zsiráfot ellopni? Hát természetesen helikopterrel. De minek ellopni egy zsiráfot? Hogy Jenci és Barnabás nyara kicsit izgalmasabb legyen, mert amíg a többiek a tengernél, de legalábbis a Balatonon nyaralnak, ők kuksolhatnak otthon, a szüleik meg elmentek nászútra Velencébe, igaz, tíz év késéssel és állandó veszekedésekkel a hátuk mögött.

A panelek között pedig csak egy lepusztult játszótér van, de kiderül, hogy a sok szürke vagy taszító ember valójában érdekes figura: a vidéki nagypapa világbajnok tekés (igaz, játékszenvedéllyel megverve), a szegény szomszéd magánnyomozó, az ijesztő helyi macsó pedig elvált család gyeremeke, aki egész nyáron azért dolgozik, hogy telefonja legyen. Szép lassan mindenki előbújik az álarc és típus mögül, aminek első pillantásra Barnabás és Jenci látja őket, hogy részt vegyen a nyomozásban, ki ezért, ki azért. A sodró gyerekkrimi a zsáner szabályai szerint csepegteti az információkat, míg bennünk is összeáll, pár oldallal a minden szereplőt összeterelő filmjelenetszerű végkifejlet előtt a kép.

Dóka Péter Az ellopott zsiráfja valahonnan a Kalandos vakáció, a Szeleburdi család és a Gyerekrablás a Palánk utcában vidékéről érkezik, és magabiztosan hozza a műfaj sajátságait: szimpatikus és életteli főszereplők (akik nem csak nyomoznak, de szerelmesek, félszegek, veszekednek, a regény főszereplője, Barnabás kiszól nekünk, író akar lenni), humorosan megjelenített társadalmi problémák egy család keretein belül: az apa ügyetlensége, a család pénztelensége, az anya kirohanásai. A vidéki nagyszülők életmódja és beszéde eleinte riasztóan más, míg a közös kaland össze nem kovácsolja a csapatot. Ezenkívül persze kell a fordulatos, izgalmas cselekmény, melyben autós üldözéstől elkezdve csodálatos véletleneken és hajléktalan tanúvallomáson keresztül minden van. A rendőrség egy lépéssel mindig a gyerekek mögött jár, így persze a kézrekerítés díjja a gyerekeket illeti meg, hogy ne csak az izgalmas nyaralás utáni vágyuk teljesüljön. Mindez hibátlan stílusban megírva: az elbeszélőnk Barnabás, a történet főszereplője, aki rendes narrátorként ki-kiszól a történetből nekünk, a könyv elején írói ambícióit ecseteli, a végén összefoglalja a főbb szereplők további útjait. A szöveg ennek megfelelően félig-meddig gyereknyelvi és a gyerekvilág szempontjából reflektál az eseményekre, lehet vele azonosulni, igazi nyári olvasmány.

Kapcsolódó cikkek