dhfasjhfk

Vidra Gabriella: A fekete kő titka (A Tudás könyvei I.)

cimkék: #jó könyv

Fordulatos ifjúsági regényt vehet kezébe a fiatal olvasó, és mire a kötet végére ér, szép lassan és főként észrevétlenül földrajzi és történelmi ismeretekkel gazdagodik, miközben a főhősökkel együtt bukdácsol a kamaszkor rögös útján. Az említett út fő jelzőtáblái a szerelem, barátság, lojalitás, udvariasság és a nemes ügy melletti kiállás. A szerző, Vidra Gabriella gyakorló kispesti magyartanár. Vállaltan elhivatott a gyermekek ismereteinek, szókincsének bővítése és olvasási szokásainak megváltoztatása terén. Jól szerkesztett, több idősíkon és helyszínen futó regénysorozatával valószínűleg eléri alapvető célját, a „szórakoztatva tanítást”.  A sorozat következő kötete, A labirintus titka várhatóan júniusban jelenik meg a Kolibri (Libri) gyermekkönyvkiadónál.

A regény első részében megismerkedünk a budapesti Wekerle-telepen élő 7. osztályos Krisztiánnal. A fiú élné a kiskamaszok szokásos életét, ha nem adódnának problémái a tanulással, és néhány szerencsétlen eset miatt az iskolai magatartással is. A szülők kétségbeesése Krisztiánt egyre nagyobb, de kezdetben hiábavaló erőfeszítésre sarkallja. A megoldást a tanulás „megtanulása” hozza, melyben osztálytársai – Orsi, Zsófi, Barna – segítenek. Mire a fiú jegyei javulni kezdenek, addigra már nemcsak a barátságok, de a szerelmek is kialakulnak.  Az erősen összekovácsolódott négyes fogat – néhány titokzatos kúpos-csiga segítségével – sikerrel fejti meg az iskolában rendre ismétlődő furcsa események okát.

Ennél a pontnál kezdődik el a küzdelem Mar-Tör, a világ összes tudását elrabolni kívánó gonosz ellen. A fiatal csapat célja a Tudást tartalmazó 5 könyv megszerzése.

Az első könyvért a gyerekek egy másik kontinensre, Ázsiába, sőt, egy másik korba utaznak el. A kalandok során a gyerekeknek bizonyságot kell adni éles elméjükről, kitartásukról, miközben mi, olvasók bepillanthatunk a kínai kultúrába, harcászatba, építészetbe.

A 2. könyvért Ázsiából Óceánia és Ausztrália földjére kell utazniuk. Itt sikerrel illeszkednek be egy melanéziai falucska, a pápuai bennszülöttek és az ausztrál Uluru hegy lábánál élő törzs életébe. Megtanulják az őslakosok szokásait, használják eszközeiket, miközben ők is hatnak az ott élőkre.

A sok-sok érdekesség és a természet szeretete eközben észrevétlenül áramlik az olvasó fejébe, mert a helyszínek és korok pergő váltakozása, az újabb és újabb próbák és helyzetek mindig tovább gombolyítják az események fonalát anélkül, hogy az lesüllyedne a földrajz- és történelemkönyv ízű iskolai tananyag szintjére. A feszes történetmesélést a párbeszédek és leíró részek egyensúlya, az egyszerűen követhető szöveg segíti. Az oktatási célt szolgálja, hogy néhol az idegen szavak, nevek, néhol pedig az összefüggések dőlt betűvel is ki vannak emelve.  Helyenként előfordul, hogy talán „túlmagyaráz” a szerző, lévén tanár, de ez egyáltalán nem zavaró, nem töri meg a történet lendületét.

A fordulatos és szórakoztató ifjúsági regényben minden van, amit a műfaj megkövetel: próbatételek, váratlan helyzetek, csapatszellem, kitartás, vasakarat, szilárd jellem és tiszta szív.

Kapcsolódó cikkek