Boribon epres kalácspudingja

Recept gyerekeknek

cimkék: #Végtelen Spagetti

Boribon kedvenc eledele az eper, nem véletlenül indul szamócavadászatra ebben a kötetben, ahol végre megismerkedik Annipannival is! A Végtelen Spagetti című szakácskönyvünkből idézve egy nagyon finom és egyszerű édességet készíthetünk.

Mikor legelőször ültünk össze a pagonyos lányokkal, hogy megbeszéljük a Végtelen Spagetti blog tematikáját, átfutottuk, melyik mesefigurának mit lehetne főzni, szóba került, hogy az egyik Boribon könyvben bizony igen furcsa uzsonnát esznek: „epret tejjel és kiflivel.” „Erre azért majd valami mást kellene kitalálnotok a gyerekekkel” - hangzott el a szerkesztőségi megbeszélésen. Nekem pedig azonnal a világ legfinomabb desszertje (és az egyik legegyszerűbb) jutott szembe, amely eperből, tejből és kifli helyett kalácsból áll.

A kalácspuding. A kedvenc édességünk. Én azért szeretem, mert nagyon finom, nagyon gyorsan elkészül és nagyon sok módon variálható. Ehetjük desszertnek vagy akár egy tartalmasabb leves után, második fogásnak. A gyerekek is szeretik, ők persze csak azért mert nagyon finom. (A többi érv szerethetőségét ők még nem értik.) Az elkészítésének egészen kicsi gyerekek segítségével is nekiállhatunk, nincs benne semmi ördöngösség.


Hozzávalók:

 

30 dkg kalács (lehet száraz is),

4 szobahőmérsékletű tojás,

5 dkg vaj,

4 dl tej,

35 dkg eper,

15 dkg porcukor

Melegítsük elő a sütőt 180 fokon. A kalácsot szeleteljük, rétegezzük egy sütőben süthető tál aljára. Keverjük el a tejet a porcukor felével, a felolvasztott olvasztott vajjal és a 4 tojás sárgájával. Öntsük a keveréket a kalácsra. Szórjuk rá és közé egyenletesen a felezett/negyedelt epreket, tegyük az előmelegített sütőbe sülni 15 percre.

Míg sül, elektromos habverővel kezdjük el habnak felverni a fehérjét (legyen szoba-hőmérsékletű, ez fontos, így könnyű kemény habnak felverni!). Mikor már habos, de még nem kemény, púpozott evőkanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot. Minden kanál cukor között verjük kb. 1 percet a habot, addig, amíg fényes, sűrű, vágható masszát nem kapunk.

Vegyük ki a sütőből a kalácsot, kenjük rá a tetejére a cukros tojáshabot (formázzuk kedvünkre) és tegyük vissza sülni 15 percet. Langyosan is nagyon finom, de a legfinomabb hidegen, így szépen vágható a puding.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek