Boribon, a gyerekek érzelmi tükre

ISMERD MEG FRISS SZEMMEL A SOROZATOT

2017. május 30.Zsani

cimkék: Marék Veronika Boribon

BORIBONMi lehet Boribon titka? Miért szeretik generációk óta a kisgyerekek? Mert Boribon a gyermeki lélek minden rezdülésének pontos kivetülése. Hogy jelenik meg a mesékben a gyerekkor, a gyereklélek fejlődésének minden fontos állomása? Most a végére jártunk, hogy a Boribon a kisgyerekek milyen dilemmáira nyújt megoldást.

Ezt mutatjuk meg a cikkben, olvasd el és kiderül!
                                                    Alkotás – Az elképzelés és a megvalósulás

Minden kisgyerek megtapasztalja, hogy alkotni nem olyan könnyű. Vagy a saját, vagy a felnőttek, nagyobb gyerek elvárásai megnehezítik a szabad rajzolást, festést, vágást, vagy ragasztást. Amikor pedig nem sikerül teljesíteni a feladatot, jön a kiborulás. Pedig az alkotás öröme minden kisgyereket lázba hoz. A legjobb, ha a gyerek (Boribon) szabadon úgy festhet és rajzolhat, tojastahogy csak szeretne. Ám ismerjük Annipannit, aki anyáskodva igyekszik a tökéletességre. A kislány Húsvét alkalmával nem bízza Boribonra a tojásfestést. Jobb, ha a mackó, csak adogatja őket, hiszen kicsi és ügyetlen ahhoz, hogy szépen megfesse a hímes tojásokat. Ám Boribon – kisgyerekhez méltó leleménnyel – elcsen egyet, amit koromfeketére fest, majd egy fehér pacát ejt rá! Nagyon helyes! A túlzottan irányított alkotás káros a gyerekekre, és a mese végére az is kiderül, milyen különleges remekmű Boribon húsvéti tojása. A Boribon tojást fest a szabad fantázia, játék és alkotás szimbóluma, nem véletlenül a kicsik kedvence!

Rendeld meg itt!


                                                                   Gondoskodás

joejsz
A Jó éjszakát, Annipanni! című könyvecskében végigkövethetjük az esti rituálékat, és Boribon békésen el is alszik. De Annipanninak valaki mégis megzavarja az álmát. Ezúttal nem Boribon, hanem egy gazdátlan kiscica a hunyó, akit a jólelkű kislány nyomban a gondjaiba fogad. Ebben a könyvben a gyerekek két azonosulási pontot is kapnak: a nagyobbak (vagy nagy tesók) szívesen válnak Annipannivá, aki kész felelősséget vállalni a gyengébbekért, míg a kisebbek számára megnyugvás, hogy a védtelen cica biztonságra talál. 

Tedd a kosaradba!

                                                        A kuckó – amikor kinyílik a világ

Amikor a gyerekek kuckót építenek, az sokat megmutat a lelki állapotukból. Egyrészt önállóságra törekednek, óvatosan, de még ahazikoja lakáson, vagy a kerten belül külön kis fészket teremtenek maguknak. Ebben a fázisban a kicsik, bár nyitottak a világra, még támaszra van szükségük, ahova visszahúzódhatnak. Boribon is pont ilyet játszik a Boribon házikója című mesében, Annipanni pedig ügyesen gyámolítja a kismackót. Igen ám, de mi van akkor, ha az önmegvalósítás még határokba ütközik? Boribon szeretné az egész szobáját beszuszakolni a kuckójába, ám így már nem férnek el a legfontosabbak: a barátai. Vajon milyen megoldást kínál a mese? Marék Veronika nem figyel direkt példázatokra, vagy a könyveiben megjelenő ősállapotokra, de szeretettel válaszolt Gévai Csillának arra, mit jelentet számára, és mit jelent a gyerekek számára a házikó motívuma és a barátok befogadása.

Ha szívesen a polcodon tudnád, kattints ide!


                                                                    A szülinap – a titok

szuletesnapja
A születés a legnagyobb titok a gyerekek világában. Születésnap alkalmából, pedig előkerülnek a kérdések a születésről és halálról, ami már a kisgyerekeket is erősen foglalkoztatja. A titok megmérgezi a családi életet, így a beszélgetés a nehéz témákról még sokkal fontosabb, mint az, hogy megkérdezzük, mi volt az ebéd a bölcsiben, vagy az oviban. A szülinapról való beszélgetés az életről való gondolkodás legkomolyabb kérdéseihez vezet. Ez a különleges motívum a Boribon születésnapja című mesében is megjelenik, ahol magát az ünnepet fedi el a rejtély: Annipanni virágot szed, óriási csomaggal tér haza, tortát süt és csinos ruhába öltözik, de nem árulja el a mackójának, hogy miért. Minden talányos. Boribon persze teljesen kiborul, nem bírja a elhallgatást. Még szerencse, hogy ez a fajta titok egyáltalán nem arról szól, hogy ki kell derülnie, hiszen ez maga a meglepetés. Annipanni nem kihagyja valamiből a mackót, valami fontosat elhallgat előtte, hanem óriási meglepetést szervez, így ebben a mesében a leleplezés pozitív lesz: Boribon szülinapi bulija.

Tedd a kosaradba!

                                                                           A játék vége 

annipannihullaho
Mit lehet tenni, ha a gyerek nem érti még meg, mi szolgálja valóban az érdekét? Ha legszívesebben a játszótéren aludna, soha nem szállna ki a kihűlt fürdővízből, vagy egész éjszaka mesét akar hallgatni? A konfrontáció és helyes kompromisszumra való törekvés tanulás és gyakorlás kérdése. Abbahagyni a játékot egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha hóembert építhet a mackó! Az Annipanni, hull a hó!-ban a kislány persze szigorúan felrakja a szánkóra Boribont, és hazaviszi, amikor annak van itt az ideje. Igen ám, de a szánkó mintha könnyebb lenne egy mackónyival! Boribon megint dacol: visszaszaladt a hóemberhez, mert nem akar tőle megválni. Itt a történet erősen mesei lesz: Annipanni fogja a hóembert és felrakja a szánkóra, hogy hazavigyék. Ettől kezdve, ha kinéznek az ablakon, ott mosolyog rájuk az új barátjuk. Így megtapasztalják a gyerekek, hogy az okos kompromisszumok megoldást kínálnak a nehéz, problémás helyzetekre. Ez hosszú távon empatikus hozzáállásra és a későbbi, akár felnőttkori feszültségek megfelelő kezelésére sarkallja a gyerekeket.

Szerezd be itt!

                                                                           Az ajándék

7lufi
A kisgyerekkor első igazi kiborulásai általában egy elhagyott cumival, egy elveszett kis lapáttal és egy kipukkadt lufival kezdődnek. Talán a Boribon és a 7 lufi története az, amit dióhéjban sem kéne elmesélnem, mert mindenki emlékszik rá, hogy durrantak ki sorra a gyönyörű színes lufik, hogy adta Boribon az utolsó, legféltettebb piros ballont a nyuszinak. A mackó csak utána eszmél rá, hogy amiket "elherdált", azokat pont Annipannitól kapta, és megijed, hogy a kislány mérges lesz rá. Ám Annipanni cseppet sem dühös – miért is lenne, hanem inkább rávezeti a mackót, hogy a ragyogó szivárványban keresse a lufik színes emlékét. De ami ennél még sokkal fontosabb: Boribont nem elsősorban a személyes veszteség viseli meg, mert a luficsokrot fokozatosan veszíti el, így egy darabig még van másik, aminek örülhet, hanem az, hogy ez hatással lehet a legfontosabb szeretetkapcsolatára. A mese segít megtapasztalni, hogy az ajándékozás feltétlen természetű.

Lapozz és rendeld meg!

                                                     Kitartás és segítség, avagy a cél elérése

autozik
A gyerekeknek nehéz, amikor megtapasztalják a saját határukat. Nehéz eltalálniuk, meddig kell és meddig lehet kitartani, mikor és hogyan jobb segítséget kérni, hogy megvalósulhasson egy vágyuk. A Boribon autózik az egyik kedvenc Boribon kötetem, pedig egyáltalán nem vagyok oda az autókért. Nem is a kocsikázás fogott meg benne. Sokkal inkább az, hogy Boribon sütit szeretne enni – ki nem? Igen ám, Annipanni szívesen süt, csak ahhoz a mackónak almát kell hoznia. Boribon el is indul, de útközben többször is segítségre szorul, ő pedig megtanul kérni, kapni és hálát adni. Éppen csak azt nem veszi észre, hogy mire hazaér, a kosara mér üres. Még szerencse, hogy egy humoros fordulat mindent megold, és egy óriási piknikkel zárul a könyv.  

Tedd a kosaradba!

                                                                           A kisállat

cicajaBoribon cicája kedves és pajkos, Boribon érzelmi tükre, mikor Annipanni nincs jelen vigasztaló játékra hívja a mackót, amiben Boribon hamar önfeledten csacskaságot követ el. A cica elszalad, és Boribon csak akkor döbben rá, hogy még el sem nevezte a macskát, így hogy hívja haza? Egy gyönyörű befogadás történet ez, amit akkor is érdemes elővenni, ha új családtag érkezik. Ki gondolta volna, hogy Boribontól még egy tesóelfogadó-terápiás mesét is kapunk? Persze, már régen megkaptunk.

Szerezd be itt!
                                                                           
                                                                               
                                                                            A baleset

kirandulVannak rettentő vakmerő gyerekek, akik fittyet hánynak a veszélyre és vannak óvatosak, akik a mászókára is csak akkor próbálnak felmászni, ha közben fogjuk a hátukat. Előbb utóbb mindegy gyerek megsérül – és ez teljesen természetes, és jobb, ha aggódás helyett ezekben az elkerülhetetlen pillanatokban próbálunk meg segíteni, mint Annipanni. Figyelmezteti Boribont, hogy legyen óvatos, de ennyi, és amikor a baj megtörténik, mindent megtesz, hogy segítsen a mackójának. 

Tedd a kosaradba!
                                                                       
                                                                           A barátság


esannipanni A kicsik egyik legnagyobb és legnehezebb feladata, hogy barátkozzanak. A igény kialakulása egy természetes és nehéz folyamat, de sokszor sajnos nagy a nyomás a gyerekeken. A család kényeztető biztonsága után nem könnyű elfogadni, hogy a világ nem (csak) arra van, hogy őket dédelgesse, így a viselkedésmódok és helyzetek, amiket családi keretek között megszokott, nagyban, a bölcsibe, az oviba, vagy a játszótérre lépve nem működnek és érvényesülnek. Mégis van egy abszolút pozitív oldala is helyzetnek: egy gyerek sincs egyedül ebben a helyzetben, és ha minden jól alakul talál magának egy barátot, aki mellett érzi, hogy a problémáját ő is érzi és a saját bőrén tapasztalaja. A Boribon és Annipanni című könyv egy régi mese, amiért a mai napig rajongunk. Ezzel a kötettel született meg Boribon és Annipanni, a két elválaszthatatlan barát figurája. Láncmese, amivel a picik megismerik a ruhadarabokat, és megtapasztalják, hogy milyen furcsa egymásra találás egy barátság kezdete. Később a kötetek során a kettejük kapcsolata más színben tűnik fel: Annipanni inkább az "anyukája" a macinak, aki vigyáz rá, felelősséget vállal érte és biztonságot nyújt neki, Boribon pedig egy igazi dacos-kedves-lelkes kisgyerek szerepében mutatkozik meg.

Rendeld meg te is!

                                                                           Betegség

beteg
Mindegy gyerek megéli, milyen borzasztó lázasnak lenni. Ez a mese pont az, aminek tűnik: a mackó beteg lesz és Annipanni türelmesen gondozza hosszú oldalakon keresztül. Színre lép a doktor, megjelenik a gyógyszer, a borogatás, a lázmérő, míg a mackó a sok szeretetnek és gondoskodásnak hála újra erőre kap, és szaladhat is a dombra kirándulni. Ez a történet tökéletes betegség előtt, alatt és után is.

Kattints a kosárra!
                                                                             
                                                                             Tanulás

focizik


A Boribon focizik című mese egy gyönyörű tanulási folyamat, amiben a mackó megküzd a kudarccal, megtanul gyakorolni és kitartani a célért, hogy aztán élvezhesse a tudását. Boribon itt új barátokat talál, akik a legújabb kötetben is fel fognak majd tűnni!

Szerezd be a mesét!
                                                                          Nincs most időm

ameseljBorzasztó érzés mind a gyereknek, mind a szülőnek, amikor egyszerűen besűrűsödnek a teendők, és nem jut elég idő egymásra. Annipanni, mesélj nekem! - kéri Boribon, de a kislánynak mindig van valami dolga. Amíg elmegy a boltba, Boribon segíteni szeretne, meglocsolja a virágokat, rendet rak és megeteti a cicát. Mikor Annipanni visszajön, Boribon megint kérlelni kezdi és a kislány letorkolja, hiszen neki rengeteg most a dolga, Boribon meg csak heverészik egész nap. A félreértés persze megoldódik, és a kisgyerekek megtanulják, hogy néha a felnőtt (itt Annipanni) is túlterhelt, és nekik sem öröm, ha nincs idejük szórakozásra. Az viszont fontos, hogy tudjanak bocsánatot kérni, ha feszültségükben megbántják a kicsit, vagy, ha nincs elég idejük foglalkozni vele. Nagyon mai és életszagú történet, egy olyan helyzetről, amivel, ha nem is rendszeresen, de majdnem minden kisgyerek találkozott már.

Rendeld meg itt!

DE VAJON MINDEZEK UTÁN MI TÖRTÉNIK A LEGÚJABB MESÉBEN? MILYEN FESZÜLTSÉGET OLD FEL EGY MESÉVEL A BORIBON A BAJNOK?

A BAJNOK
A mackó megint egy abszolút kortárs problémába ütközik egyből a mese elején: unatkozik a barátaival. Annipanni persze nem hagyja annyiban: futóversenyt hirdet. Az állatok vidáman állnak a rajtvonalhoz, de Boribon megbotlik, megsérül, kiborul – ahogy az lenni szokott... a mese megmutatja, hogy a verseny is játék, a játék akkor jó, ha élvezzük, és végül Boribon is megtalálja azt, amiben igazi bajnok tud lenni.

Kattints ide és rendeld meg a legújabb mesét!

mvIsmerd meg Marék Veronikát!

"Marék Veronika meséi nem csak azért olyan szerethetőek és fontosak, mert aranyosak, de pontosan bemutatják és leképezik a gyermekek magányos és kegyetlen, ám szabad, bátor világát. A főhősöket csúfolják, kiközösítik, félnek a sötétben, vagy nem tudnak kivel játszani: a könyvek nem hallgatják és mismásolják el a gyerekkorra jellemző fontos problémákat." - írta a KönyvesBlog immáron öt és fél éve. Ha kíváncsi vagy, miként értekeznek az írónő munkásságáról és gyermeki látásmódjáról, akkor lapozz ide, ha pedig megnéznéd, hogy mi minden született azóta Marék Veronika tollából, akkor görgess feljebb!