Csoda és Kósza pizzafánkja

Vrábel Kriszta családi főzős blogja 3.

cimkék: #Végtelen Spagetti

Farsangi időszakban mi mást készíthetnénk Csodának és Kószának, mintsem valamilyen fánkot?! Bár tudvalévő, hogy a lovak szeretik az édességet, mi már azt is tudjuk, hogy e két különleges ló rajong az olasz ételekért, főként a pizzáért és különösképpen azért, amelyet nem szabadna megenniük. A receptet ihlető Csoda és Kósza a pizzériában című mesét a sorozat első kötetében olvashatjátok el, aztán hajrá, süssetek pizzafánkot!

Tehát egy olaszos, sós fánkszerűséget sütöttünk mi is nekik a gyerekekkel. A receptötletért nem is kellett olyan messzire menni (földrajzilag igen), mivel gyakran sütünk ízesített pizzatésztát olajban. Az eredeti recept a dél-olasz Puglia tartományból való, pettole néven árusítják utcai sütödékben ezt a gyors harapnivalót.

Az elnevezéssel kicsit gondban vagyok, mivel ez tulajdonképpen pizzatészta, amely azonos a lángostésztával (ez az olaszoknál a pizze fritte, azaz a sült pizza), az alakja miatt azonban fánkszerű a kinézete. Így született az öszvér (bocs, pacik) megoldás: pizzafánk. Talán mindegy is minek hívjuk, a lényeg, hogy nagyon finom és a kicsik is szuper ügyesen tudják gyúrni.

Most főtt krumplival, aszalt paradicsommal, füstölt hússal és kukoricával ízesítettük. Fűszerezzük és gazdagítsuk bátran bármilyen olyan töltelékkel, amelyet gyermekeink szívesen megesznek (pl.: sajt, friss fűszernövény, hagyma, fokhagyma, bab, borsó…)

Bízom benne, ez Tök Elek (hörcsögfej ©nagyobbik fiam) miniszternek is jobban ízlene a cirokseprűvel ízesített bádogpizzánál. No, de Csodát és Kószát nem a főzőtudományukért szeretjük.

Hozzávalók: 20 dkg főtt, áttört krumpli, 35 dkg fehér liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 tk. só, 5 dkg aszalt paradicsom, 5 dkg kukorica, 5 dkg füstölt hús (vagy húsos kolozsvári szalonna), olaj a sütéshez

A krumplit héjastól főzzük meg, majd ha langyosra hűlt hámozzuk, villával törjük át. Szórjuk hozzá a lisztet, keverjük el. A sót keverjük el 1 dl langyos vízben, az élesztőt pedig 1 dl langyos tejben. Keverjük mindkettőt a liszthez. Gyúrjuk alaposan át a tésztát, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1,5 órán át. A füstölt húst és az aszalt paradicsomot kockázzuk, gyúrjuk a megkelt tésztához. Lisztezett felületre formázzunk belőle gombócokat, pihentessük további 30 percet, majd forró olajban süssük ki.

Kapcsolódó cikkek