Az IBBY díjazottjai a 2010-es évben

cimkék: #könyvfesztivál #ibby-díj #Békés Pál #Máté Angi #hír

Életműve és munkássága elismeréseképpen a zsűri posztumusz díjban részesítette Békés Pált, melyet gyermekei és szülei vettek át.

Az Év Gyerekkönyve díjban Máté Angi részesült Volt egyszer egy című mesekönyvéért, melyet Sulyovszky Sarolta remek festményei kísérnek, s a Pozsonyi Pagony kiadásában jelent meg.

Illusztrátorként a díjat Szalma Edit kapta Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért.

Elekes Dóra és Greskovits Endre a műfordítóknak járó díjat vehették át Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének (újra)fordításáért.

Új kategóriaként ismeretterjesztő tevékenységéért az elismerésben a Csodaceruza folyóirat részesült.

Az IBBY Honour List okleveleket idén Czigány Zoltán vehette ás a Csoda és Kószáért (harmadik része Könyvhétre várható!) Békés Rozi a Muzi című kötetéért és Pacskovszky Zsolt az Ágról szakadt Tóbiás fordításáért.

"Békés Pált most nem, mint barátot, szakmai társat, az IBBY magyar szekciójának elhunyt elnökét, hanem mint a huszadik századi gyerekirodalom kiemelkedő nagy egyéniségét jutalmazzuk az életműdíjjal." - mondta laudációjában Rényi Krisztina, az IBBY magyar szekciójának elnöke.

Máté Angiról a Magyar Olvasástársaág alelnöke, Dr. Gombos Péter mondott laudációt, Szalma Edit művészetét Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke méltatta, Elekes Dóra és Greskovits Endre fordítói munkájáról Tamás Zsuzsa mondott elismerő szavakat, a Csodaceruzát Kucska Zsuzsa, az MKE Gyermekkönyvtáros szekciójának elnöke mutatta be.

Az eseményről is találsz képeket a mai facebook.galéiánkban, hamarosan.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek