Az Év Gyermekkönyve-díj

cimkék: #ibby-díj

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek. Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy a tavalyi díjnyertes könyvünk, a Rumini után idén ismét Pagony-könyv, ezúttal Czigány Zoltán: Csoda és Kósza című mesekönyve kapta a megtisztelő Év gyermekkönyve-díjat.

"A ló mindig hálás. Hálás lény és hálás téma. Azóta, hogy a Pegazus, a szárnyas paripa vált az irodalom jelképévé a patkónyomok mindig fölfedezhetők az irodalom útjain, a búsképű lovag Rocinantéjának nyomaitól a Május 35 Negro Caballo-jának nyomaiig - még akkor is, ha az utóbbi amúgy görkorcsolyával közlekedik.

Czigány Zoltán tehát - maga is nagy lovas és lóbarát - egy nagymúltú irodalmi hagyomány nyomába indította mesekönyvének hőseit, Csodát és Kószát, akik vásott nyerítéssel vágtatnak vagy poroszkálnak elődeik után. A sokrétű nyelvi humorral tálalt és váratlan fordulatok sokaságával szórakoztató mesesorozat derűje gyereket és felnőttet egyaránt mosolyra késztet. Ráadásul nem csupán a szelíd irónia, hanem olykor a harapósabb szatíra is felvillan a gyakran groteszk történetek lapjain.

Czigány Zoltán mesekönyve a statisztikák bizonysága szerint az utóbbi hónapok könyvtárakban is gyakorta keresett kötetévé vált, így hát bizton mondható, hogy az Év Gyermekkönyve-díj 2007 olyan könyvnek jut, melyet a szakmai elismerés mellett és az olvasóközönség szeretete övez. Ritka és örömteli találkozás."

Békés Pál

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek