Boribon, a gyerekek érzelmi tükre

ISMERD MEG FRISS SZEMMEL A SOROZATOT

2017. május 30.Zsani

cimkék: Marék Veronika Boribon

Marék Veronika 80. születésnapja alkalmából megjelent 5 Boribon-mese - ünnepi kiadásban! A gyönyörűMi lehet Boribon titka? Miért szeretik generációk óta a kisgyerekek? Mert Boribon a gyermeki lélek minden rezdülésének pontos kivetülése. Hogy jelenik meg a mesékben a gyerekkor, a gyereklélek fejlődésének minden fontos állomása? Most a végére jártunk, hogy a Boribon a kisgyerekek milyen dilemmáira nyújt megoldást. 

Ezt mutatjuk meg a cikkben, olvasd el és kiderül!
                                                    Alkotás – Az elképzelés és a megvalósulás

Minden kisgyerek megtapasztalja, hogy alkotni nem olyan könnyű. Vagy a saját, vagy a felnőttek, nagyobb gyerek elvárásai megnehezítik a szabad rajzolást, festést, vágást, vagy ragasztást. Amikor pedig nem sikerül teljesíteni a feladatot, jön a kiborulás. Pedig az alkotás öröme minden kisgyereket lázba hoz. A legjobb, ha a gyerek (Boribon) szabadon úgy festhet és rajzolhat, tojastahogy csak szeretne. Ám ismerjük Annipannit, aki anyáskodva igyekszik a tökéletességre. A kislány Húsvét alkalmával nem bízza Boribonra a tojásfestést. Jobb, ha a mackó, csak adogatja őket, hiszen kicsi és ügyetlen ahhoz, hogy szépen megfesse a hímes tojásokat. Ám Boribon – kisgyerekhez méltó leleménnyel – elcsen egyet, amit koromfeketére fest, majd egy fehér pacát ejt rá! Nagyon helyes! A túlzottan irányított alkotás káros a gyerekekre, és a mese végére az is kiderül, milyen különleges remekmű Boribon húsvéti tojása. A Boribon tojást fest a szabad fantázia, játék és alkotás szimbóluma, nem véletlenül a kicsik kedvence!

Rendeld meg itt!


                                                                  


                                                      

                                                                           A játék vége 

annipannihullaho
Mit lehet tenni, ha a gyerek nem érti még meg, mi szolgálja valóban az érdekét? Ha legszívesebben a játszótéren aludna, soha nem szállna ki a kihűlt fürdővízből, vagy egész éjszaka mesét akar hallgatni? A konfrontáció és helyes kompromisszumra való törekvés tanulás és gyakorlás kérdése. Abbahagyni a játékot egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha hóembert építhet a mackó! Az Annipanni, hull a hó!-ban a kislány persze szigorúan felrakja a szánkóra Boribont, és hazaviszi, amikor annak van itt az ideje. Igen ám, de a szánkó mintha könnyebb lenne egy mackónyival! Boribon megint dacol: visszaszaladt a hóemberhez, mert nem akar tőle megválni. Itt a történet erősen mesei lesz: Annipanni fogja a hóembert és felrakja a szánkóra, hogy hazavigyék. Ettől kezdve, ha kinéznek az ablakon, ott mosolyog rájuk az új barátjuk. Így megtapasztalják a gyerekek, hogy az okos kompromisszumok megoldást kínálnak a nehéz, problémás helyzetekre. Ez hosszú távon empatikus hozzáállásra és a későbbi, akár felnőttkori feszültségek megfelelő kezelésére sarkallja a gyerekeket.

Szerezd be itt!

                                                                          

                                                     Kitartás és segítség, avagy a cél elérése

autozik
A gyerekeknek nehéz, amikor megtapasztalják a saját határukat. Nehéz eltalálniuk, meddig kell és meddig lehet kitartani, mikor és hogyan jobb segítséget kérni, hogy megvalósulhasson egy vágyuk. A Boribon autózik az egyik kedvenc Boribon kötetem, pedig egyáltalán nem vagyok oda az autókért. Nem is a kocsikázás fogott meg benne. Sokkal inkább az, hogy Boribon sütit szeretne enni – ki nem? Igen ám, Annipanni szívesen süt, csak ahhoz a mackónak almát kell hoznia. Boribon el is indul, de útközben többször is segítségre szorul, ő pedig megtanul kérni, kapni és hálát adni. Éppen csak azt nem veszi észre, hogy mire hazaér, a kosara már üres. Még szerencse, hogy egy humoros fordulat mindent megold, és egy óriási piknikkel zárul a könyv.  

Tedd a kosaradba!

                                                                           A kisállat

cicajaBoribon cicája kedves és pajkos, Boribon érzelmi tükre, mikor Annipanni nincs jelen vigasztaló játékra hívja a mackót, amiben Boribon hamar önfeledten csacskaságot követ el. A cica elszalad, és Boribon csak akkor döbben rá, hogy még el sem nevezte a macskát, így hogy hívja haza? Egy gyönyörű befogadás történet ez, amit akkor is érdemes elővenni, ha új családtag érkezik. Ki gondolta volna, hogy Boribontól még egy tesóelfogadó-terápiás mesét is kapunk? Persze, már régen megkaptunk.

Szerezd be itt!
                                                                           
                                                                               
                                                                            A baleset

kirandulVannak rettentő vakmerő gyerekek, akik fittyet hánynak a veszélyre és vannak óvatosak, akik a mászókára is csak akkor próbálnak felmászni, ha közben fogjuk a hátukat. Előbb utóbb minden gyerek megsérül – és ez teljesen természetes, és jobb, ha aggódás helyett ezekben az elkerülhetetlen pillanatokban próbálunk meg segíteni, mint Annipanni. Figyelmezteti Boribont, hogy legyen óvatos, de ennyi, és amikor a baj megtörténik, mindent megtesz, hogy segítsen a mackójának. 

Tedd a kosaradba!
                                                                       
                                                                           A barátság


esannipanni A kicsik egyik legnagyobb és legnehezebb feladata, hogy barátkozzanak. A igény kialakulása egy természetes és nehéz folyamat, de sokszor sajnos nagy a nyomás a gyerekeken. A család kényeztető biztonsága után nem könnyű elfogadni, hogy a világ nem (csak) arra van, hogy őket dédelgesse, így a viselkedésmódok és helyzetek, amiket családi keretek között megszokott, nagyban, a bölcsibe, az oviba, vagy a játszótérre lépve nem működnek és érvényesülnek. Mégis van egy abszolút pozitív oldala is helyzetnek: egy gyerek sincs egyedül ebben a helyzetben, és ha minden jól alakul talál magának egy barátot, aki mellett érzi, hogy a problémáját ő is érzi és a saját bőrén tapasztalaja. A Boribon és Annipanni című könyv egy régi mese, amiért a mai napig rajongunk. Ezzel a kötettel született meg Boribon és Annipanni, a két elválaszthatatlan barát figurája. Láncmese, amivel a picik megismerik a ruhadarabokat, és megtapasztalják, hogy milyen furcsa egymásra találás egy barátság kezdete. Később a kötetek során a kettejük kapcsolata más színben tűnik fel: Annipanni inkább az "anyukája" a macinak, aki vigyáz rá, felelősséget vállal érte és biztonságot nyújt neki, Boribon pedig egy igazi dacos-kedves-lelkes kisgyerek szerepében mutatkozik meg.

Rendeld meg te is!

                                                                           Betegség

beteg
Mindegy gyerek megéli, milyen borzasztó lázasnak lenni. Ez a mese pont az, aminek tűnik: a mackó beteg lesz és Annipanni türelmesen gondozza hosszú oldalakon keresztül. Színre lép a doktor, megjelenik a gyógyszer, a borogatás, a lázmérő, míg a mackó a sok szeretetnek és gondoskodásnak hála újra erőre kap, és szaladhat is a dombra kirándulni. Ez a történet tökéletes betegség előtt, alatt és után is.

Kattints a kosárra!
                                                                             
                                                                             Tanulás

focizik


A Boribon focizik című mese egy gyönyörű tanulási folyamat, amiben a mackó megküzd a kudarccal, megtanul gyakorolni és kitartani a célért, hogy aztán élvezhesse a tudását. Boribon itt új barátokat talál, akik a legújabb kötetben is fel fognak majd tűnni!

Szerezd be a mesét!
                                                                      

                                                                       BORIBON, A BAJNOK

A BAJNOK
A mackó megint egy abszolút kortárs problémába ütközik egyből a mese elején: unatkozik a barátaival. Annipanni persze nem hagyja annyiban: futóversenyt hirdet. Az állatok vidáman állnak a rajtvonalhoz, de Boribon megbotlik, megsérül, kiborul – ahogy az lenni szokott... a mese megmutatja, hogy a verseny is játék, a játék akkor jó, ha élvezzük, és végül Boribon is megtalálja azt, amiben igazi bajnok tud lenni.

Kattints ide és rendeld meg a  Boribon, a bajnok mesét!

A legnagyobb rajongók örömére pedig...

Marék Veronika, a Boribon-mesék szerző-illusztrátora, a Pagony legelső és egyik legfontosabb szerzője, a magyar gyerekirodalom megkerülhetetlen alakja idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból a kiadó egy limitált példányszámú különlegességgel kedveskedik a Boribon-rajongóknak: öt kis Boribon-történet elegáns díszdobozban kerül a könyvesboltok polcaira. A díszdobozban a következő mesekönyveket találod: Boribon és a 7 lufi, Boribon házikója, Boribon szüleésnapja, Jó éjszakát, Annipanni, Annipanni mesélj nekem!


mvIsmerd meg Marék Veronikát!

"Marék Veronika meséi nem csak azért olyan szerethetőek és fontosak, mert aranyosak, de pontosan bemutatják és leképezik a gyermekek magányos és kegyetlen, ám szabad, bátor világát. A főhősöket csúfolják, kiközösítik, félnek a sötétben, vagy nem tudnak kivel játszani: a könyvek nem hallgatják és mismásolják el a gyerekkorra jellemző fontos problémákat." - írta a KönyvesBlog immáron öt és fél éve. Ha kíváncsi vagy, miként értekeznek az írónő munkásságáról és gyermeki látásmódjáról, akkor lapozz ide, ha pedig megnéznéd, hogy mi minden született azóta Marék Veronika tollából, akkor görgess feljebb!