Mit jelent a szabadság?

Ismerd meg Kiss Judit Ágnes legújabb regényét!

Az Abszolút töri nevű sorozatunkat azért indítottuk útjára, hogy a kamaszok mai nyelven, kiváló kortárs szerzők által írt, történelmileg hiteles, ugyanakkor lendületes és izgalmas regényeken keresztül kerülhessenek közelebb a történelem különböző korszakaihoz.
A legújabb részt Kiss Judit Ágnes jegyzi, szereplői úti célja pedig 1956. október 23-a. Ebben a témában gyerekeknek szóló irodalmat nagyítóval kell keresni, pedig rendkívül fontos és meghatározó időszaka a magyar történelemnek.

korhaz_az_osztalyteremben_borito_1000px.jpgAz Abszolút töri nevű sorozatunkat azért indítottuk útjára, hogy közelebb hozzuk a kamaszokat a magyar történelemhez. A sorozat köteteinek a következő kritériumoknak kell megfelelniük:
- valamennyi regény kiemelkedő kortárs szerzők által íródott,
- lendületes kalandregények, mai gyerekek főszereplésével,
- a benne található információk történelmileg hitelesek, szakértők által lektoráltak.

Eddig két kötete jelent meg az Abszolút törinek: Mészöly Ágnes A királyné violája, Wéber Anikó pedig Az ellenállók vezére című kötetben kalauzol el bennünket az évszázadokkal ezelőtti magyar történelembe.

Aki már ismeri a sorozatban eddig megjelent részeket, annak nem lesz meglepetés, hogy bár a kötetek egymástól teljesen független alkotások, szereplői mégis olyan gyerekek, akik ugyanannak az osztálynak a tagjai. A gyerekek - minden részben csak néhányan - egy ősöreg, odvas platánfába rejtett időkapun át jutnak vissza a magyar történelem meghatározó szakaszaiba, hogy testközelből ismerjék meg azokat.

A legújabb, harmadik regényt Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő, író jegyzi, szereplői úti célja pedig 1956. október 23-a. Az 1956-os eseményekről regényt írni bátor és nehéz vállalás. Egyrészt azért, mert az akkor történtek időben még nincsenek annyira távol tőlünk, hogy ne érintenének sok családot személyesen is, így sokkal érzékenyebb téma, mint a több száz évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó történetek. Még nem telt el annyi idő, hogy objektíven nézhessünk vissza rá. Az 1956-os forradalommal kapcsolatban - részben valószínűleg pont ezért - a gyerekeknek szóló irodalmat nagyítóval kell keresni, pedig rendkívül fontos, meghatározó és sorsfordító napjai a magyar történelemnek.

Itt tudod megrendelni!

Akik ismerik Kiss Judit Ágnes munkásságát, tudhatják, hogy sem a felnőtteknek, sem az egészen kicsiknek szóló műveiben nem szépíti a valóságot. A kórház az osztályteremben pontosan ugyanilyen őszinteséggel, tárgyilagosan, mégis sok-sok empátiával megírt regény.

Olvass bele a kötetbe!

fortepan_pesti-srac2.jpgforrás: fortepan.hu/Pesti Srác2 fotójaA kötet főszereplői, Lóri, Réka, Hanna és Sanyi a történet kezdetekor éppen egy unalmas megemlékezésen ülnek az iskolában, feszengve a kötelező ünneplőruhában, alig várva, hogy végre szabadulhassanak. Az iskolai ünnepségek fontosak, emlékezni is fontos, viszont - ahogy a regényből később kiderül - az is nagyon fontos lenne, hogy ne betanult verseket és szövegeket kelljen monoton hangon előadni. Ha már részt vesznek ezeken, akkor tudják azt is, miért teszik.
A négy gyerek tudatosan választja úti céljául 1956. október 23-át, ami bizonyítja, hogy nincsenek teljesen tisztában azzal, mire vállalkoztak. Az ok, amiért ebbe az időszakba szeretnének visszatérni, Lóri dédapja, aki részt vett a harcokban: őt szeretnék megtalálni a tömegben. Néhány iskolai ünnepség és a töriórán elhangzottak viszont nem tudják felkészíteni őket arra, mi várja őket, amikor a múltba visszaérnek.

Tankok, puskák, lövések - és sok velük egykorú gyerek a felkelők között. Egy mai tinédzser számára ezek szinte elképzelhetetlen dolgok. Nagyon fontos kérdéseket feszeget a regény: hogyan tudják feldolgozni ezeket a kőkemény helyzeteket? Mihez kezdenek a lázadó tömegben olyan gyerekek, akiknek sohasem kellett ilyen helyzettel szembenézniük? Mit jelent a szabadság most, és mit jelentett 65 évvel ezelőtt?

Nem könnyű olvasmány A kórház az osztályteremben, de végtelenül fontos, hiánypótló regény: életigenlő, hihetetlenül informatív, tanulságos. Nem csak kamaszoknak ajánljuk, de nekik mindenképpen.

Tedd kosárba!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Kórház az osztályteremben