Anya keze varázskéz

Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Ki volt Szendrey Júlia azon kívül, hogy Petőfi Sándor felesége? Ki írta az első magyar gyerekkönyvet, és ki volt az első női lapszerkesztő Magyarországon? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatsz Wéber Anikó új meseregényében. A Luca és Máté régi körhintája izgalmas és tanulságos könyv, ami igazi varázskezű anyukákat mutat be. Ezek a történelemkönyvekben mellőzött alakok amellett, hogy szerető otthont teremtettek a gyerekeik számára, hatalmas lépéseket tettek a női egyenjogúságért is. Ha kíváncsi vagy rájuk, olvass bele a regénybe itt!

Mivel a legtöbb, talán minden anyuka számára a gyerekei a legfontosabbak, könnyű azt hinni, hogy a családi körön kívül nem is szeretnének többet az élettől. Könnyű azt hinni, hogy izgalmas dolgok csak a férfiakkal történnek. Persze könnyű úgy hősnek, kalandornak, feltalálónak, írónak lenni, hogy más viszi a háztartást, más vigyáz a gyerekekre. Bár szerencsére már jóval előrébb járunk a nőjogi törekvésekben, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de a megszokások, a tanult szerepek lassabban változnak. Ebből aztán az következik, hogy kevés híres női példakép van a fiatalok előtt.

hanga_regi_karacsonyai_borito_1000px.jpgMi a Pagonynál a fiatalok minőségi szórakoztatása mellett az is nagyon fontosnak tartjuk , hogy eljuttassuk az olvasóinkhoz az üzenetet: merjenek bátran változtatni, felfedezni, megvalósítani önmagukat. Ebben nyújt nagy segítséget Wéber Anikó új meseregénye az alsós korosztálynak.


A szerzőt szükségtelen bemutatni a Pagony olvasóinak, hiszen számos nagyszerű könyve jelent már meg nálunk. Minden korosztály számára remek történeteket ír, az ő tollából származik a teljesség igénye nélkül az Örökszerda, a Marci sorozat, és a Hanga régi karácsonyai is. A Luca és Máté régi körhintája ez utóbbi kötet “testvére”, és akinek tetszett a Hanga, az egyenesen imádni fogja Lucát és Mátét.


Olvass bele Wéber Anikó eddigi életművét bemutató cikkünkbe!

luca_es_mate_regi_korhintaja_borito_1000px.jpgA történet, ahogy a Hanga is, a jelenben kezdődik. Lucát azért cikizik az osztálytársai, mert az anyukája rendőrnő, egyáltalán nem “anyukás”. Szerencsére a helyi újság művészeti pályázatot hirdet, melynek címe: Az én anyukám. Luca számára ez a tökéletes lehetőség, hogy egy fogalmazásban bemutassa, miért is csodálatos az ő anyukája, miért ő a leganyukább anyuka valaha. Igen ám, de mit is írjon?


Ekkor jön a képbe Máté, a szélfiú, aki frissen kiérdemelt saját körhintáján szeli át a teret és az időt, hogy ellássa fontos feladatait: belekapaszkodjon egy vitorlába itt, összeborzolja egy fa leveleit ott. A két gyerek hamar összebarátkozik, és Máté felajánlja, hogy magával viszi Lucát a múltba, hogy bemutassa néhány egészen különleges anyukának, hátha az ő történeteikből a kislány is ihletet meríthet.


Olvass bele a meseregénybe itt!

Meglátogatják Szendrey Júliát, akit a legtöbben csak Petőfi Sándor feleségeként ismernek. Kevesen tudják róla, hogy az első magyar író- és költőnők egyike, sőt, Andersen meséit is maga fordította magyarra. Az 1800-as években azonban még egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy egy nő ír. Júlia gyerekeit Lucához hasonlóan kicsúfolják, az anyukájukat “bajszosnak”, férfiakat majmoló, rossz háziasszonynak bélyegzik. Az egészből persze semmi nem igaz, Júlia szerető anya és gondos háziasszony, egyszerűen ellene megy a korszellemnek. Mégis, neki is köszönhetjük, hogy ma már senki nem forgatja meg a szemét, ha egy írónővel találkozik.

luca_es_julia.pngKeszeg Ágnes illusztrációjaA következő állomás 1837., Luca Berezédj Amáliánál és kislányánál vendégeskedik. Amália férjével együtt megnyitotta az első magyar falusi óvoda-iskolát, ahol a szegény gyerekek is tanulhattak, valamint ő írta az első magyar gyerekkönyvet, a Flóri könyvét, amelyből évekig tanultak olvasni a diákok.


A harmadik és egyben utolsó híres anyuka Kánya Emília, az első magyar nő, aki újságot alapított, mert családfenntartóként így tudta eltartani a gyermekeit. Bár Sissi felkérte, hogy legyen nevelőnő a leánya mellett, Emília mégis úgy döntött, inkább kemény munkával keresi meg a kenyeret a gyerekei számára, mint hogy a jó pozícióért cserébe elhagyja a családját.

Ha olyan könyvet szeretnél kislányod kezébe adni, ami gyermeki nézőpontból ismerteti meg ezeket a híres női alakokat, ami a barátságot és a támogatást helyezi a házastársi kapcsolat középpontjába, ami bemutatja azt az utat, amit elődeink jártak ki a mai nők számára, és ami elsősorban arról szól, milyen csodálatosak az anyukák, és mennyi mindenre képesek a gyermekeik iránti szeretetből, akkor a Luca és Máté régi körhintája tökéletes választás a számodra.

Ha kíváncsi vagy, hogyan végződik a mese, tedd a kosárba a könyvet itt!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • "Az ihlet mindig váratlanul érkezik"

  • A legidősebb szélfiú