Sódervári Sherlock, a szellem-jellem

Alexandra Fischer-Hunold: Kincsvadász kísértet; Szörnyűséges születésnap

Valami van ezekkel az angol kastélyokkal. Mindenkit arra ihletnek, hogy kíséreteteket lássanak bennük fel-alá rohangálni. Persze innen a kontinensről könnyen lenyűgöz minket a történelemnek az a folytonossága, ami az angol épületekben és lakóikban megnyilvánul, sőt, hétköznapi tárgyszerűség. Anglia nagyon régen és ritkán volt hadszíntér (a második világháborús bombázások a vidéket nem igen érintették), ráadásul elég stabilak a tulajdonviszonyok is, az úgynevezett magántulajdon például, így aztán többnyire van valaki, aki él a régi épületekben, magáénak érzi és vigyáz rá. Azért az mégis csak döbbenetes, amikor az ember elmegy egy kocsma 800 éves épülete mellett, amin tábla jelzi az épület korát és funkcióját, majd konstatálja, hogy a mai napig kocsma működik ugyanott. Tisztára mint a mesében.


tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - I. rész

Imádom a krimiajánlókat. Mindig tele vannak olyan szavakkal, hogy "döbbenetes", "hajmeresztő", "idegtépő", "lélegzetelállító", "hátborzongató", és persze leesik az állunk a döbbenettől és kigúvad a szemünk az izgalomtól. Teljes testünk eltorzul mire véget ér az esti Columbo és ha még olvasunk utána egy kis Agatha Christie-t is, lehet úgy is maradunk.
tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - II. rész

A krimi műfaja rengeteg mindenen ment már keresztül Sherlock Holmes óta. A legfeltűnőbb talán az, hogy mára már mindenki nyomozó lett: idős nénik (mint Miss Marple, Jessica Fletcher, vagy Miss Mallard, a kacsa), gyerekek (Emil, Kalle, Alex Rider vagy a Kémkölykök), tinilányok (Nancy Drew, Jane Blonde, vagy a Charlie angyalai-paródia Született kémek), és persze olyan bármire kész mesehősök sem maradhattak ki a buliból, mint Pumukli, Geronimo Stilton, Brumi maci vagy a pónibolond hercegnő, Ellie hercegkisasszony.
tovább...