A MAGÁNY EZER ARCA A MÚMINKÖNYVEKBEN

Tove Jansson a világ egyik legzseniálisabb prózaírója, gyerekkönyvei és novellái világirodalmi rangúak, sőt, felnőttkorban még élvezetesebb őket olvasni, mint gyerekként. Jansson 28 éves korában hagyta el a szülői házat és azután felváltva élt Helsinkiben és egy lakatlan finnországi szigeten barátnőjével, Tuulikki Pietilä-vel. Műveire jellemző a mély filozofikusság, a nyugtalanító, fullasztó északi komorság és a minden holtponton túli naiv derű és abszurd humor. A Múminkönyvek egyik központi témája pedig a magány sokfélesége.
tovább...

NYÁRI OLVASMÁNYOK

Kétféle nyári olvasmány van: az egyik csoportba azok a könyvek tartoznak, amiket sosincs időnk elolvasni télen. Mert az iskola és a különórák mellett nem fért bele a Harry Potter-összestől a Karamazov-testvérekig terjedő katartikus élményeket tartogató nagyregények sora a napi rutinba. Elfüggönyözött szobákban, egyszólamú zümmögésé olvadó strandzajban eltöltött órák és napok; este kóválygó fejjel kukkantunk ki a lapok mögül, állítólag enni kéne valamit. Őket most nem tárgyaljuk, de sor fog kerülni rájuk is!
tovább...

MI VAN A KALAPON TÚL? - A kalapba zárt lány

Pittmann Zsófi, aki eddig egyedi falvédőiről volt ismert, különleges könyvet készített. Megkereste Lázár Ervint, hogy írjon neki egy mesét, ő pedig furcsa-vicces-ironikus képeket készített hozzá. Egy szőke lány, aki hetyke és sosem tűrt magán kalapot, találkozik egy kalappal, és a különös fejfedő olyan világot mutat neki, hogy többé sosem válnak el. Megváltozik minden, ami kint volt, de megváltozik az is, ami bent, a lányban, a szívében, a fejében és ettől válik aztán "igazán szabad lánnyá". Lázár Ervin utolsó meséje gazdag és lebilincselő, a rendetlenségből rendet csinál, akárcsak a kapalba zárt lány a kalaptól kapott kertben.
tovább...

A PETTSON-FINDUSZ TITOK

Pettson és Findusz történeteit azért szeretem, mert bennük egy totálisan nem-hagyományos család él idilli békessegben. Egy egyedülálló, bogaras apuka és "fia", a kertésznadrágos macska. Findusz az én értelmezesemben egyértelműen kisgyerek, elég, ha csak összehasonlítjuk a bogaras öreg többi háziállatával: a csirkéken meg a teheneken nincsen zöldcsíkos nadrág sem vicces sapka, Finduszon viszont van, a macska tehát kivételes helyet foglal el Pettson életében...
tovább...

MIT FŐZ KI PETTSON A KISPAGONYBAN?

Ezen a héten, június 28-án, szombat délután 16 órakor ott lesz velünk Pettson a Kispagonyban. De nemcsak meglátogat minket, hanem elhozza kedvenc receptjét, és egy nem akármilyen nyári csemegét fog veletek együtt elkészíteni! Gyere el és deríts ki, mi is Pettson titkos, nyári finomsága!
tovább...

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK MA ÉS ANNO...

Listánkból kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy aranyos, gyerekek kedvence mesehős váljon valakiből. Nem árt egy nagy pocak, nagy szem, jó, ha mindennapi problémáink vannak, és időnként bájosan mosolygunk. Cukiság listánk első fejezetében a mai cukikkal ismerkedhetünk meg kicsit mélyebben... (Győri Hanna írása)
tovább...

A GYORSASÁGI ILLUSZTRÁTOR - interjúnk Agócs Írisszel

Agócs Írisszel, a frissen megjelent Cipelő Cicák és a Klasszikus mesék sorozatban napvilágot látott Jancsi és Juliska illusztrátorával beszélgettünk. Illuszrációit egyebek közt a Minimax magazinban és a weboldalain láthatjuk rendszeresen, nem régiben volt kiállítása a Zölderdő Óvodában. A Pozsonyi út elején, a 32 fokban kellemesen árnyékos Cáfé Vis Majorban két házi limonádé mellett szó esett az íróasztaltól a 100 méteres sprinten keresztül a világmegváltásig sok mindenről. Írisz pontosan olyan megnyerő és sokoldalú az életben, mint a blogjában, pedig ez nem sok bloggerről mondható el. Kivételesen nem biciklivel érkezett, de ez csak annak köszönhető, hogy a rengeteg biciklizéstől már nem bír (bringára sem) ülni.
tovább...

REPÜLÉS MÁRTON LÚDON - avagy reformpedagógia a javából

Nils Holgerssont a legtöbben a nyolcvanas évek végén a televízióban vetített rajzfilmsorozatból ismerhetik. A főcímzenét azt hiszem 20 fölött bárki el tudná dúdolni. Elárulom, hogy az idegesítő kis pocok nincs benne a könyvben, és ez sokat javít az élményen....
tovább...

NEM IS HASONLÍT ZSIRÁFRA! - sztereotípiák 2.

A szülők valamiért azt gondolják, hogy ha egy gyerekkönyvben a képek szerintük absztraktak, akkor azt a gyerek nem érti. Ők igen, de a gyerek nem. Leginkább azért, mert nem hasonlít a valósághoz, és ugye a) a gyerekek kiválóan ismerik a valóságot, b) elutasítják a fikciót, nem értelmeznek és nincs képzelőerejük, c) nem képek vannak a fejükben, hanem csak konkrét dolgok konkrét leképezései.
tovább...