Díjazottak Bolognában 1.

A szépirodalmi kategória három győztese

cimkék: #illusztráció #jó könyv #könyvfesztivál #Bologna #kiadók #hír

Az idei év bolognai díjazottjai között a szépirodalom kategóriában két francia és egy angol kötet szerepel. Hozzá kell tennünk, a díjnyertes kötet eredeti írója már a görögöknél is... hiszen Aesopus meséinek újabb feldolgozása nyerte a legelső helyet az idei versenyben.

A második és a harmadik díjas egy virágtündérekről szóló, a holland csendéletfestészet fénykorát idéző illusztrációkkal bíró kötet és Ted Hughes egy magyarul is olvasható meséje lett. Bár a kötetekből csupán a borítót tudjuk megmutatni, azt is érdemes megnézni.

A szépirodalom kategóriában az első díjat Aesopus meséinek az Éditions Milan (Tolouse, France) által megjelentetett feldolgozása, a Fables kapta. A meséket Jean-Philippe Mogenet írta át, az illusztrációkat Jean-Francois Martin készítette. A zsűri nézete szerint egy tipográfiai mesterművel van dolgunk, ahol az érzékeny illusztrációk remekül adják vissza a titokzatos melódiákat.

A másik kötet, amit a kategóriában kiemeltek: a párizsi Éditions Thierry Magnier Hyacinte et Rose című kötete, melynek szövegét Francois Morel, a festményeit Martin Jarrie készítette. A különleges virágtündérek nyomába ered a kötet, mely a természet előtti hódolatként alkotva valósághű képet e különleges növényekről, ugyanakkor megmutatja a bennük eddig elrejtett kincseket is.


"A színek vibráló ellentéteiben és fizikai jelenlétében a történet életre kel", mondta a zsűri a harmadik kötetről az e kategóriában díjazottak közül: ez a Walker Books kiadványa (London, Egyesült Királyság), mely Ted Hughes Vasember című írását tartalmazza, Laura Carlin illusztrációival téve teljessé az élményt.

Ted Hughes meséje korábban magyar nyelven is megjelent, Damokos Katalin fordításában, Korga György grafikáival, a Móra Kiadónál.


Ajánló Ted Hughes Vasember című meséjéhez a Világ és egyéb katasztrófák blogon

Leírás a Moly.hu oldalon és további vélemények a Ted Hughes meséről

Kapcsolódó cikkek