Céklás brownie torta Vándorlány módra

Vrábel Kriszta családi főzős blogja 4.

cimkék: #Végtelen Spagetti

Vándorlánynak három céklás étel elkészítését kellett megosztania a céklamező tulajdonosával, aki cserébe a receptekért megígérte, segít a lánynak megtalálni az elvarázsolt Kisvárost. Nem mellesleg, cserébe azt is meg kellett ígérnie, ezen túl a rengeteg céklából nem csak főtt céklát fog készíteni.

Vrábel Kriszta családi főzős blogjában egy különleges céklás sütit készít.

Céklából Ti is csak a klasszikus főtt változatot ismertétek? (én amúgy ezt is nagyon szeretem) Pedig a cékla valójában egy igen változatosan használható alapanyag. Ehetjük levesnek, sütőben sütve köretnek, különböző ízesítésekkel salátának (a sült, mentás-fetás a kedvencem, de a majonézesért is rajongok), sőt még gnocchit is szoktam belőle készíteni. A hosszú téli szezonban engem bármikor elvarázsol gyönyörű, mély színével. A gyerekekkel viszont nem tudom megetetni, csupán egyetlen módon, sütiben elrejtve. Szerencsére a cékla, a cukkini, sőt még a padlizsán is, hasonlóan használható süteményekben, mint a répa vagy a sütőtök, ha nem mondjuk meg, mit sütöttünk bele az ételbe, senki észre nem veszi. : ) Így legalább megetethetünk egy kis zöldséget a válogatósabb gyerekekkel.

Itt ugye történt némi turpisság az elkészítés során, a gyerekek kivételesen nem segédkeztek nekem, csak a sütés végeredményét látták. Az viszont szerelem volt első látásra, a rózsaszín borítású csokitortára indiánüvöltéssel vetették rá magukat. A nagyobbik elsőre csak a céklával színezett cukormázat kóstolta, azt mondta kicsit fura íze van (hogy ez lenne a céklaíz, azt nem tudhatta, mivel olyat még sosem evett), de hamar túltette magát ezen és 3 szeletet meg is evett belőle azonnal. Én pedig csak jókat mosolyogtam magamban. A végén elmondtam, hogy mit ettek, nagyon büszkék voltak magukra, hogy megkóstolák a céklát!

No igen, 20 dekagramm csokoládéval könnyű. : ) Legközelebb pedig már készíthetjük együtt a tortát.

Hozzávalók:

25 dkg nyers cékla

3 egész tojás

20 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

15 dkg liszt

15 dkg kristálycukor

1 tk. sütőpor

a mázhoz: 15 dkg porcukor és 3 ek. céklalé

A sütőt melegítsük elő 180 fokon.

A csokoládét törjük kockára, a vajjal együtt tegyük egy tálba, ezt helyezzük vízfürdőbe, és olvasszuk meg. A tojást keverjük el a cukorral, a liszttel és a sütőporral. Reszeljük le a céklát. Tegyük a reszelt céklát szűrőbe és facsarjunk ki belőle 3-4 evőkanálnyi levet. A reszeléket tegyük a tojáshoz, majd keverjük hozzá a felolvadt csokoládé nagy részét is, kb. 2-3 evőkanálnyit tegyünk félre a torta tetejének a csíkozásához. Egy 18 cm-s kapcsos tortaformát (vagy fél literes őzgerincformát) vajazzunk és lisztezzünk ki, majd szedjük át a formába a tésztát.

40-45 perc alatt süssük készre. Mikor meghűlt, borítsuk ki a formából. A porcukrot keverjük el a céklalével, sűrű, enyhén folyékony mázat keverjünk. Borítsuk be vele a tortát, majd hagyjuk megszilárdulni a mázat a tetején. Majd csorgassuk meg a megolvasztott, maradék csokoládékrémmel.

Ilyen szép lesz a végén, de amíg sül a tészta, olvassatok vagy lapozzatok bele egy kicsit Menyhért Anna és Balogh Andrea könyvébe!

 

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek