Babaház

cimkék: #kreatív #Eszter blog

Aki még emlékszik a saját gyermekéveire, vagy netán van is lánya, az jól tudja, hogy bármi babaházzá válhat. Nem számít hogy éjjeliszekrény, leporelló, vagy cipősdoboz, a lényeg, hogy a babacsaládnak is legyen egy kis vacka, amiben lehet lakberendezni, vendégséget tartani, vagy csak úgy ellenni. Egy babaház mégis több, mint puszta játék, mert megtestesíti mindazt, ami a gyermek számára az "otthont" jelenti. A fiúknál ugyanezt látom.

Nagy gonddal építgetik, csinosítják a legóházukat, aztán hetekig hozzá sem szabad nyúlni, olyan nagy becsben tartják.

Az alábbi babaház újrahasznosított papírból készült, és csak két darabból áll. Egy mozdulattal szét lehet szedni, és ugyanolyan könnyen össze is lehet rakni megint. Persze a papír miatt az élettartama is véges, de ez nem katasztrófa, hiszen viszonylag gyorsan és könnyen elkészíthető. Aki több szobára vágyna, az a két egyforma méretű elem helyett készítsen inkább egy nagyot, és ahhoz csatolja a több kisebb falat.

Amire szükséged lesz:


kartonlap (megfelel egy régi doboz is, vagy bármilyen csomagolóanyag)
lakberendezési újság, vagy bútorkatalógus
papírragasztó
olló
sniccer
vonalzó
ceruza

Így készítsd el:

A kartonlapból vágj ki két, egyforma méretű téglalapot. Vonalzó és ceruza segítségével felezd meg a hosszabbik oldalakat. Az egyik elem tetején, a vonal mentén, ejts néhány centiméter hosszan (az én házamnál 3 cm) egy bemetszést. A másik elem tetejéről mérj le ugyanannyi centimétert, de most az alatta lévő részt vágd be, egészen a karton aljáig. Ha jól csináltad, az elemeket pontosan egymásba tudod majd illeszteni. Vágj mindkét kartonlapra két-két darab ajtót, de összesen legalább hármat, ha szeretnéd hogy belülről is körbejárható legyen a ház. Lakberendezési újságból, vagy bútorkatalógusból válogass ki szobabelsőket, és ragaszd fel a kartonra, majd vágd ki az ajtók helyét. Ügyesebbek maguk is pingálhatják a falakat. De ha inkább tapétahatású falakat szeretnétek, akkor használjatok mintás papírszalvétákat és alkalmazzatok decoupage technikát. Ha megkötött a ragasztó, nincs más hátra, mint hogy egymásba csúsztassátok az elemeket.

Kapcsolódó cikkek