"Rumini sokszor nem fogad szót nekem..."

Interjú Berg Judittal

2006-ban jelent meg a Rumini, a letehetetlenül izgalmas kalandregény egy vagány kisegérről. Az a siker, amit elért, mindnyájunkat váratlanul ért: megkapta az IBBY-Az Év legjobb gyerekkönyve díjat, később a nemzetközi IBBY is kitüntette, sok iskolában ajánlott olvasmány lett. De ami a legfontosabb: imádják a gyerekek! Így hát nem is maradtak el a folytatások, eltelt 10 év, és íme, hamarisan itt nyolcadik Rumini! Kovács Eszter főszerkesztő beszégetett Berg Judittal.
tovább...

Így társasozik Berg Judit és Kemény Zsófi

Tarts velük, less el ötleteket az írónőktől!

Mindenki szeret társasozni, még az írók is. Most arra voltunk kváncsiak, mivel-kivel játszik legszívesebben Berg Judit és Kemény Zsófi. Olvassátok el és esetleg ti is próbáljátok ki kedvenc társasjátékaikat, például a Catan telepeseit!
tovább...

Tökmagok a korallzátonyon

Jön Berg Judit és Mészely Ilka kezdő olvasóknak szóló új kötete

tökmagok visszatérnek: Rézi, Minka, Palkó és Benő most azt derítik ki a sünik kedvéért, hogy hol élnek a tengeri sünök, és vajon tényleg a rokonaik-e a sünöknek. Közben búvárokkal találkoznak és nagyszerű tengeri kalandokba keverednek, no meg rengeteg mindent megtudnak a korallzátonyokról. Igazi nyárias mesekönyv, kötelező kelléke lesz idén a tengerparti nyaralásoknak!

tovább...

A tökmagok segítenek olvasni

Knézits Anikó tanítói ajánlója

A Pagony kezdő olvasóknak szóló új sorozatában Knézics Anikóval, a Tanítók Egyesületének elnökével működtünk együtt. Ő ellenőrizte, hogy a szövegek hossza, bonyolultsága megfelelő-e. A rövid fejezetek, sok-sok kép, izgalmas történet szerinte is meghozzák a kedvet az olvasáshoz - tehát: olvasásra fel!
tovább...

Krasznojarszk

Berg Judit úti beszámolója

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Krasznojarszki Könyvvásár a legnagyobb szibériai könyves esemény, rengeteg kiállítóval, szakmai fórummal, bemutatóval. Nemcsak a kiadók vonulnak fel teljes kínálatukkal, hanem Szibéria városainak könyvtárosai és pedagógusai is szép számban megjelennek itt, hogy a legújabb könyvújdonságokról érdeklődjenek, tapasztalatot cseréljenek és beszerezzék iskolájuk vagy könyvtáraik számára a legjobbnak tűnő kiadványokat. Nem véletlen, hogy ilyenkor a kiadók igyekeznek személyesen is bemutatni ígéretesnek tartott szerzőiket. Így történhetett, hogy én is meghívást kaptam a Rumini orosz kiadójától, a KompaszGidtől, Bernard Friot francia íróval együtt, hogy személyesen mutassuk be könyveinket Szibériában. Berg Judit írása.


tovább...

Berg Judit Zúzmaragyarmaton

útibeszámoló a Sarkkörről

Szerencsés ember vagyok. Időnként úgy alakul az életem, mintha egy mesébe csöppentem volna. Ez történt legutóbb is, amikor meghívást kaptam a Finnugor Népek Íróinak Világkongresszusára, amit idén a szibériai Szalehardban rendeztek. Bevallom, először azt hittem, hogy ez valami tréfa, főleg amikor megkerestem a fura nevű kisvárost a térképen. Az Ob torkolatánál épült, az Urálon túl, éppen az Északi Sarkkörön. November végén csupán néhány órát van világos nappal, viszont akár -40 C is elképzelhető.

Mikor kiderült, hogy a meghívás komoly, azonnal eldöntöttem, hogy megyek. Annak ellenére, hogy rendszerint már a fagypont körüli hőmérséklettől is csonttá fagyok. - írja Berg Judit...


tovább...

Kedves Olvasók!

Berg Judit levele

Kalandregényt írni jó. Vagyis nemcsak jó, hanem izgalmas, lelkesítő, nyugtalanító, álmatlan éjszakákat okozó, vicces, vidám, lázba hozó, torokszorító, szárnyakat adó és kimerítő is egyben. Én minden alkalommal nagyon élvezem. De miközben az újabb kalandok kiötlése, a helyszínek, szereplők és fordulatok kitalálása hatalmas öröm, mellette minden alkalommal ott a szorongató érzés, hogy el kell engednem a szereplőimet. Az új helyszínekre nem térhetnek vissza a távoli vidékek lakói, pedig néha olyan jó lenne továbbmesélni, hogy alakult a korábbi könyvekben megismert alakok élete. Gyakran kapok Tőletek leveleket is, amelyekben azt kérdezitek, mi történt a Galléros Fecó naplójában megismert Linkó cirkusszal, hogy zajlik most az élet Zúzmaragyarmaton vagy a fénylények szigetén, szóval úgy tűnik, Benneteket is érdekel a korábban megismert szereplők sorsa.


tovább...

Moszkvai kalandok egerekkel és emberekkel

Berg Judit beszámolója

El tudod olvasni a cirill betűs Rumini címét? Most jelent meg oroszul Berg Judit könyve, és ez alkalomból az írónő a Moszkvai Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár egyik díszvendége volt. Mi is kíváncsian várjuk az ottani olvasóközönség véleményét, az biztos, hogy a regény fordítója nagyon élvezte a munkát!

Berg Judit moszkvai beszámolójából nemcsak ez, hanem az is kiderül, miért és mi tetszett neki Moszkvában.


tovább...

Rumini a Fényvizeken

részlet a készülő levélregényből

Igen, tudom, hogy már rettenetesen várjátok, és igen, az a jó hír, hogy lesz, hamarosan lesz új Rumini! Ráadásul nem is akármilyen, hanem levélregény! Berg Judit sajátos műfajban vezeti tovább hőseinek történetét! Az kalandok így még izgalmas kirakóvá is válnak, hiszen a levelek sokaságában mesélik el különböző szereplők különböző nézőpontból, hogy mikor mi történt-történik. Kedvcsinálónak itt van 5 rövid levél... Az új Rumini - természetesen Kálmán Anna rajzaival - várhatóan karácsony előtt jelenik meg, addig bírjátok ki valahogy!
tovább...