BB keksz

azaz Bogyó és Babóca kedvenc édessége

cimkék: #Végtelen Spagetti

Mese és recept kicsiknek, de főleg BB-rajongóknak.

Gondolkoztatok már azon, mit sütne-főzne a kis Katicalány és a Csigafiú? Azt hiszem, hogy egy olyan, nagyon egyszerűen elkészíthető, finom kekszet, amelynek mi is bátran nekiállhatunk a legkisebbek segítségével.  Amíg sül Vrábel Kriszta Bogyó és Babóca keksze, lapozzátok fel a kedvenc köteteket, vagy olvassátok el a legújabb mesét!

A keksz talán az egyik legpraktikusabb uzsonna, tízórai a kicsiknek. Vihetjük játszótérre, kirándulásra, bármikor jól jöhet gyors éhségcsillapítónak (vagy hangtompítónak). A „sima bolti” kekszeket azonban soha nem adtam szívesen az enyéimnek, a szuper angol bio kekszek ára pedig kettő, de még egy gyerek mellett is a finanszírozhatatlan kategóriába tartozik. Különösen azért, mert kekszet, sőt egészséges, adalékanyagmentes kekszet sütni pofonegyszerű, szó szerint gyerekjáték.

A kekszeket a fiúkkal mindig együtt szoktam készíteni, mivel a tészta összegyúrása nem igényel semmilyen különleges bánásmódot, illetve az elkészítési idő pont annyi, amennyit még a legkisebbek is kibírnak a konyhában. És akkor ne is beszéljünk a formázásról! Ideális téma az első közös főzésekhez.

Mostanában az ír vajas keksz, a shortbread kicsit módosított változata tarol nálunk. Az alapreceptje kiütötte az összes eddigi kekszreceptet. Nincs benne tojás, sütőpor, mégis egyszerre omlós és ropogós a tészta. Óriási kedvenc lett. És az eddig felsorolt jó tulajdonságai mellett van még egy szuper dolog ebben a tésztában, sütés közben nem változtatja az alakját, minimálisan felfelé nő, de a körvonala megmarad! Miért fontos ez? Láttatok már szomorú gyerekarcot, mikor szembesül azzal, hogy a szép, kacsaformájúra kiszúrt keksz, amorf lényként jön ki a sütőből? No, ennek a tésztának az alapváltozatával ez nem fordul elő, bármilyen aprólékos mintájú kiszúróformával dolgozhatunk, a keksz nem dagad meg, nem folyik szét, sütés után is szép, felismerhető marad a forma. Húsvéti témájú kiszúrókkal formázva házi készítésű, ehető ajándék lehet belőle a kis locsolóknak.

Mi, még húsvét előtt járva, csak úgy, magunknak sütöttük, étcsokoládéval és müzlivel ízesítve.

 

Az alapkeksz-recept csokoládé és müzli nélküli, úgy is elkészíthetitek.



Hozzávalók egy nagy tepsi kekszhez:

20 dkg finomliszt,

10 dkg kukoricaliszt,

10 dkg porcukor,

10 dkg étcsokoládé,

5 dkg aszalt gyümölcsös müzlikeverék,

20 dkg vaj

 

Így készítsd el:

A liszteket keverjük el a porcukorral, a müzlikeverékkel és az olvasztott vajjal.

Gyúrjuk össze a tésztát.

A csokoládét kockázzuk fel, keverjük el a tésztával, hagyjuk 15-20 percet pihenni a tésztát (ha nagyon sietünk, elhagyhatjuk).

A sütőt melegítsük elő 180 fokon.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vastagra, kerek kekszszaggatóval vagy egy pohárralpohárral formázzunk kekszeket.

A kiszúrt kekszeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és 12-15 perc alatt süssük készre.

Ugye. milyen egyszerű?

Ilyen klasszul néz ki, ha elkészül, egy pohár tejjel-kakaóval finom uzsonna...

Kapcsolódó cikkek