Kuksolt a Hold bent az ólban

Hogy kerül a Hold az ólba? Többek között erről szól Kányádi Sándor új verses meséje, meg arról, hogy nem csak a gyerekekkel fordulhat elő, hogy elvágynak megszokott helyükről, környezetükről, hanem a Holddal is, akit már a végén a Tv, a sajtó, vagyis mindenki keres. És bár végül visszakerül eredeti helyére, egy ebet is megszabadít láncaitól...Kányádi Sándor, aki a 2008-as év Magyar Kultúra Követe címet kapta elismerésül eddigi munkásságáért, remek mesét írt egy ráadásul lassan kihalófélben lévő műfajban. A könyvet Szegedi Katalin illusztrálta, akinek festményszerű képei hűen tükrözik a Holdat körülvevő titokzatosságot, és a gyerekek által keltett játékos hangulatot egyszerre.
tovább...

A hawaii gitár - Ukulele

Megjelent a Kaláka együttes által énekelt versek legújabb gyűjteménye. Az együttes, akiknek dalain már több generáció nőtt fel, megpróbálja nem csak a populáris verseket megismertetni a gyerekekkel, hanem ismert és kevésébé ismert szerzők sokszor elfelejtett műveivel is dolgozik. Zenéjük tökéletesen találja el a versek hangulatát, amelyeknek olvasása egyszerre nyújt hasonló és mégis újszerű élményt, főképpen ha esetleg eddig csak megzenésítve ismertük. Az előző két kötet, a Nálatok laknak-e állatok?, illetve Az én szívemben boldogok a tárgyak után most az egyik legjobb lemezüknek, az Ukulelének szövegei ismét igényes és humoros illusztrációkkal, Lipovszky-Drescher Mária rajzaival olvashatók, vagy éppen énekelhetők, kinek hogy tetszik...
tovább...

Elképesztő állat a fossza, különösképpen a farka hossza - Állatságok

Van a maci, a kutya, a cica, meg az egér, és persze a róka, a medve, meg talán még az oroszlán és a hópárduc... talán be is fejezhetjük a felsorolást, ezeket az állatokat sokan ismerik. De hallottak-e a dzseládáról, vagy az agutiról, és a miluról???? Szerencsére Tóth Krisztina felfedezte - magának, fiának - nekünk ezeket a különleges nevű és sokszor érdekes külsejű, izgalmas szokásokkal bíró állatokat. Persze nem ismeretterjesztő könyvet írt, hanem egy humoros, nyelvi játékokban gazdag verseskötetet, amit Baranyai András találó illusztrációi kísérnek, és annyit elárulhatunk, hogy a vombat külsején kevés dolog ronthat.
tovább...

Mit tettem akkor, amikor először tettem valamit? - Amikor életemben először megszülettem

A fiatal, francia szerzőpáros könyve tulajdonképpen arról szól, hogy milyen lehet a világ akkor, amikor még kicsi az ember, esetleg újszülött, vagy első lépéseket megtevő baba, és először találkozik bizonyos élethelyzetekkel. Hogyan reagál, ha apa könnyei hullanak rá, amikor először látják meg egymást, ha sziklának ütközik, vagy mikor meghal a nagypapa... A hol költői, hol vicces sorokat olyan illusztrációk kísérik, amik humorukkal és melegségükkel még közelebb hozzák ezeket a nem mindig egyszerű témákat.
tovább...

Nem kell a púder, nem kell a vaker!

Megjelent a Beszél a kéz sorozat legújabb kötete, a Vaker. Nem elégedett meg a Csimota kiadó azzal, hogy megálljon egy korosztálynál, hanem most a leginkább fiatalok által használt szlenges szavak és kifejezések kézjeleinek megismertetését tűzte ki célul. Mert ne gondolja senki, hogy abban a világban, ahol nincsenek hangos hangok, ne lennének olyan mondatok, mint kész, ennek lőttek, bebuktuk, utál, se kép, se hang, chatelni. A könyvet Baranyai András kifejező, és humoros rajzai kísérik.
tovább...

Grimm mesék egy kicsit másképp - Mesék szemnek és szájnak

Képzeljük el a négy legismertebb Grimm mesét, mint balladát. Nem nehéz, csak rímbe kell szedni, igényel némi fantáziát, és humort, meg persze a mesék jó és mély ismeretét. Máris nem tűnik olyan könnyűnek, de szerencsére Roberto Piumininek sikerült. Ez a különleges könyv Piroska, Hamupipőke, Jancsi és Juliska és A csizmár kandúr balladáját dolgozza fel Emanuela Bussolati találó és részletes rajzaival. A képek, mint a diafilmeken, egy-egy sor szöveggel jelennek meg, emellett minden második oldalon egy kulcsfogalomhoz külön kép is járul. A könyv egész formátuma a mesék értőbb olvasásához és a rímek, a humoros versbetétek megszokásához észrevétlenül viszik közelebb a gyerekeket.
tovább...

Szerencsére a szülő is kérdezhet

Vekerdy Tamás rovata a Nők lapjában már nagyon régóta működik, és igényességével, közérthetőségével valós hátteret ad az olvasói leveleknek is. E kötetben az olvasók kérdéseit, problémáit és a rá adott figyelmes, praktikus, és nemcsak szakmailag, hanem emberileg is megalapozott válaszok gyűjteményét olvashatjuk. Egy-két zseniális részben, mint az Ünnep az óvodában? vagy a Churchill címűben Vekerdy szakmai felkészültségén túl megvillantja kivételes humorát, és egyéb területeken való jártasságát is.
tovább...

Tehetség-gyanús gyerekek, avagy Óriás leszel? - A tehetséges gyerek

A modern pedagógia a gyakorlatban sorozat egyik alapkötete dr. Buda Mariann könyve. Egyszerre szól a laikusonak és a szakembereknek, a megszólítás folytonosan változtatásával. Hol a szülő, hol az óvó-, vagy iskolapedagógus kap segítő ötleteket, komoly pszichológiai hátterű magyarázatokkal. Mit lehet kezdeni, ha egy gyerek nem teljesen olyan, mint a többi, de ez éppen képességeinek kihasználatlanságát, vagy éppen fel nem ismerését jelzi. Hogyan állapítható meg, hogy tehetséges a gyerek valamiben, illetve milyen dolgokra kell koncentrálni a nevelés során, amely az evéstől akár a filmnézésig terjedhet.
tovább...

100 év nem távolság - Tükörnapló

A naplóforma mindig is kedvelt eszköze volt az ifjúsági irodalomnak, hiszen a gyerekek nagy része kedvvel ír naplót ebben az életkorban. Ennek a könyvnek a különlegessége, hogy Carlotta, a tizenkét éves kamaszlány elindul anyjával nyaralni, amihez eredetileg semmi kedve. Elvált szülők gyerekeként amúgy is kétfelé utazik vakációzni, és egyik sem tűnik az igazinak. De végül anyja munkája során egy 100 évvel azelőtti naplót talál, amelynek olvasása közben ráébred, hogy az ő sorsa nem is olyan szőrnyű, és a faluban találkozik egy fiúval is, aki bár alacsonyabb pár centivel, mégis egyre fontosabbá válik számára.
tovább...