HONNAN JÖN A KISBABA?

Mióta kistestvért hoztunk a házhoz, nagyobbik, kétéves lányomat más sem érdekli, csak a szülés és a kisbaba. Minden mesekönyvben minden kicsit pocakosabb szereplőnek kisbaba van a hasában, aki mindjárt megszületik; a legoállatok és – bábuk folyton szülnek, kórházba és szülésznőhöz rohangálnak, meghallgatják őket és így tovább. Így aztán megpróbáltam felmérni, hogy mit kínál ilyen monomániákra/traumafeldolgozásokra a könyvpiac.
tovább...

PIKK-PAKK, AZAZ OLYAN, AMILYENNEK LENNIE KELL - INTERJÚNK TÖRÖK SZILVIVEL, AZ ÁLLATFA ALKOTÓJÁVAL

Végre megszületett egy olyan könyv, amire nagyon vártunk! Az Állatfa néven nevez olyan fogalmakat, amelyeket "human beingként" sem egyszerű megmagyaráznunk. Mi a neve az őzike lányának, hogy hívjuk a malac kölykét és így tovább... Szuper illusztrációival, könnyen értelmezhető figuráival, az Állatfa a gyerekek azonnali kedvencévé vált!
tovább...

BÚCSÚZUNK A KISPAGONYTÓL

Mint azt már hírül adtuk, bezár a Kispagony. Bár a 30%-os végkiárusítás még tart január 17-ig, mi nyilván arra is készülünk, ami utána jön. Hogy ami eddig néha problémát, nyűgöt okozott, mint minden amivel foglalkozni kell, most hiányozni fog... Páran a Pagonyból pár sorral búcsúzunk a Kispagonytól.
tovább...

2008-AS SIKERLISTA GYEREKLELKŰ GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK...

Minden egyes új év elején megfogadnak az emberek egy csomó dolgot. Jövőre nem dohányzom, nem fogok többet enni a kelleténél és sosem szídom meg a gyereket csak úgy fáradtságból. Ismerős mondatok... De azért pár jó dolog is eszünkbe juthat, ha az elmúlt évre gondolunk! Nekünk például az, hogy rengeteg jó könyvvel találkoztunk 2008-ban, és ezeknek a töredékéről most készítettünk is egy listát. Az egyik tapasztalat ez alapján, hogy sok kiadó végre komolyan gondolja igényes és különleges gyerekkönyvek kiadását, illetve kezd természetessé válni, hogy a könyv így- vagy úgy reflektáljon az itthoni és külföldi irányzatokra...
tovább...

MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

"Mi leszel, ha nagy leszel?" Ennél unalmasabb kérdést aligha kérdezhetünk egy gyerektől. Esetleg még azt: "És, hogy megy a suli? Van már sok pirospont?" Na, ez körülbelül olyan, mint mikor felnőttek egymás között az időjárásról beszélgetnek vagy a gazdasági világválságról. Vagyis nem jelent semmit. Ha viszont komolyan erről akarunk beszélni a gyerekkel, jobb, ha a kínos faggatózás helyett inkább meglepjük valami olyan könyvvel ami a munkáról és a foglalkozásokról szól. Aztán majd elkezd róla beszélni úgyis. Ha akar.
tovább...

TÁRSAS - amikor nem vagyunk egyedül

Játszani persze nem újdonság, hogy miért szeretnek az emberek. Egyrészt mert kihívás, kihívás önmagunk ellen és mások ellen is. Hiszen nem kell ahhoz a harctérre menni, hogy meglássuk, milyen rafináltak, figyelők, kitörők és hazárdőrök tudunk lenni, ha kell. És társas, mert nem vagyunk egyedül! Íme egy kis válogatás új és izgalmas játékokból, amikben nem a fizikai erő a legfőbb fegyver...
tovább...

KÉSZÜLJÜNK A BEJGLIRE!

A karácsonyi műsorral az a baj, hogy mindig karácsonykor van. Pedig előtte kéne, hogy legyen, mikor még csak várjuk meg izgulunk és készülünk rá. Miután megkaptuk és szétosztottuk az ajándékokat, már ugyan kit érdekel a Télapu meg a Reszkessetek betörők? Szóval itt az ideje, hogy már most előszedjük a karácsonyi történeteket és karácsonyig minden egyes este hangolódjunk. Ahogy apránként díszítgetjük a lakást piacról szervált koszorúkkal, tavalyról maradt gyertyákkal meg a spéci fehértollas angyalszárnyakkal, úgy kerülhetnek elő a kedvenc karácsonyi mesekönyvek és dvd-k.
tovább...

MILYEN TÉLAPÓT HOZZON A MIKULÁS?

Természetesen nem előírás, hogy Mikulásra Mikulásos-könyvet kell a kiscsizmába rejteni, mert kitűnő mikulás-ajándék a Boribon, a Kippkopp és a Tündéri Lonka is – ám van jó néhány kifejezetten mikulásos mesekönyv, miért ne ajándékozzunk hát olyat, amiből kiderül valami az ünnepről, meg arról, miféle szerzet is ez a Mikulás. Mi derül ki, miféle szerzet?
tovább...

ÚJ SZEGEDI KATALIN KÖNYV, Óz, a csodák csodája - Interjúnk Szegedi Katalinnal

Szegedi Katalin a művészi magyar gyerekkönyv-illusztráció jeles és egyedi képviselője: festői, álomszerű képei, sajátos textúrái és légies figurái összetéveszthetetlenné teszik ebben a kis világban. 1963-ban született, 1991-ben végezte el az akkor még Iparművészeti Főiskola Mesterképzőjét és a rendszerváltás táján indult a pályán. Báboktól külföldi kiadók könyvein keresztül sok mindent csinált, többször megnyerte a Szép Könyv-díjat is. A General Pressnél egész klasszikus mesesorozat jelenik meg évek óta az ő rajzaival. Legújabb kötete az Óz, a csodák csodája.
tovább...