Boszorkánylány Budapesten és más kalandok

Könyvfesztiváli előkészületek a Scolar kiadónál

cimkék: #interjú #könyvfesztivál #kiadók #ismeretterjesztő

A Könyvfesztivál gyerekkönyv-termését bemutató sorozatunkban már olvashattál a General Press, a Móra és a Cerkabella Kiadó könyveiről - ezúttal a Scolar kiadót kérdeztük meg, ahol Almási Katalin, a kiadó marketing-szakembere volt segítségünkre. Folytatódik a Mit? Miért? Hogyan? sorozat a kisebbeknek, a Sódervári Sherlock báró kaladjait bemutató kalandregény-folyam a kicsit nagyobbaknak, s egy igazán szép, izgalmas új könyvvel is jelentkeznek angol és magyar nyelven: ez a Budapesti kis boszorkány – Lizi kalandjai.

Milyen új kötettel, kötetekkel készültök a kiadónál, készültök-e most gyerekkönyv-újdonsággal a Könyvfesztiválra?

Almási Katalin: A Ravensburger sorozat részei a kiadó komoly sikerei, ezt természetesen most is folytatjuk. Az ismeretterjesztő kötetek a kisebbeknek szólnak, 16 oldalas kötetekben mutatva be egy-egy témakört. E sorozatban a Könyvfesztiválra jelenik meg Doris Rübel Állatok és kicsinyeik című könyve, Angela Weinhold Földünk-je és utánnyomásként,a  2009-es elfogyott kiadást pótolva ismét megjelenik a Vonatok, melyet Wolfgang Metzger és Patricia Mennen írtak. Különlegessége a sorozatnak, hogy minden könyv közel 50 titkos ablakot rejt, melyek fedelét felnyitva a gyerekek kielégíthetik kíváncsiságukat.

Az Állatok és kicsinyeik kötetben az emlősök közül többek között az oroszlánok, zsiráfok, elefántok, csimpánzok, kenguruk, medvék, pingvinek és delfinek kicsinyeinek életéről esik szó, s kiderül, hogyan jönnek a világra az emlõsállatok, a krokodilok, a kígyók, a békák és a madarak, hogyan nevelik őket a szüleik, hogyan tanulnak meg önállóan boldogulni az életben.

Angela Weinhold Földünk kötetében, mely a sorozat 26. kötete, bolygónkkal ismerkedhetnek meg a kisebbek: az óvodások és a kisiskolások. Kiderül, hogyan keletkezett a Föld, mi van a belsejében, miért vannak hegységek, mik azok a vulkánok, mikor reng a föld, mi a talaj, mire jók az ásványkincsek, miért vannak sivatagok, miért nem havazik az Egyenlítőnél, hány ember él a bolygónkon és azt is, miért kell óvnunk a Földet.

A Scolar Mini sorozatában Andrea Erne Formák és ellentétek című kötetét adjuk ki, mely a három alapformával, a körrel, a négyszöggel és háromszöggel ismerteti meg az apróságokat, másrészt szemléletes példákkal mutatja be a kicsik életében jelentkező alapvető ellentétes fogalmakat: kicsi-nagy, fent-lent, nyit-csuk, nappal-éjszaka, vizes-száraz, tele-üres, fiatal-öreg, vidám-szomorú.

A Keress, találj, mesélj! Könyvünk már második részét jelentetjük meg: e képeskönyv oldalain a piac, az óvoda, az építkezés, az orvosi rendelő, a strand, az állatkert, a bevásárlóközpont, a vasútállomás elevenedik meg – mind-mind izgalmas, felfedezésre váró helyek, melyekről közösen mesélhetünk.

Alexandra Fischer-Hunold sorozata, mely Sódervári Sherlock báró kalandjait mutatja be, idén két új kötettel gazdagodik, mindkettőt Tandori Dezső fordította. A sorozat szüzséje szerint az 1671-es évben Sódervári Sherlock báró párbajban vesztette életét. Azóta előkelő kísértetként űzi-fűzi sötét dolgait az ősi családi kastélyban. Ármányos rejtőzködése addig a napig tart, míg a Kopejka testvérek, Laura és Maxi fel nem fedik „létezésének” titkát. Ekkor veszi kezdetét az ősöreg szellembáró, Lili, a „kísérteties” kutyahölgy és a merész gyerekek kalandsorozata.

A dilinyós tűzbarát című részben az őrült Sebastian, a gyújtogató szerzetes szelleme halálra riogatja a bajorországi kolostorszálló vendégeit. Ide érkezik vakációzni a Kopejka család és szellemkíséretük: Sódervári Sherlock báró meg Lili, a szellemnyomozó-kutya. A nyomozócsapat nem tétlenkedik: megpróbálják kideríteni, kit rejt a szerzetesi csuha, ki az, aki éjszakáról éjszakára kísérti a fényes vendégsereget. A Malaclopás a Kedvenckertben című részben egy vadorzót kell meglelniük, aki tengerimalacokat lopkod a vadasparkból.

Bosnyák Viktória és Stany Spote közös könyve a Budapesti kis boszorkány - Lizi kalandjai könyvfesztiválibüszkeségünk: a 64 oldalas kötetet Spote Stany, Magyarországon élő belga grafkus rajzai kísérik, de itt a mese és a rajzok viszonya fordított volt: a rajzokhoz készült a mese! Ki lesz a legfiatalabb budapesti boszorkány? Ez a kérdés izgatja a mesés történet két hősét, Analitika és Anarchia boszorkányokat. Sürgősen találniuk kell egy harmadik társat, különben elveszítik varázserejüket. Végigjárják Budapest utcáit, bekukkantanak az ablakokon, huncut leánygyermekek után szimatolnak, majd úgy vélik, meg is találták, akit keresnek: Lizit, jobban mondva (ahogyan ők értik) Alizit, a boszorkányos, talpraesett kislányt, akit aztán végigkísérnek keresztül-kasul a városon.

Lizi pedig nem marad sokáig egy helyen, a boszorkányok nem győznek loholni utána, amúgy láthatatlanul: mert édesapjával együtt bebarangolja a várost, megcsodálja a legérdekesebb köztéri szobrokat, a Lánchidat, a Várat, a Halászbástyát, beülnek a Ruszwurm cukrászdába, régi budapesti albumokat lapozgatnak, rajzolnak és festenek. Közben Lizi rengeteget kérdez, vitatkozik, kíváncsiskodik. Ezzel apja szemét is olyan dolgokra nyitja, amelyeket a felnőttek maguktól sose vennének észre... A könyv érdekes kalandozás Magyarország fővárosában – angol nyelven az itt élő vagy erre megforduló gyerekeknek is segítség és szép emlék lehet.A boszorkányok végül kislány nélkül maradnak ugyan, de megkerül elveszettnek hitt harmadik társuk, Amnézia, aki épp csak elfelejtett visszaváltozni kutyából boszorkánnyá, így az ő történetük is szerencsésen végződik – mehetnek a Gellért-hegyi boszorkányszombatra. Az olvasónak pedig élmény: olyan csodákat láthatunk a mi megszokott, néha talán kicsit megunt, megkopottnak vélt Budapestünkön, amelyeket magunktól sose vettünk volna észre…

Nehéz volt-e választani a beérkező kéziratok, kötetek közül? Milyen szempontokat szem előtt tartva választottátok ezeket a könyveket?

Almási Katalin:
A könyveinknek egy része a már jól bevált Ravensburger sorozat része. Mind az ifjúsági – Idődetektívek és Sódervári Sherclock báró –, mind a kisebbeknek való – Mit? Miért? Hogyan? – sorozataink további köteteinek kiadása már nem kérdés számunkra, hiszen a kiadó egyik legsikeresebb részlegéről van szó.
Saját fejlesztésű új könyvünk, a Budapesti kis boszorkány, kiadása mellett az szólt, hogy témáját tekintve úgy éreztük, hogy piaci résre találtunk, a könyv érdekessége még, hogy az illusztrációk alapján készült a mese hozzá.

Az áprilisi események után nyáron az Ünnepi Könyvhét lesz az az esemény, amire új kötetekkel készülnek a kiadók. Mondanál-e pár szót a könyvheti terveitekről, ha nem túl korai?

Almási Katalin: Terveink szerint a könyvhétre nem adunk ki újabb gyerekkönyveket.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek