Böngésszünk együtt!

cimkék: #tanároknak #ismeretterjesztő

Nagyon hasznos és a hazai könyvpiacon hiánypótló könyv jelent meg a Naphegy Kiadó jóvoltából a nagysikerű Böngésző-sorozat mellé. A játékos feladatgyűjteményt a hosszú hétvégén Várnai Zsuzsa tesztelte, aki maga is sokoldalú művészeti órákat tart általános iskolákban.Tapasztalatai alapján bátran mondhatom, hogy a most megjelent könyv nemcsak a kicsikkel foglalkozóknak ad majd ötleteket, hanem például a nyelvtanárok is a kreativitás oázisába érkeznek meg a sablonfeladatok futóhomokos sivatagából.

A Böngésző-sorozatot nem kell bemutatni a kisgyerekes családoknak – sőt, talán még a bölcsődék, óvodák könyvespolcain is megtalálhatók. A kemény lapozók népszerűsége töretlen a kisgyermekek körében. Nem véletlenül! Egyrészt a könyvek elnyűhetetlenek: még a legravaszabb másféléves kezéből sem hullanak szét a lapok, és az apró fogacskák sem tudnak kárt tenni bennük – ez pedig nem utolsó szempont egy olyan babával kapcsolatban, aki élete első könyvélményét teljes erőbevetéssel – értsd: foggal-körömmel – próbálja megélni. Másrészt a sorozat köteteinek állandó szereplői és ritmikus rendben ismétlődő helyszínei minden alkalommal örömmel töltik el kalandvágyó felfedezőinket: ahá, őt már ismerem! Jé, milyen gyorsan épül ez az óvoda! Nahát! Éppen ez a sapka volt Helga fején, mielőtt elvesztette volna!

Tudjuk jól, hogy a zenében is fontos örömforrás az ismétlés: ilyenkor biztonságban érezzük magunkat, és örülünk annak a felismerésnek, hogy ráismerünk valamire, amit egyszer már megértettünk, átéltünk. Igen, a gyermekdalok, mondókák, mesék állandó ismétlése is pontosan ezt a célt szolgálja. Sokan gondolnák, hogy a szöveg nélküli, képes mesekönyvek a legkisebb korosztálynak szólnak. Jelen esetben nyugodtan kijelenthetjük: szó sincs erről! Ha bárkinek kétségei lennének e kijelentéssel kapcsolatban, jó szívvel ajánljuk figyelmébe a Böngésző sorozat segédkönyvét: Chapucha Klára és F. Mikonya Hajnalka Böngésszünk együtt! című játékos feladatgyűjteményét. A logopédus-gyógypedagógus és fejlesztő óvodapedagógus páros könyve igazi csemege mind a szülők, mind a csecsemőgondozók, óvodapedagógusok és tanítók számára. Sőt: a kreativitást kívánó, gondolkodást serkentő rejtvények, játékos feladatok a kisiskolás korosztálynak is remek elfoglaltságot adnak, mely tevékenység során egyrészt rengeteget tanulhatnak, másrészt remekül szórakozhatnak. Az alsó tagozat osztályaiban feltétlenül ajánlanám a könyvet és a feladatgyűjteményt anyanyelvi feladatok, szókincsfejlesztő, beszédkészség fejlesztő szituációs játékok, gondolkodási funkciókat célzó fejlesztés során. Éppen ezért a kötet gyógypedagógusok számára is segítséget nyújthat, színesítheti a foglalkozások során bevethető ötletek sorát.

A nagyon jól felépített, elméleti hátteret és szakmai magyarázatot is adó feladatgyűjtemény nemcsak kiválóan alkalmazható szakkönyv, hanem továbbgondolásra, új feladatok kitalálására ösztönző élvezetes olvasmány is! A könyv végén található munkalapok azonnal használhatók – csak egy ollóra van szükségünk, és már indulhat is a munka. Ami viszont még ennél is fontosabb: a kevésbé kreatív szülők, pedagógusok is bátran nekivághatnak, ötleteket meríthetnek, újabb és újabb feladatokat találhatnak ki a mellékletben található sablonok segítségével.

A verbális képességek és készség fejlesztése mellett a Böngésszünk együtt! lehetőséget ad a vizuális észlelés, vizuális memória, az ábrázolási tevékenység fejlesztésére is. Ráadásul az itt összegyűjtött típusfeladatok tetszőlegesen bővíthetők saját feladatokkal, általunk és gyermekeink által kedvelt versekkel, játékokkal, rajzos és egyéb vizuális ábrázolási feladatokkal. A négy évszakon átívelő mikro-történetek ezekkel a saját kiegészítésekkel keveredve igazi, egyedi mesekönyvvé növik ki magukat – minden egyes kis „olvasó” számára egyéni hanggal, csak rá jellemző színekkel.

Anyukák, apukák, nagymamák, nagypapák: figyelem!

Aki veszi a fáradságot, és a képek alapján történetmesélésbe fog beszélni még nem tudó vagy éppen szavakat formálni kezdő gyerekeinek, unokáinak: ne csüggedjen! Igaz, hogy több kreativitást, nagyobb koncentrációt kíván egy ilyen fajta szabad meseáramlásban való részvétel, mint egy már „készre írt” mese felolvasása, viszont az idő és élmény, amit a meghitt, mesélős összebújások adnak, pótolhatatlan mind a gyerekek, mind a szülők, nagyszülők számára. Ebben az együtt-mesélésben segít a Böngésszünk együtt! feladatgyűjtemény is, különleges fűszerként segítve azt, hogy a felhőtlen, szabad mesélés közben gyermekeinket játékos módon vezethessük be a szavak varázslatos világába, abba a világba, melyben minden „meseleves” rotyog.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek