LÉGHAJÓVAL A VILÁG KÖRÜL

Gerald Durrell annak ellenére, hogy anyagi okokból kezdett el írni, zseniális könyveket hagyott maga után. Állat- és természetszeretete már kis korában feltűnő, korfui évei során szinte teljesen eldől, mivel fog foglalkozni. Ezekről az évekről írta a Családom és egyéb állatfajták című ironikus, öngúnnyal és sok humorral teli könyvét. Ez a stílus szinte minden könyvében megtalálható, persze körülvéve egy csomó élőlénnyel. Viszont írt könyveket a kisebbekre gondolva is...
tovább...

A TOLVAJOK URA - EGY MÁS VILÁG

Cornelia Funke eddigi könyveivel mindig egy kicsit mágikus, titokzatos világba vezeti az olvasót. A fantáziavilág mellett pedig a német írónő más tájakra is elutaztat. A Sárkánylovasok a Himalája vidékére is elvezet, a Bűvölet a könyvek mágikus birodalmába vezet, a Tolvajok ura pedig Velencében játszódik. És szép lassan az is kiderül, ki is az a tolvajok ura...
tovább...

NEMCSAK NOSZTALGIA - A ZSENIÁLIS CSEHEK

A cseh mesék és rajzfilmek sok-sok generáció óta erősen sikergyanúsak. A kisvakond, Rumcájsz, Bob és Bobek és a többiek nem véletlenül még mindig a legjobb mesék közé tartoznak, ami nemcsak nosztalgikus, retros vonzódás a szocialista mesék felé, hiszen ezek valóban nagyon jól sikerült, több szempontból élvezhető mesék lettek és ami a legjobb bennük, 0-99 éves korig szólnak.
tovább...

VÖRÖS ISTVÁNNAL BESZÉLGETTÜNK

A 2009-es Könyvhétre megjelent nagy sikerű Apám kakasa c. "paródia"-kötetről nemrégiben Lackfi Jánost, a kötet egyik szerzőjét faggatuk. Kérdéseinkre most a másik szerző, Vörös István felel. Vörös István szintén nem csak a gyerekirodalom területén mozog, felnőtt lírája intellektuális és játékos egyszerre, emellett szintén tanít a Pázmány Bölcsészkarán, akárcsak szerzőtársa.
tovább...

TRIXI-SOROZAT

A színes illusztrációkat tartalmazó kiadvány a 2-7 éves korosztály számára készült. Méreteit tekintve akár egy gyermek zsebében is elfér, de ott a helye minden könyvespolcon. Csupa-csupa olyan dolog történik, ami mindannyiunkkal megeshet, de nem feltétlenül olyan egyszerű feldolgozni! Első nap az óvodában, nyaralás, tesó. Emellett még egy verses, dalos mondókás része is készült a Trixi sorozatnak.
tovább...

MERT UTAZNI JÓ!

Végre ezerrel kitört a nyár, és biztos, hogy megyünk valahová, mert menni kell, a Balatonra, a nagyihoz, vagy bicajozni az Őrségbe, és az a vártúra a Zemplénben minden évben nagy kaland. Ha igazán gondos és mindenre felkészült anya lennék, akkor a nyaralás előtt kineveznék egy jópofa kis bőröndöt UTAZÓS-CSOMAGNAK, és belepakolnám mindazokat a lényeges és lényegtelennek tűnő holmikat, amikkel:

1. elviselhetőbbé tehetjük a kocsiban töltött hosszú órákat,
2. a nagy kánikulában délutáni sziesztára ítélt hiperaktív csemeténk is leköthető,
3. többhetes eső esetén sem kapunk idegrohamot.
tovább...

HÉTES TELEPI MODELLPROGRAM - rövid összefoglaló a táborról, kitekintés

"A hétes telepen emberhez méltatlan körülmények között nyomorognak azok a roma származású (romungró) emberek, akik a rendszerváltás első áldozataiként azonnal elvesztették a munkájukat. Távolabbról kirekesztettségüknek történelmi gyökerei vannak." (Bódis Kriszta jegyzetei a programról, részletek...)
tovább...

IZGALMAS ÚJDONSÁGOK, MŰVÉSZI MERÉSZSÉGEK

Multikulturalizmusról és toleranciáról, keserédes, magyar hangon

Egy pár éve már nálunk is kaphatók azok a "tabufeszegető" gyermekkönyvek, amik nyugaton már régóta nagy sikernek örvendenek. Nálunk valahogy mégsem fogynak. A szívem szakad meg például az Elmer sorozatért, és sehogy sem értem, hogy mi magyarok miért nem szeretjük. Pedig ezekről a kérdésekről igenis beszélni kell a gyerekekkel, mert attól még hogy nem tesszük, ők ugyanúgy érzékelik ezeket a problémákat.
tovább...

"A LEGFŐBB KÉRDÉS", ÉS MÉG JÓ PÁR FONTOS MÁSIK

Avagy a világot kinevető ember

Egy nagyon vicces könyv került a kezembe az egyik nyári, de kissé kedvrontó, esős napon... Naszreddin Hodzsa szórakoztató történetei versbe ágyazva, Mustafa Ruhi Sirin átiratában. Naszreddin Hodzsa, szúfi tanítómesterként humoros, ironikus "tréfáit" nyilván mindig valamilyen bölcseleti, erkölcsi, etikai téma köré szánta, de hihetetlen mély emberismerettel és széles látókörrel megáldott emberként minden szövege túlmutat a példázatszerűségen, így még hitelesebbé és élvezhetőbbé téve azokat...
tovább...