Díjazottak Bolognában 2. - Az elme háza

Bolognában díjazott ismeretterjesztő kötetek

cimkék: #jó könyv #Bologna #ismeretterjesztő #hír

A nonfiction, azaz ismeretterjesztő kategóriában az idén a Bolognai Könyvvásárról két koreai és egy lengyel kiadó hozhatott el elismerést. Az legkiemelkedőbbnek a Koreai Köztársaság Paju városában alapított Hangbi Kiadóház egyik kiadványát tartották, a kötet címe Az elme háza: Maum. A könyv szövegét Kim Hee-Kyung írta, az illusztrációkat Iwona Chmielewska készítette.

A Maum szó jelentése koreaiul elme, lélek vagy szellem. (A Maum másrészt egy meditációs technika is, amelyik Woo Myung nevéhez köthető. Ő 1996-ban alapította tudományos programját, amely az egyénnek segít felfedezni az univerzum eredeti természetét. Woo Myungot 2002-ben a IAEWP Mahatma Gandhi Békedíjjal tüntették ki, s a világbéke nagykövetének is választották. Erről bővebben itt olvashatsz - már csak a lap szépsége miatt is érdemes egy oldalpillantásra.)

A zsűri indoklása szerint ez a kötet egy rövid, elegáns vers, s az olasz metafizikus festők által kedvelt csendre rezonál. Az absztrakt geometriai formák képi kiválósága megejtő. Az utaló konstrukciók filozófiai dialógusokba kezdenek az alakokkal. Az ilyen könyvek jelentenek igazi megtiszteltetést a gyerekirodalomnak. A 16. századi trompe l’oeil technika megengedi, hogy titkos zugokba, elzárt kamrákba nézzünk bele. Minden ebben az emlékezetesen különös, természetes könyvben - a gesztusok, az álmok, az emlékek és az idézetek - egy teljes világ-elképzeléssé áll össze.

Az idei az első alkalom, hogy koreai szerző szerzi meg a megtiszteltetést, hiszen említést az utóbbi években öt koreai könyv is kapott, de fődíjat eddig még nem hoztak el Bolognából. A kötet a fiatal alkotónő, Kim Hee-Kyung második gyerekkönyve, aki a Korea Heraldnak úgy nyilatkozott, a kötetnek nincs valós története, rövid mondatok egymásutánja, melyek mindegyike az elméről mesél el valamit, s leginkább egy -egy versre hasonlítanak.

Ebben a stílusban a kötet ritka filozófiai tárházát vonultatja fel az emberi elmére vonatkozó tudásnak: micsoda is, mit csinál, hogyan működik, hogyan kapcsolódik másokhoz."Mindenkinek megvan a magához való esze, de nem tudjuk, valójában mi is ez. Én azt gondoltam, az elménk leginkább egy házhoz hasonlít. Ez az a metafora, amit végül ehhez a kötethez használtam.

Kim filozófiát és művészettörténetet tanult az EWha Női Egyetemen, első gyerekkönyvét 2009-ben írta, a címe A térképek mindig beszélnek. A kötet élvezetes és informatív módon mindenféle térképet bemutatott, a DNS-térképektől a geográfiai térképeken át a csillagászati térképekig.

Mindkét könyvében lengyel illusztrátorokkal dolgozott, mert egy független kiadó javasolta neki először, hogy készítsen gyerekkönyvet, aki pedig Lengyelországban tanult művészettörténetet, így Kim rajta keresztül találkozott lengyel illusztrátoraival - idei nyertes könyvének illusztrátorával, Iwona Chmielewskával három évvel korábban, éppen Bolognában.

A szerznő szerint gyerekeknek írni nem szükségszerűen könnyebb, mint felnőtteknek, mert gyakran nagyon összetett témákat kell nagyon egyszerű nyelven megmagyarázni.

A kategóriában még két kötet kapott elismerő oklevelet: az egyik egy lengyel alkotás, melyet a varsói székhelyű Dwie Siostry adott ki, Co z ciebie wyrisnie? címmel.A szöveg és az illusztrációk Aleksandra Mizielinska és Daniel Mizielinski munkái. Ebben a könyvben egy teljesen művészi munka válik történetté. A tipográfia gazdag narratív teret hoz létre, a képek az írott szöveg kifejezőerejével bírnak.

A harmadik kötet a szöuli Sigongjunior kiadó munkája, A történetek, melyek biztosan nem lehetnek igazak címmel jelent meg, s e könyvben a szöveg és az illusztráció is Gang GyeongSu munkája.

Kapcsolódó cikkek