Az új orr legendája

A hintarabló bemutatója

cimkék: #híradó #könyvhét

A hintarabló története életre kelt: Babett visszakapta az orrát. A bemutatón Török András várostörténész mondott érdekes, a városrész múltjára is utaló laudációt, majd a szobor leleplezése után Nagy Ervin olvasott fel a nagy számban összegyűlt lelkes közönségnek. Végül az Apró Színház segítségével a gyerekek saját nyomozáson vehettek részt, és hordában vágtázva lepték el a Szent István parkot és a Pozsonyi utat, hogy megkeressék egy puzzle darabjait. A cél a Pagony volt, ahol a bolt minden négyzetcentiméterére jutott kimelegedett, hangosan csevegő gyerek, a boltosok pedig pultosokká, vagy inkább menzás lányokká vedlettek át, és ipari mennyiségű bodzaszörpöt osztottak ki a gyerekeknek. Olvassátok el Gévai Csilla beszámolóját az eseményről!

Aki kedveli a rendhagyó könyvbemutatókat (én igen), az igazán jól érezhette magát május 31-én pénteken a Radnóti utcai Herman Ottó Általános Iskola előtt. E bemutató épp a könyvben is szereplő szoborlány orra előtt zajlott. Both Gabi A hintarabló című könyvének és egy új kőorrnak a leleplezésén ott volt fél Újlipótváros! A másik fele biztos azért nem tudott elindulni a bemutatóra, mert otthon olvasta a könyvet, és nem tudta letenni!

Mint megtudtam, ez az iskola 1962. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit. Ezen az ajtón akkoriban belépett egy apró, hosszúhajú kislány is, akit Júliának hívtak. A suliban azóta az a legenda járja, hogy erről a kislányról mintázták az iskola előtt ülő kőszobrot. Tudsz követni? De sajnálatos módon e kőszobor lány fitos orrát csúnyán letörték. Aztán évekkel később, egy szép napon arra járt Both Gabi, aki meglátta a szoborlány szemében a szomorúságot, és dacolva azzal, hogy nagyon elfoglalt anyuka, író- és esténként olvasónő, Ráday Mihály kitartását idézve újrafaragtatta a szoborlány orrát. A szobor nevet is kapott Gabitól, a könyvben Babettnek hívják. Pénteken tehát új orrot, meg egy új írónőt is avattunk: Both Gabit. A könyvbemutatón nagyon sok kisgyerek vett részt, ők azok, akik a legenda továbbmesélésért lesznek a felelősek. Előttem van egy kép: 2032. szeptembere van, és egy elsős kislány az iskola előtt várja a szüleit. Odaül hozzá egy nagyobb kislány, ő már harmadikos, és megszólítja a kicsit:

- Azt tudtad, hogy ezt a szobrot Babettnek hívják, és régen nem volt orra?

- Babettnek? – kérdez majd vissza az elsős.

- Igen, ő Babett, tud kacsintani, és egy egész mesekönyv szól róla, nagyon híres! Én már nagy harmadikos vagyok, nálunk A hintarabló kötelező olvasmány!

Ilyen dolgokon merengtem akkor is, mikor Kovács Eszter a Pagony Könyvkiadó képviseletében köszöntötte a jelenlevőket, majd mikor Török András művészettörténész sok érdekes dolgot mondott Both Gabiról, a szoborról és a városrészről.

Török András beszédéből

Aztán mikrofon elé állt a kerület legvonzóbb férfiszínésze, Nagy Ervin, aki dacolva az utcazajjal, az egyre kevésbé egy helyben ülő kisiskolásokkal, és egy munkáját nem végző mikrofonnal, igen mulatságosan olvasott fel A hintarablóból. Aztán jött Tarján Vera gyermekbűvölő, és a gyerekeket elvitte orr-kalandtúrára. Ekkor viszont már csak azt láttam, hogy mindenki mindenkivel beszélget, mindenki mindenkit ismer, és mindenki roppant jól érzi magát! De Both Gabi, ez már egy igazi orr-happening! Képzeljétek, még sor is kialakult Both Gabi és Maros Kriszta előtt, mert aki megvette a könyvet, az szeretett volna bele egy csak neki szóló dedikációt is. Maros Kriszta illusztrátort már régóta figyelem, és mindig lenyűgöz, ahogy elhiteti velem, hogy ő igazából ott sincs. Pedig a rajzai nagyon is meghatározzák A hintarabló jó hangulatát!

Végül a szobor felé sandítottam, aki előtt már nem állt a nagy tömeg. A hallgatag kőszobor új orra előtt még mindig ott ült egy hölgy. Tudjátok ki volt ő? Hát az igazi kőszobormodell!

Nézegessétek képeinket a bemutatóról! A fotókat Nehéz-Posony Kata készítette.

A szobor orrát pedig Soós László restaurálta.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek