Együttgombolkodás

Louis Pergaud: Gombháború

Azt hiszem, az senkinek nem újdonság, hogy a gyerekek világa sokszor olyan kegyetlen tud lenni, mint a felnőtteké. Elég leülni egy padra a játszótéren, és csendben figyelni, hogyan játszanak egymással a lurkók: a kedveskedés és viccelődés mellett ott van sokszor a pőre agresszió, a hatalmi harcok, a kiközösítések. De ezek a harcok valahogy mégsem ijesztőek, egyrészt mert mindannyian keresztül mentünk már rajtuk, tudjuk, hogy túl lehet őket élni, másrészt, mert ezek a közösségben való létezés megtanulásának részei: kiállni magamért, a másikért, megtanulni milyen elnyomónak és elnyomottnak lenni.


tovább...

Anorexia és zsidóüldözés

Jean Molla: Sobibor, az elhallgatott múlt

Jean Molla Sobiborja úgy kezdődik, mint egy egyszerű ifjúsági regény: gimnazista lány rossz viszonyban van a szüleivel, a nagyszüleit viszont bálványozza. Identitáskeresés, szerelem, anorexia. De ahogyan halad előre a történet, úgy lesz egyre árnyaltabb benne minden probléma. Nem a szokásos nyavalygásról van itt szó (amin bár mindenki keresztül megy személyesen, de irodalmilag kevéssé tud érdekes lenni), hanem egyre izgalmasabb és egyre súlyosabb erkölcsi kérdések boncolgatásáról.
tovább...

Jakub és a hideg keze

A prágai Gólem

A prágai Gólem című regény kivételes helyet érdemel a gyerekirodalomban. Egyrészt mert teljes joggal megilleti egy "rendes" irodalmi státusz, érdemes róla beszélni, diskurzust folytatni, szövege, nyelvezete regénytechnikailag az elsők közé sorolja. Tematikailag pedig szintén bravúros, lebilincselő. A Gólem, ez a misztikus teremtmény egy kamaszfiú szemszögéből kerül bemutatásra, de általa megelevenedik az élet a XVI. századi gettó falain kívül s belül, illetve életre kel egy saját történet is, a fiatal elbeszélőé, Jakubé.
tovább...

"A három barát" - Isten, Allah, Jahve

Pár napja megtudtam egy négyévestől, hogy régen a vulkánokat istenként tisztelték, és azért, hogy ne törjenek ki, ajándékokat vittek nekik az emberek. Kérdezte, hogy mi erről a véleményem. Rögtön rávágtam, hogy ez butaság, a vulkánok nem istenek. Aztán gyorsan megpróbáltam kozmetikázni a túlontúl határozott véleményemet: Illetve, persze nem voltak azok buták, akik így gondolták... csak mi már tudjuk, hogy nem így van... illetve azt hisszük, hogy nem így van... illetve.... Mit mondjunk egy gyereknek hitbeli, vallási kérdésekről, ha meg akarjuk neki hagyni az őt megillető gondolati szabadságot, de segíteni is akarunk, hogy eligazodjon a dolgok között?

Ez a könyv mondjuk idősebbeknek íródott (kb 9-14 éveseknek), de elleshetünk belőle taktikákat arra az esetre is, ha egy kisebb kérdezne.
tovább...

"Lehetnének máshogy a dolgok" - két regény kamaszoknak

Valahogy úgy tűnik nekem, mintha a kiskamaszoknak, kamaszoknak szánt irodalom nem annyira pörögne Magyarországon, mint a nyolcvanas években. Az egy következő cikk tartalma legyen, hogy ennek vajon mik lehetnek az okai nálunk, viszont annak örülhetünk, hogy rengeteg fordítás látott napvilágot az elmúlt években, hiszen külföldön dübörög a 10-16 éves korosztálynak szánt könyvek kiadása.
tovább...

BÁTOR KÖNYVEK TÍZ ÉVEN FELÜLIEKNEK

Az előző részben kisebbeknak ajánlottunk tabukat döntögető könyveket, most a tizenéveseknek (és akár a felnőtteknek is) szól a válogatásunk. Szokásunktól eltérően nem egy-egy könyvet, hanem egy-egy nagyobb témát emeltünk ki, melyek ritkán jelennek meg a hol rózsaszín, hol menő, hol kalandos ifjúsági irodalomban, ahol alapszabály, hogy a kalandokból kikerülve senki ne sérüljön valamint elnyerje méltó jutalmát/büntetését. Csak éppen nem a hétfejű sárkánnyal, hanem teszem azt egy trollal vagy a gimi legvadabb srácával/legmenőbb csajával kell megküzdenie. Van élet az álproblémákon is túl, erre szeretnék pár példát írni. További válogatásra pedig ajánljuk a bátor témák kategória böngészését a weboldalon.
tovább...